Vannak olyan italok, amelyek bár alkohol tartalmúak, mégis védik az egészséget. Az alábbi receptek valójában egészség segítő tinktúrák, amelyek az alapanyagként szolgáló gyümölcsök jótékony hatását ötvözik, a bennük lévő fűszerek természet adta erejével. Ezek az italok nem csak azt a célt szolgálják, hogy gasztronómiai élményként bearanyozzák az ünnepnapjainkat. Valóságos „orvosságként” hatnak a szervezetre, ha a kellő gondossággal történő elkészítést követően, a kellő mértékkel visszük be a szervezetünkbe őket.

 

 

 

 

 

Vörösbor szegfűszeggel és Thymiannal (kakukkfű)

 

Hozzávalók:

 

  • 1 liter asztali vörösbor
  • 10 db szegfűszeg (lehet őrölt is, akkor 1 kávéskanálnyi mennyiség)
  • kis csokor friss Thymian (kakukkfű)lehet száraz is, akkor 1 kávéskanálnyi mennyiség)

 

 

 

 

Elkészítés:

 

A borból kicsit kiöntünk egy pohárba, hogy helye legyen a fűszereknek. Aztán egy tölcséren keresztül beletesszük a fűszereket, rázogatjuk és a korábban kiöntött kis borral feltöltjük.  Naponta 1-2 percig rázogatjuk, hogy jól összeérjenek a hozzávalók. 3-4 nap után leszűrjük és szép üvegbe, szobahőmérsékleten taroljuk. A zacc mint mindig felhasználható. Étkezesek után 1-1 kupicával igyunk belőle. Az így elkészített bor már valóságos "orvosság".

 

Akinek nem elég édes, juharsziruppal édesítheti.

 

Az elkészített ital élettani hatása:

 

Nehéz ételek után segíti a gyorsabb felszívódását, emellett természetes antibiotikum, tehát védi a testet a kóros megbetegedéstől. A testet mindenféle vonatkozásban frissíti, erősíti, javítja, a szívműködést. Kiváló immunerősítő hatású.

 

 

 

 

Petrezselymes fehér bor

 

Hozzávalók:

  • 1 nagy csokor friss, zöld petrezselyem (lehetőleg a lapos levelű, mert a fodros levelű petrezselyemnek nincs olyan jó vitamin tartalma)
  • 2-3 petrezselyem gyökér
  • 1 liter asztali fehér bor
  • 2 evőkanál méz
  • 2 evőkanál borecet

 

 

 

 

Elkészítés:

 

Egy nagyobb zománcos lábost előkészítünk, megmossuk a friss zöld petrezselymet és centis darabokra vágjuk, majd betesszük a zománcos lábosba.  Megpucoljuk és megreszeljük a petrezselyem gyökereket és ez is bekerül a lábosba. Ráöntjük az 1 liter fehér bort, kis mennyiségű tisztított, jó minőségű vizet is adhatunk hozzá. Közepes tűzön lassan felforraljuk, 5 percig hagyjuk forrni, közben fakanállal kevergetjük. 5 perc elteltével hozzáadjuk a mézet és az ecetet. Újabb 5 percig kevergetjük és tovább forraljuk. A második 5 perc után levesszük a tűzhelyről és hagyjuk hűlni. Szűrőn keresztül a petrezselymes bort szép üvegbe töltjük és hűtőben tároljuk. A szűrőn fennmaradt petrezselyem zacc kiváló saláta. A borból eves után 1-1 kupicával igyunk. Az így elkészített bor már valóságos "orvosság”. Akinek nem eléggé édes, juharsziruppal még édesebbé teheti.

A petrezselymes bor élettani előnye:

 

A petrezselyem  természetes antibiotikum, a testet méregteleníti és az esetleges gyulladásokat csökkenti. A bőrt szépíti és a bélbolyhokat a gyomrot és nyelőcső nyálkahártyáját regenerálja. Jó a memóriának, tehát az agyat frissíti, mert ott is méregtelenít. A szívet is erősíti. Kiváló természetes immunerősítő!

 

 

 

 

Gyömbéres likőr

 

Hozzavalók:

1 nagy gyömbér gumó
7 dl gyümölcs szesz 30-40 %-os
2 dl forralás után lehűlt víz
1 evőkanál juharszirup, vagy mez illetve Stevia

Elkészités:

 

A gyömbért lereszeljük  és egy bő nyakú zárható üvegedénybe tesszük. Ráöntjük az alkoholt és lezárjuk. Naponta rázogatjuk 1-2 percet. 3-4 nap után, az egészet turmixoljuk. Szűrőn keresztül egy szép üvegbe töltjük. A zaccot felhasználjuk. Mivel ez a gyömbéres alkohol nagyon erős, a felforralás után kihűlt vízzel hígítjuk, hogy egy likőrt kapjunk. Tovább édesíthetjük juharsziruppal.

 

 

 

 

Jótékony élettani hatása:

 

A gyömbér természetes antibiotikum, a testet melegíti. Tehát akinek hidegek a végtagjai, ajánlatos napi 1 kupicával inni két étkezes között ebből az italból. Érdemes lassan a szájban forgatni mielőtt lenyeljük. A rossz burjánzó sejtek növekedését gátolja. Kiváló természetes immunerősítő szer!

 

Busch-Turcsányi Éva

a természettudományok docense

eva.turcsanyi.busch@gmail.com

eva-turcsanyi-busch.wixsite.com/budapest