Móra Ferenc jól elvitatkozna Georges-Louis Leclerc de Buffonnal. Még szerencse, hogy a francia természettudóst és a magyar írót bő egy évszázad választja el egymástól. Ám ha mégis leülnének egy tejeskávé és egy croissant mellé Párizs füstös bisztróinak egyikében, hamarosan szóváltás bontakozna ki köztük a francia elegancia és „je ne sais quoi” otthonában.

A stílus maga az ember – vallja de Buffon.

Amilyen a stílus, olyan az ember. Ugyan! Olyan kevés volna a jó ember! – kontráz Móra.

A divat változik, a stílus örök – szól hozzá Coco Chanel.

Végül Giorgio Armani huszárvágással győz: „A stílus az egyetlen olyan igazi luxus, amit bárki megengedhet magának, függetlenül attól, hogy mennyi pénze van. Ez olyan dolog, ami velünk született, de tanulható, feltéve, ha megvan hozzá az emberben a kellő intelligencia.”

A baj, hogy sokan meg akarják spórolni a tanulást. Mert, ugye drágám milyen jól néz ki az a türkizkék sarokkanapé? Egy kicsit nagy, tudom, de majd odébb toljuk az asztalt. Jaj, drágám, és ugye láttad ezt a hupilila, magasfényű tévéállványt, hát nem mesés? Igaz, hogy minden más bútorunk fa, de olyan jó az eklektika, nem?

Nem. Legalábbis, így nem. Nincs baj az eklektikával, mi magyarok értünk is hozzá. Tessék megnézni a Parlamentet. A Steindl Imre tervei alapján készült historizáló épület remekül hangolja össze a barokk alaprajzot a neogót részletekkel, majd koronázza meg egy barokk kupolával. Az eklektika azonban különleges arányérzéket kíván alkalmazójától. Nem attól lesz szép, hogy ész nélkül dobálunk egymásra mindent, hanem hogy kiválogatjuk, adott stílusokból mi illik össze. Ehhez persze ismerni kell a stílusjegyeket. Lássuk, mik a ma divatos stílusok.

Art deco

Ki szereti A nagy Gatsbyt? A Parisi Udvart? David Suchet Poirot-jának díszleteit? A kubizmusból, futurizmusból, konstruktivizmusból, avantgardból, szecesszióból, orientalizmusból építkező stílus az 1920-30-évekhez köthető. Jellemzője a luxus, a fémes csillogás és az egzotikus anyagok. Selyem, bársony, bőr, kristály, króm és márvány jeleníti meg a kiváltságos közeget. Geometrikus formákkal és élénk színekkel dolgozik, ugyanakkor fontos számára a funkcionalitás is, ezáltal egyfajta elit modernizmust testesít meg. Jól kombinálható a polgári és a modern enteriőrökkel is.

stiluskalauz-1resz-1

Biofil

A klímaváltozás és a klímaválság árnyékában a lakberendezési trendekbe is egyre inkább visszatérnek a természetes anyagok. Edward O. Wilson 1984-ben alkotta meg az elméletet, miszerint az élet folyamataiban való gyönyörködés tudat alatt irányítja cselekvéseinket. Ennek megfelelően hat nyugtatóan a növények, természetes anyagok, színek használata, amely természetközelivé varázsolja otthonunkat. Színekben az zöld, anyagokban a rattan, juta, nyersfa, természetes szövetek némi fémmel kiegészítve uralják az enteriőrt, ezáltal a biofil remekül ötvözhető az etnóval, a lofttal, a rusztikus és a skandináv stílusokkal.

stiluskalauz-1resz-2

Bohém

Ez a vidám, sokat utazó életművészek stílusa. Egyesek a tipikus legénylakással rokonítják, a bohém azonban inkább az avantgarde és a kaland keveréke, a különféle népi elemek eklektikus összessége. Gazdag mintákkal és élénk színekkel dolgozik, sokszor festi pirosra, narancsra, zöldre, kékre a falakat. Letisztultabb formában a fal semleges és a dús textíliák színesek, mintásak, akár össze nem illő párosításban. Textilek, szőnyegek, párnák, állati bőrök hevernek a fa és fémbúrok mellett. Kedveli keleti mintákat, a török lámpás mellett jól mutat Marokkó, India és Bali szőttese is. A merész szín- és mintakavalkád nyomán kicsit rendetlen, de nagyon vidám stílus, ami jól megfér a vintage, az MCM, az indusztriális és főként az etno belsőkkel.

stiluskalauz-1resz-3

Country, farmhouse, rusztikus

A számos alstílussal rendelkező vidéki lakberendezés a meleg és nem túl szabályos otthonok sajátja. Elsősorban az angolszász és a francia vidéki otthonok berendezését mutatja meg, de minden ország paraszti kultúrája megjeleníthető benne. A színek országonként eltérhetnek, de a fa, kő, égetett tégla és a természetes anyagok, len- és pamutszőttesek, illetve a fehérek, bézsek uralma mindenhol meghatározó. Kedveli a kockás, csíkos és virágos mintákat is, de a paraszti józanság jegyében nem válik csiricsárévá, mivel főként pasztellszínekkel játszik. A modern jól megfér benne a régi bútorokkal, így jól kombinálható a vintage-dzsel, shabby chickel vagy a loft fémjeivel. Elsősorban a provanszál alstílus jellemzői a kovácsoltvas kiegészítők, de a paraszti kultúrából máshova is begyűrűzik kevésbé kecses formában. Nappalijának kötelező elemei a hívogató kanapé, a fapárkányos vagy termésköves kandalló és a bájos kiegészítők.

stiluskalauz-1resz-4

Eklektikus

Az egyik legnehezebb, ugyanakkor legszemélyesebb lakberendezési stílus, nagyon vékony határvonal választja el benne a káoszt a designtól. Alapja mindig egy történelmi stílus, amelyek másik két-három stílussal vegyít. Ezért mind a színek, mind az anyagok nehezen határolhatók be, mindig a lakók személyiségétől függenek. Ugyanúgy megjelenhet benne a fa és a kő, mint a fém és az üveg vagy a szövetek és műanyagok. Nem jellemző túlzottan az élénk színhasználat, a háttér tipikusan világosabb. Az eklektika ugyanakkor kedveli az izgalmas, geometriai mintázatú lakástextileket, így az etnóval könnyen rokonítható. Elegáns változatában szinte biztosan merít a klasszikus, barokkos vagy éppen art deco vonalból. De ha valaki azért választaná, mert nem tud dönteni a stílusok közül, borítékolható a teljes összevisszaság.

stiluskalauz-1resz-5

És itt még nincs vége a sok-sok lakberendezési, SzépítÉsz tippnek, ismertetőnek! Hamarosan hozom a második részt is!

Jancsó Orsolya