Napi 1 óra edzés

Ez a legnehezebb, amint kapom a válaszokat pácienseimtől.

Megvalósítani a legnehezebb. Miért is?

  • lustaság leküzdése
  • fájdalom bizonyos testrészekben
  • nincs rá helyem
  • nem jó egyedül csinálni
  • az otthon nem a legmegfelelőbb
  • sokba kerül egy edzőterem használata
  • elkezdem, de gyorsan abbahagyom
  • nincs rá időm- na, ezt fordítsuk le arra: NEM SZÁNOK RÁ IDŐT

Sorolhatnám tovább a kifogásokat, de egyezzünk meg abban, ezek mind- mind csak KIFOGÁSOK saját magad ellen. Nézzük csak meg sorban, mivel tudnád Te kedves olvasó a kifogásaidat kiütni és elkezdeni, sőt, naponta tenni Önmagunkért!

1 ÓRA EDZÉS

Mit tehetünk ennek érdekében?

Edzés a konditeremben, edzés otthon… Sok-sok kifogás jöhet, de fogjuk ki a szelet a kifogások vitorlájából.

Kezd el! Hogyan?

Vedd rá magad a napi sétára és törekedj az 5000 lépés megtételére! Okos órádon állítsd be a lépésszámlálót!

Mikor?

Amennyiben dolgozol, munkába menet, a lépcsőn fel, a lépcsőn le, ülésből felállva. Séta beiktatása szobában, a folyosón, ebédhez menet, jövet, sőt, a helyben járás is megoldható.

Fáj a térdem, fáj a csípőm – mondhatod…

Igen, ez is akadály lehet, ha akadálynak tekinted. Tégy úgy, mint egyik páciensem, amikor nem akar kimenni a zuhogó esőbe, HELYBEN JÁRÁS a szobában, nyitott ablak mellett.

Meg tudod csinálni?

Vagy feküdj hátadra s bicikliző mozdulatok utánzásával menj el valameddig! Baráti társasággal el szoktunk menni Gödöllőre és vissza. Igaz ezt a vízben, vízi tornaként tesszük, de miért ne lehetne ezt szárazföldön, padlón, vagy a kanapén fekve megcsinálni?

Közben számolod a tekeréseket s el is veszed a figyelmet a fájdalomról. Ha fáj, nem kell rögtön ezerrel nekimenni, lehet részletekben is.

CSAK KEZD EL! CSINÁLD!

Mi lehet még mozgás, ami belefér 5000 lépésbe.?

A legegyszerűbb a séta. Vegyél a kezedbe egy botot, menj ki a rétre, az erdőbe, ha lehet ne betonúton gyalogolj! Vegyél egy Nordic Walking. botot! Segítséggel könnyebb. Szólj a barátnődnek, menjen Ő is veled, kutya, unoka, jó barát, munkatárs.

Egyedül is megoldható.

csavargas

Menj el csavarogni. Találd meg azt a formát, ami a Te ízlésednek a legmegfelelőbb és CSINÁLD! Nap, mint nap.

Amennyiben időd, pénzed és tetszésed megvan hozzá, menj eledzőterembe! Adj magadnak napi 1 órát, vagy heti 3×1 órát s a többi időt pedig gyaloglással, biciklizéssel, vagy bármi mozgással meg tudod tenni – nagyon fontos önmagadért -, CSAK CSINÁLD!

Elkezdeni könnyű, megtartani a folyamatosságot, nehezebb.

Tudom, én is és sokan voltunk már így!

Az evéssel hogy vagy?

Gyakorlod minden nap? Fogmosás? Azt is gyakorlod minden nap?

SZOKÁS, SZOKÁS, SZOKÁS…

Tedd szokássá a napi testmozgást, aminek a legegyszerűbb módja a séta, a gyaloglás.

Tedd ezt 21 napig és meglátod, annyira szokásoddá válik, hogy már hiányzik, amikor netalán kimarad.

Miért fontos a mozgás?

A civilizált körülmények között élő emberek mindennapos munkája gyakran nem jár annyi fizikai megterheléssel, amennyire az egészségük megőrzése érdekében szükségük volna.

Csak a rendszeresen mozgó emberek remélhetik, hogy mozgásszerveik, ízületeik és izmaik idős korukig megtartják rugalmasságukat, teljesítményüket. Ezen kívül a mozgás – az oxigénfelvevő képesség javítása útján – jótékony hatással van az idegrendszerre, az agyi kapacitásra és a szervezet egészének állapotára is.

A rendszeres testedzés hatására az izmokban is jellemző változások figyelhetők meg – az izomtömeg megnövekedése, az izomrostok megvastagodása – az izom ugyanis egy olyan gép, amelyet a használat nem koptat, hanem gyarapít.

Lényegesek azok az anyagcsere-változások, amelyek rendszeres dinamikus mozgás hatására az izomzatban megfigyelhetők.

Például az első edzéseket követő, a későbbiekben megszűnő, izomláz jelzi ezeket: az izom anyagcseréje átállt a nagyobb igénybevételre, az izommunka közben felszaporodó anyagcseretermékeket bontó enzimek működése fokozódott. Nagyobb aktivitással működnek az energiát szolgáltató folyamatok, ami jól mérhető az izom és a máj megnövekedett glikogénkészletén, a szervezet gyorsan mozgósítható energiakészletén.

Tehát, kezd el! Mi is ezt tesszük, s amikor nehéz továbbmenni, hívd fel mentorodat! Jelen esetben engem és együtt könnyebb lesz továbblépni.

CSAK KEZD EL ÉS CSINÁLD!

Szigeti Erzsébet
Életvezetési tréner
Lektorálta párom,
Benkő Péter
+36-70 / 363-8094
[email protected]