Az előző cikkemben már kifejtettem kicsit bővebben, hogy mi is az a kapszaicin. Nem csak az erőspaprikának ad ördögi ízt, hanem fantasztikus gyógyító, egészségre jótékony hatásai is vannak.

Ironikus módon a kapszaicin fájdalomcsillapító hatású is egyben. Ezt azonban csak megfelelő felhasználásával lehet kihozni belőle, például, ha krém formájában alkalmazzuk azt. A paprikában található kapszaicin gátolja a P-anyag (Substance-P) elnevezésű ingerület átvívő anyagot (neurotranszmitter). Ez az anyag felelős a fájdalom jelek agyba való továbbításáért. Amikor a P-anyag blokkolva van, az agy nem kap fájdalom jeleket, ezért nem érezzük a fájdalmat.

Méregtelenítés, zsírégetés

Vizsgálatok támasztják alá, hogy a kapszaicin tartalmú ételek rendszeres fogyasztása segít a testsúlycsökkentésben, javítja a fizikai teljesítőképességet, emellett az anyagcserét is felgyorsítja. A méregtelenítésben erős antioxidánsként segít, a zsírégetésben is szerepet vállal, miközben csökkenti az étvágyat. Számos kísérlet bizonyítja, hogy étkezés előtt vagy előételnek csípős fogyasztása után kevesebbet eszik az ember és, ha ebédre chilis ételt fogyasztunk, akkor jelentősen csökkent az étkezések közötti „nassolási vágy”.

Csípős étel, fűszer fogyasztása után, több folyamat indul el a szervezetben az egyik kedvencem, hogy endorfin, azaz “boldogsághormon” szabadul fel, mely kellemes érzést okoz. Szoktam is mondani, hogy mi csípős kedvelők mazochisták vagyunk: fáj mert csíp, de boldogok vagyunk tőle!

Felső légúti megbetegedések, allergiás tünetek

A kapszaicin idegvégződésekre gyakorolt hatása miatt a torok, a szájüreg és a garat a kapszaicin tartalmú étel fogyasztása után egy időre érzéketlenné válik, ezzel enyhíti az orrdugulás, vagy köhögés kellemetlenségeit. Fertőtlenítő hatását leginkább, akkor használhatjuk ki, ha megfázástól szenvedünk vagy éppen a torkunk fáj. Persze nem magában kell elszopogatni egy egész chili paprikát, elég, ha az ételeinket ezzel ízesítjük. Ilyen formában enyhíti a torokgyulladást, segít az eldugult orron, mivel felhígítja a sűrű nyákot, valamint köptető hatással is rendelkezik, ami a kínzó köhögés megszüntetését támogatja.

Vérkeringés élénkítő, vérrög képződés gátló hatás

A vérkeringés felpörgetése által a kapszaicin nemcsak a vérnyomás szabályozásához járul hozzá, de a szív és érrendszeri problémák enyhítésében is nagy szerepe van. Az abnormális vérrögképződést is akadályozza, csökkenti a koleszterin-, és triglicerid- szinteket, valamint képes feloldani a fibrint, amely a vérrögök kialakulásáért felelős. A szervezetben kialakuló tumorok sokszor fibrin védőbevonattal alakulnak ki, így ennek feloldása a tumorokat kiszolgáltatott állapotba hozza, így a chili fogyasztás többek között a szívroham, az agyvérzés vagy a stroke kialakulásának megelőzésében is segítségünkre van.

fajdalomcsillapitas-csilivel-1

Daganatos betegségek és rák ellenes hatás

Egy 2006-os kaliforniai vizsgálat szerint az elfogyasztott kapszaicin a prosztarákos sejtek programozott sejthalálát (apoptózisát) aktiválja, és jelentősen fékezi a daganat terjeszkedését. Egy másik daganattípus, ahol a kapszaicin hasznos lehet, az emlőrák. Egy ideje ismert, hogy emlőráksejtekben szintén beindítja a sejthalált, egy 2015-ben megjelent tanulmány szerint azonban az emlőrák őssejtjeit is elpusztítja.

Vannak olyan laboratóriumi kísérletek, amelyek szerint egy sor más daganattípusban (például egy HIV-fertőzéshez társuló, egyébként ritka limfómában, illetve bizonyos típusú tüdőrákban, gyomorrákban) is gátolja a rákos sejtek burjánzását. A kapszaicin rákellenes hatásának pontos mechanizmusa még tisztázatlan, azonban az eddigi kutatásokból úgy tűnik, számos ponton befolyásolja a tumorsejtekben a génekről a fehérjék szintézisét. Figyelemre méltó, hogy a kapszaicinnek a daganatsejteken kívül is van a daganattal összefüggő pozitív hatása. Helyileg a kemoterápia és a sugárkezelés mellékhatásai, például a szájnyálkahártya-gyulladás okozta fájdalom enyhíthető. Ugyancsak hasznosnak találták emlőrákműtét utáni fájdalmak csökkentésében.

Egyéb jótékony hatások

A kapszaicin – és az erős paprika – rendszeres fogyasztása nőknél és férfiaknál bizonyítottan csökkenti a vércukorszintet és növeli az inzulinérzékenységet, a vérkeringést, pedig, mindenhol a belső szervektől a bőr felszínéig, az egész testben fokozza. A Duke Egyetem tanulmánya szerint a kapszaicin a belek gyulladásos betegségeinek gyógymódját jelentheti. A kapszaicin az örökítő anyagot (a DNS-t) is védi sok karcinogén (rákkeltő) vegyület károsító hatásától, emellett serkenti a keringést és csillapítja a lázat.

Tehát nagy előnyben van, aki szereti a csípős paprikát, mert nemcsak az ételeket varázsolja ízletesebbé számára, hanem fogyasztásával a betegségek elleni harc egyik leghatékonyabb, „superfoodja” is a szervezetébe jut, ami mindeközben még fogyaszt is!

Szóval hajrá magyarok ránk férne pár tonna chili, mert sajnos a betegségekben is igen előkelő helyet foglalunk el a világban. Használjuk, fogyasszuk ami természetes, és segít, hogy egészségesebbek tudjunk lenni! Természetesen, mint mindent, a chili paprika és a chilis ételek fogyasztását is mértékkel tegyük.

Köszönöm a figyelmeteket!

Az ErőS legyen Veletek!

Koletán Gergely
ChiliYard
+36-30 / 291-7949
info@chiliyard.hu
www.chiliyard.hu