Napraforgó… Neked mi jut eszedbe róla? A gyönyörű virága, ahogy a nap felé ágaskodik? Esetleg a termése, mellyel nem csak az állatokat, hanem minket, embereket is táplál?

Engem mindig elvarázsol egy-egy napraforgó tábla, hihetetlen gyönyörű és annyi értékes tulajdonságot rejt magába, melyekről szinte alig hallunk vagy nem is tudunk. Kezdetnek kérlek, engedd meg, hogy egy szép verssel kezdjem mondandóm, mely Aranyos Ervin tollával íródott és a Napraforgó címet kapta.

Hagyd a Napot az arcodon ragyogni!

A napraforgó pont ezt teszi!

Magokat érlel, gondolatban,

s a melegséget a napból veszi.

Engedd, hogy benned eláradjon,

legyen vidám és szép napod!

Hagyd, hogy a bánat meneküljön,

s érezd: – A Nap magam vagyok…

(Aranyosi Ervin: Napraforgó)

olajkulunlegessegek1

Ugye Neked is tetszett?!

Most pedig térjünk is át arra, hogy miért olyan különleges a napraforgó!

Egy napraforgó átlagosan 1000-2000 magot tartalmaz és 70 féle fajtája ismert. A napraforgó szó jelentése: fordul a Nap. Nevét onnan kapta, hogy a virág feje, mindig követi a Nap állását. Néhány tudományos kutatás szerint a napraforgó csökkenti a nukleáris sugárzást, nedvei segítségével felszívja a toxinokat. Őshazája Észak-Amerika, kb. 1000 éve házasították és fedezték fel, hogy nem csak a virágának szépsége miatt érdemes termeszteni és ápolni, hanem a finom magjai miatt is. Később azt is megtapasztalták, hogy olaj is készíthető ezekből az apró magokból. Korábbi cikkemben már elmondtam, hogy miért érdemes a napraforgó olaját fogyasztani, hiszen számos egészségre gyakorolt jótékony hatása ismert és bizonyított. Ha kíváncsi vagy rá, itt elolvashatod!

Én a napraforgóim terméseiért mindig köszönetet mondok. Az ápolására nagy figyelmet fordítotok, hiszen számomra fontos, hogy mi kerül az asztalra. Ezért semmilyen vegyszert nem használok gondozásuk során, ebből adódóan a termései nem csak vegyszermentesek, hanem vegyszermaradék-mentesek is. Nem kell attól aggódni, hogy felesleges kemikáliák, adalékanyagok kerülnek az ételbe. A napraforgó olajat saját magam készítem, hidegen sajtolva.

olajkulunlegessegek2

És, hogy miért jó a hidegen sajtolt változat?

Mert a napraforgó nincs lehántolva és így a héja alatti értékes vitaminok, ásványi anyagok bekerül az olajba. Ugyan a kisajtoláskor az eredmény egy fekete olaj, de ezt többszöri szűréssel aranysárgára lehet varázsolni. Nincs kitéve semmilyen kémiai hatásnak, ezáltal vegyszer sem kerül bele. Sokkal magasabb az E-, és C-Vitamin tartalma. A hidegen sajtolt olajjal ugyanúgy lehet főzni, ahogy korábban is főztünk. Nagyon finom ételeket lehet általa készíteni. De frissen sült kenyeret, ha belemártogatunk és megszórunk zöld fűszerekkel, zöldségekkel kiváló fogás lehet. Ezzel nem csak az étvágyunknak tettünk kielégülést, hanem az egészségünknek is!

A másik két kedven olajam a tökmagolaj és a dióolaj.

Szintén saját magam termesztem és készítem el őket, vegyszermaradék-mentesen.

A tökmagolaj jótékony hatásairól szintén írtam az előző cikkemben, amit itt elolvashatsz! Nem csak nagyon finom, hanem az egészségre is remek hatással van! Érdemes kipróbálni!

olajkulunlegessegek3

A dióolaj nagyon különleges olaj. A hidegen sajtolt változatának magas a telítetlen zsírsav-, és E-Vitamin tartalma. Segíti csökkenteni az enyhe depressziós tüneteket. Javítja a memóriát, segíti az agy karbantartását és a megfelelő működését. Keringési problémák, érelmeszesedés tüneteit is enyhíti, segít megelőzni azt. Csökkenti a koleszterint. E-Vitamin tartalma miatt a bőrre is számos jótékony hatást gyakorol, pl. a pikkelysömör remekül kezelhető vele, de az ekcémás, irritál és száraz bőrt is remekül ápolja. A férfik nemzőképességét is javítja. Gyulladáscsökkentő hatása is van. Hajápolóként is alkalmazható a száraz, töredezett hajvégeknél vagy pakolásként a fejbőrön hagyva hajhullás és korpásodás ellen.

A konyhában történő használatnál figyelni kell arra, hogy melegítés során keserűvé válhat az íze, ezért érdemes szobahőmérsékletű ételhez adni a dióolajat. Fogyaszthatunk naponta 1 evőkanálnyi dióolajat joghurthoz, húsokhoz adva, de salátákhoz és tészta ételekhez is keverhetjük.

olajkulunlegessegek

Az olajakat nem csak natúran lehet készíteni, hanem fűszeresen is. Nekem két kedvenc fűszeres olajam van, amit nagyon szeretek. Az egyik a sültekhez hasonló fűszerezéssel készül, a másik pedig az olaszos ízvilágot adja vissza. Csak összekeverem az olajat a fűszerekkel és máris kész van a különleges ízű olaj.

A növényeknek végig követem az útját, ápolását. Termesztésük okszerűen történik, saját földjeimen. Próbáld ki Te is az olajokat és tapasztald meg a jótékony hatásait!

Kérdésed van? Keress bátran az alábbi elehetőségeken!

Hiszen: Az egészség az, ha tudjuk, mit fogyasztunk el!

Sipos József

Sipos Gazda, növényorvos

www.siposgazda.hu

[email protected]

+36 20 519 2745