Tudtad, hogy Magyarországot a nagy tökmagolaj-termelők között tartják számon? Főként Vendvidéken és Mura-vidéken termelik a legtöbbet, hiszen már ezeken a területeken nagy hagyománynak örvend.

A tököt már 6-8 ezer évvel ezelőtt is ismerték. A lopótök kivételével Amerikából származik és Európába, Ázsiába és Afrikába a spanyolok és a portugálok vitték be a 16. században. A termesztett tökök nagy része négy tökfajhoz tartozik. Elkülönült fajtái a laskatöknek nincsenek, a pézsmatöknek kevés, azonban az óriás-, illetve a spárgatöknek számtalan fajtája van.

A spárgatök fajtájához tartozik a cukkini, a csillagtök, spagetti tök, patisszon, takarmánytök és egyes dísztök. Az óriástök fajtájához pedig, sütőtök, pézsmatök és a fügelevelű tök. Rendszerezés szempontjából 18 faj és 1 hibrid faj van. A töktermelésben a tökmagokat sok felé önállóan is fogyasztják, süteményekbe, salátákba szokták szórni pirítva, de többek között tökmagolajat is készítenek belőle. Leginkább az Őrségben foglalkoznak a tök termelésével és a tökmagolaj előállításával. Nem véletlenül nevezik az Örség "zöld aranyának" a tökmagolajat. Nem csak finom, hanem rendkívül egészséges- persze, ha a megfelelő módon nyerik ki a vékony hártyás maghéjából az olajat, melyet hidegen sajtolnak.

A tökmagolaj őshazája Dél-és Közép-Amerika. A tökmagolajról korábbi cikkeimben már megosztottam néhány hasznos információt, melyeket ezen a linken, illetve itt is eltudsz olvasni.

a-zold-arany1


De néhány gondolat erejéig, idézzük fel ismét, hogy milyen áldásos hatása van a tökmagolajnak, egészségügyi szempontból.

Az ásványi anyag tartalma rendkívül magas. Férfiaknak remek választás prosztataproblémákra. Ezenkívül számos vitamint is tartalmaz, mint pl. A-, B1-, B2-, B3-, B6-, C-, D- és E-vitamin. Megtalálható benne kálium, kalcium, magnézium, foszfor, vas, cink, nátrium, mangán, réz és szelén is. Erősíti az immunrendszert, az érfalat rugalmassá teszi, tisztítja a vért. Segíti a zsírszövetek lebontását.

Harminc tökre vagy 2,5 kg tökmagra van szükség egyetlen liter tökmagolaj előállításához. Ausztriában és Szlovéniában állítják elő a legtöbb tökmagolajat, de érdekes, hogy főként Közép-Európában fogyasztják leginkább.

De nézzük, hogy a konyhában milyen módon lehet felhasználni!

A tökmagolaj sötétbarna, aromás, igen viszkózus folyadék. Általában húsokhoz, salátákhoz használjuk, azonban azt kevesen tudják, hogy a tökmagolajat nem szabad felhevíteni 100 Celsius fok fölé, mert nem csak a benne lévő értékes tápanyagok károsodhatnak, hanem keserű mellékízt is produkál.

Szerintem a sütőtök krémleves egyik elhagyhatatlan kelléke, már néhány csepp tökmagolaj egyedülálló ízt ad az ételnek.

Szeretném megosztani az egyik kedvenc salátaöntet receptemet: keverjünk össze egy rész tökmagolajat, fél rész alma ecettel. Ízesítsük ízlés szerint borssal, sóval, mustárral, mézzel és citromlével. Keverjük jól össze és öntsük nyakon a kedvenc saláta leveleinket vele. Feledhetetlen ízélményben lesz részünk!

De, hogy az őszi borongós napokon az egyik legkedveltebb forró leves se maradjon ki, ezért a megosztok Veled egy testet-lelket melengető sütőtök krémleves receptet is, melyet a tökmagolaj tesz ízletessé és akár 30 perc alatt is elkészül!

Sütőtök-krémleves tökmagolajjal


a-zold-arany2


Hozzávalók

60 dkg sütőtök

1 db leveskocka

10 dkg vaj

2 dl tejszín

1 dl narancslé

ízlés szerint kakukkfű, ételízesítő, bors, szerecsendió, tökmag, tökmagolaj

Elkészítés:

A tököt hámozzuk meg és magozzuk ki, vágjuk fel kockára, majd pirítsuk meg a vajon. Adjuk hozzá a leveskockát és öntsük fel 2 dl vízzel és pároljuk addig, míg a tök szétesik. Pürésítsük botmixerrel és öntsük fel a narancslével. Fűszerezzük, keverjük bele a tejszínt és adjunk még hozzá annyi vizet, hogy kb. 8 dl levest kapjunk. Várjuk meg, amíg felforr. Tálaljuk meglocsolva a tökmagolajjal és pirított tökmaggal.

Érdemes elkészíteni, hiszen a család apraja-nagyja örömét leli majd benne. De, akkor is kitűnő választás, egy őszi estén szeretnénk kedvesünket meghódítani, kedveskedni neki meglepni, ezzel a recepttel biztos nem nyúlunk mellé!

Bátran használjuk a természet adta finomságokat, termeljük mi magunk meg a kertünkben! Én magam is ezt teszem és a tökmagolajat is magam állítom elő vegyszer-és vegyszermaradék-mentesen!

Ha szakmai tanácsra, segítségre van szükséged keress meg bátran az alábbi elérhetőségek egyikén!

Sipos József
Sipos Gazda, növényorvos
www.siposgazda.hu
info@siposgazda.hu
+36 20 519 2745