A zserbót nem csak karácsonykor készíthetjük el. Tökéletes választás lehet például egy családi ünnepségre is. De nem kell különleges alkalom ahhoz, hogy zserbót együnk! Ha megkívántuk, hát készítsük el!


Hozzávalók

  • 4 db gyümölcslap
  • 20 dkg áztatott dió
  • 5 dkg kesudió
  • 3 kanál agavé szirup (ez változhat ízlés szerint)
  • 1 kanál citromlé
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 kiskanál fahéj
  • 5 dkg kakaóvaj
  • 1 evőkanál kakaópor
  • édesítőszer: stevia, de ízlés szerint használhatsz agavé szirupot, xilitet, stb…

 

Elkészítés

 

A kétféle diót daráljuk le és a sziruppal, citromhéjjal, fahéjjal ízesítjük. Egy jól kenhető masszát fogunk kapni. Ha az agave sziruppal nem kaptunk egy masszát, akkor kevés gyümölcslével lazíthatjuk. Vizet ne használjunk. Osszuk három részre a diókrémet, az első részt kenjük el egyenletesen az első gyümölcs lapon. Majd rétegezve folytassuk a zserbó elkészítését. A negyedik lappal ne zárjuk le a zserbót, hanem letakarva tegyük a hűtőbe.


A csokimázhoz a kakaóvajat olvasszuk fel, de vigyázzunk, hogy ne hevítsük túl. Keverjük hozzá a kakaóport és az édesítőszert. A kihűlt süteményre öntjük és kenjük szét egyenletesen, majd 10 percre tegyük a mély hűtőbe.

 

Gyümölcslap

 


 Készíthetjük ízlés szerinti gyümölcs variációkból pl. alma, alma-banán, meggy-alma-banán, körte, őszibarack, eper-banán-alma stb.


A gyümölcsöket tisztítsuk meg, vágjuk apróra és tegyük a turmixgépbe. Vizet ne tegyünk hozzá.


Az aszalógép tálcájára tegyünk egy tapadásmentes lapot és terítsük szét a gyümölcspépet. 42 fokon 10-12 órán keresztül kell szárítani. Ha nem szárad egyenletesen, akkor forgassuk meg a tálcát.


Ha nincs aszalógép, akkor egy nagy tepsire tegyünk sütőpapírt és azon kenjük el egyenletesen a masszát. Sütőben, egy ujjnyira nyitott ajtónál, 50 fokon szárítsuk ki.


Ha készen van, húzzuk le róla a sütőpapírt és már használhatjuk is.

 

Lénárt Gitta
www.lenartgitta.hu