A légzés olyan alapvető életfunkció, ami nélkül nem képes létezni az ember. Tanulmányok sora szól arról, hogy hogyan kell helyesen lélegezni. Azonban érdemes sokkal többet is megtudni arról, hogy mi az egészségünk titka, ha erről az egyébként automatikusan működő, életben tartó rendszerről beszélünk. Ugyanis minden lélegzetvétellel számos kórokozó is bekerül a szervezetünkbe. A testnek van természetes védekező rendszere, amire érdemes odafigyelni.

 A légzési traktust úgy kell elképzelnünk, mint egy fejre állított szép, gömbölyű koronájú fát!
 

 

    
Az orr

 

Nyálkahártyája fontos, az ott lévő szőröcskékkel együtt. Ezért mar a kis gyermeket szoktassuk le az orrban való turkálásról, mert a nyálkahártya és a szőrszálak az orrban tönkremennek és a természetes tisztító feladatnak aztán nem tud megfelelni. A gyermekkori és sok esetben a felnőttkori, orrba való vájkálás az oka 80%-ban a légúti betegségeknek! A kórokozok előtt nyitott az út a tüdőhöz! Azonkívül, a levegőben lévő, szemmel nem látható részecskék, amik a járművek kipufogójából, a kémények füstjéből, na meg embertársaink cigaretta füstjéből árad, ha akarjuk, ha nem, az orrunkon át a tüdőbe jutnak! A passzív dohányosok is majd úgy veszélyeztettek, mint az aktív dohányosok!
A nagyvaros levegője igen szennyezett, de még szeretném itt felhívni a figyelmet a Chemtrails veszélyére is! Enne kapcsán az orvostudomány általuk eddig "ismeretlen" betegségek tömege előtt áll, ami a kondenzcsíkokban rejlő veszély kapcsán merül fel.

 

 

 

 

Járvány, vagy bármely téli megbetegedés esetén legjobb és legegyszerűbb 
védekezés, ha minden szobába, vagy a beteg ágya melletti komódra egy tálba 5-6 
egész fej hagymát tesszük. A hagyma a levegőt tisztítja és a     levegőben lévő kórokozókat megköti! Ezért 2-3 naponként új hagymát kell tenni a tálakba és a 
régit ki kell dobni a szemétbe. Vigyázat! Ez a hagyma mérgező, nem szabad megenni!

 

 

 

 

 

Ajánlott különösen a fűtési szezonban a szoba páratartalmára is ügyelni. Szép tálakban a fűtőtest közelében víz és ecet keveréket elhelyezni és figyelni, hogy a tetején nem képződik-e valami penész, illetve valami lepedék. Ez is mutatja, hogy téli hónapokban több a kórokozó még a szobában is. Tehát ellenőrizni és cserélni kell az ecetes vizet.  4 arányban víz és 1 arányban ecet keverékét használjuk. Nagyon jó az influenza időszakában, vagy minden megfázás, köhögés első stádiumában a Himalája sós vizes orr-tus művelete. Ez egy ősi ayurveda módszer az egészségünk védelmének érdekében. Egyszerű és hasznos művelet, akár minden napra is ajánlott. A friss levegőn mély lélegzetet veszünk, egyik orrlukunkat  befogjuk és a bent lévő levegőt gyorsan egymás után 5-6 x erősen kifújjuk. Azután ugyanezt tesszük a másik orrlukkal is. Ez a művelet az ott meglapuló kórokozókat kirepíti onnan, nincs lehetőség, hogy tovább jussanak a tüdőbe. Este, de napközben is 1-2 csepp illó olajakat tehetünk a két orrluk alatti bőrre, hogy ez hasson az orrüregben.
Választhatunk eukaliptusz, jázmin, vagy levendula olajat.

 

 

 

 

 

Az inhalálás is igen hatásos módszer. A nagyanyaink kamillás inhalálása aranyat ért.

 

 

 

 

A garat

 

Ha a kórokozó már eljutott a garatba, akkor igen jó segítőnk a gargalizálás. Például meleg, sós vízzel érdemes. Itt szeretném megemlíteni, hogy aki naponta csinálja az olajrágást, amit korábbi cikkben már leírtam

https://csakanoknekmagazin.hu/a-hosszu-elet-titkai

 

Ennek köszönhetően a kórokozónak semmi esélye sincs megállapodni.  Ezt mutatja az a sok volt betegem, akiknek azóta egész télen, semmiféle panaszuk sincs.

 

 

 

A mandula egészsége is igen fontos. Korábban az orvosok ezt probléma esetén gyorsan kivették, mondván, hogy nincs fontos szerepe. Ez egy   téves felfogás. Ne engedjük gyermekeinknél a mandula eltávolítását, mert egy tisztító zsilipet jelent a kórokozók számára. Hatásos a fogmosó vízbe szájvíz helyett 1-2 csepp teafa vagy menta illóolajat tenni, ami kellemes leheletet is ad. A nap 1-2 szem egész szegfűszeg rágcsálása a legjobb és legolcsóbb antioxidáns. https://csakanoknekmagazin.hu/orizd-meg-az-egeszseged

 

A szegfűszeg ORAC mértéke 220000, míg a méregdrága Goji bogyónak csak 20000 az ORAC mérteke. Az ORAC az antioxidánsok mértéke, azt jelzi, hogy milyen fokon tudnak szabadgyököket semlegesíteni.

 

Nyelv torna

 

Fogmosás előtt, vagy után, 5-6 x a nyelvünk hegyet feltesszük a szájpadlás felső és amennyire csak tudjuk a hátsó részére. 7 másodpercig így tartjuk, aztán a nyelv hegye a szájüregben alulra és hátulra kerül, 7 másodpercig így tartjuk,  aztán a nyelvünket teljes mertekben kitoljuk! Legjobb ezt a tükör előtt végezni, még mosolygásra is késztet.

 

 Mostanában divattá vált, de mégsem jó a lepedék eltávolítása a nyelvünkről. Holott már olyan fogkeféket is forgalmaznak, aminek a hátoldalán erre a célra alkalmas, nyelv lepedéket leszedő kefe van. Az egészséges nyelv rózsaszínű és egyöntetű, vékony fehérkés lepedéknek kell lennie rajta. A nyelv diagnosztikájából, amit a tradicionális kínai orvoslás több évezredes tudománya alkalmaz, a nyelv lepedéknek helyzetéből és színéből, sok előjelzést kaphatunk betegségekről már olyan korai stádiumban, amikor még semmiféle műszer nem jelzi a betegség kialakulását és érzékelhető tünete sincs. 

 

Ezért a nyelvtornánál figyeljünk arra is, hogy ahol a lepedék több, vagy sárgás-barnás, esetleg szürke színű, akkor ha ez nem élelmiszertől, illetve gyógyszertől van, akkor ez már valamiféle blokkot jelez azon a szervünkön, ahol ez topográfiailag a nyelven van.

 

 

 

 

A nyelv topografiaja:

Herz= szív és vékonybél

Lungen= tüdő és vastagbél

Magen= gyomor és lép

Nieren= vese és hólyag

Leber= máj és epe

 

 

Busch-Turcsányi Éva

a természettudományok docense

[email protected] 

eva-turcsanyi-busch.wixsite.com/budapest