Felhívjuk szíves figyelmét, hogy oldalunk a felhasználói élmény javítása érdekében sütiket használ. Bővebb információért kattintson ide.

Nők a fedélzeten

Írta: Csak a Nőknek Magazin 2018/06/11 0 hozzászólás Életmód,

 

Hirschler Ludovika olyan sportot választott, amit sokan férfias sportnak gondolnak. Azonban vannak olyan hölgyek, akik vállalják a szépséggel és néha veszélyekkel teli kihívást. A különleges élmény, ami a természet közelségét, az elemek feletti győzelmet jelenti, a siklást a vízen, kárpótol minden nehézségért.

 

 

Nehéz sport a vitorlázás?

 

Komplex sport. A hajóvezetésre, a szélre, a taktikázásra is figyelni kell. Évekbe is beletelhet, amíg az ember igazán belejön. Én a vitorlázás előtt több sportágat is kipróbáltam. Teniszeztem, szinkron úsztam, lovagoltam. Nálunk az egész család vitorlázik. Anyukám Hirschler Judit háromszoros magyar bajnok kalózhajó osztályban. A húgom, Hirschler Rebeka is több magyar bajnokságot nyert. Én csak hobbiból kezdtem bele. Az tetszett meg, hogy sokat voltunk a szabad levegőn. Jó volt a csapat és nagyon jó dolog irányítani a hajót. Nagyon megtetszett és versenyezni kezdtem. Harmadik helyet értem el a magyar bajnokságon, meg első nőit. Külföldi Európa-bajnokságokon és Világbajnokságokon jó helyezéssel, mindig aranycsoportban végeztem.

 

 

A vitorlázás szerelmeseit szabadlelkű embereknek tartják. Ugyanakkor komolyan kell venni ezt a sportot, hiszen kint a vízen felelősséget kell vállalni minden mozdulatért.

 

 

Valóban. Céltudatosság, elhivatottság, taktikai képesség, figyelem kell ehhez a sporthoz. Ha viharban kell hajózni, az különleges felelősség. Úgy érzem ezért is érdemes belekezdeni ebbe a sportba a fiataloknak. Mert vigyázni kell a hajóra és egymásra is. De a legfontosabb, hogy eközben élvezzük a hajózást, a természetet és a szabadságot. Ezért éri meg vállalni.

 

 

Mi volt eddig a legnehezebb feladat?

 

Dániában versenyeztünk. A harmadik futamnál tartottunk, ami egy nap alatt nem kis kihívás. Nagy szélben versenyeztünk. Már a befutó szakaszban voltunk, amikor szóltak, hogy egy bolyát elvittek a hullámok, ezért lefújták a futamot. Ezért újra végig kellett vitorlázni. Ez nagyon komoly kihívás volt így egyben. Nagyon elfáradtam, de sikerült.

 

 

Hogyan lehet felkészülni egy versenyre?

 

Ha jó helyezést ér el az ember, az nagy hajtóerő, hogy egyre jobbak akarjunk lenni. A felkészülés nagyon sok edzéssel jár. A testi kondíció mellett, sok vízen töltött órát, rengeteg gyakorlást és türelmet kíván. Elengedhetetlen a mentális felkészülés is. Szinte minden a fejben dől el. Én egyszemélyes hajóval versenyzek. Egyedül vagyok a vízen. Azonnal kell tudni reagálni minden helyzetben. Nagy a felelősség, nagy a nyomás.

 

 

Az edző miben tud segíteni a felkészülés során?

 

Nekem Pál Gaszton volt az edzőm. Bemelegítünk, felszereljük a hajót, kimegyünk a vízre. Rajtolást tudunk gyakorolni, hosszabb szakaszokat hajózunk és a technikát és taktikát fejlesztjük. Ő motoroson jön mögöttünk. Onnan ad útmutatást. Edzésen, versenyen készült videó felvételeket is elemzünk.

 

 

A családból hányan versenyeznek?

 

Korábban mind a hatan versenyeztünk. 3 testvérem, én, anyukám és apukám is. Mondhatjuk, hogy ez egy vitorlás család. Igaz, az egyetemi tanulmányok miatt most kevés az idő az edzésre. Idén ezért van olyan verseny, amin nem fogok tudni elindulni.

 

 

A 49. Kékszalag verseny néhány nap múlva rajtol. Indultál már ezen a patinás versenyen?

 

Nagy hajóval még nem versenyeztem, bár a csapatom már tervezi, hogy egyik évben ott leszünk. De motorossal követtük a bátyámat és apukámat, akik már többször indultak a versenyen. Nagyon várom, hogy egyszer én is ott legyek az indulók között.

 

 

 

Csaba Beatrix

Szólj hozzá!