A magyar Yellowstone: Szilvárvárad.


 


Magyarország bővelkedik a látnivalókban, a különleges természeti szépségekben, ugyanakkor az, hogy ezek a természeti csodák szó szerint egymástól egy lépésre, vagy éppen egy hegy vonulatán egymás mellett helyezkednek el már nem olyan gyakori eset.


Ezért is olyan egyedi Szilvásvárad, amit akár hívtatnánk az amerikaiak kedvenc kiránduló helye és nemzeti parkja után a magyar Yellowstonnak.


Az Egertől mindössze 20, Miskolctól pedig 60 kilométerré elhelyezkedő természeti csoda egyszerre több arcát mutatja az ide utazó vendégeknek. A településre belépve egy hívogató falusi kisváros fogad, ahol a fáradt vándor szívesen eltöltene pár vendégéjszakát egy aranyos fogadóban. A főtérre érve az ország legnagyobb lovas versenycsarnokának monumentális valójával szembesülünk. Innen a balra fordulunk egyszer csak a 1900-as évek pompáját idéző Állami Ménesgazdaság birtokán kötünk ki, jobbra kanyarodva viszont egy minden igényt kielégítő látogatóközpontnál találjuk magunkat, ahol a tökéletes vendéglátás szellemében minden szervezetten megy. Modern parkoló, rengeteg változatos kínálattal és árkategóriával működő étterem, biztonságos és gazdagon felszerelt térítésmentes játszótér, és impozáns kisvonat pályaudvar fogad bennünket. Ha pedig mindezeken túljutunk, és akár kisvonattal, akár gyalog, akár bérelt biciklivel elindulunk fel a hegyre, akkor felfelé menet már maga az érintetlen, Isten által tökéletesre formált természet fogad, aminek az értékéből semmit sem von le a millió meg egy turista, mert mindegy hányan vannak éppen a hegyen Szilvárvárad természeti kincseibe így is, úgy is el lehet veszni.


A hegyi túra számtalan fontos állomással kecsegtet, így a hosszú séta szinte csak egy nagyobb pislantásnak tűnik. A séta során végig a festői Fátyol-vízesésből táplálkozó kis patakot követjük, az út során pedig a Felső-tavat, pisztrángos tavakat, Vadbemutató kertet, Zilahy Aladár Erdészeti Múzeumot, a Szabadtéri Erdei Múzeumot és Erdei Iskolát, a Kárpátok Őrét és a Szalajka-forrást érintjük. A célállomás, ahol a kisvonat is megáll a mesés szépségű Gloriette-tisztás. A lustább kirándulók jellemzően innen sétálnak visszafelé a völgyben, a bátrabbak viszont felfelé sétálnak, lefelé pedig vonatkoznak, vagy újra megteszik a kellemes gyalogtúrát.


Aki további izgalomra vágyik felsétálhat az Ősemberbarlanghoz, amihez tanösvény vezet felfelé. A világ legrégebbi ékszerei között van az itt talált két, csontból készült, kifúrt, zsinórra függeszthető amulett, és jelenlegi tudásunk szerint az íjhasználatának legrégebbi nyomai a világon az itt előkerült apró csonthegyecskék.


A túra végén talán a legjobb jutalom egy igazi helyi finomság, a sült pisztráng lehet. Ennek elfogyasztására számtalan lehetőségünk van már a látogató centrumban, sőt a felfelé vezető úton is, de a legfinomabb halat tapasztalataim szerint a Gloriette-tisztáson sütik, s valahogy nincs is jobb érzés, mint a hegy tetején falatozni, a ragyogó napsütésben, egy csodálatos rét ölelésében pihenve.


Ha csak egy napra érkezünk mindenképpen ezt az útvonalat javasolnám, ha viszont több időnk van, akkor érdemes elmerülni Szilvárvárad kulturális és gasztronómiai örökségében.


A település másik szimbóluma, attrakciója a Lipicai ménes. A több mint 400 éves tenyésztői múlttal rendelkező lófajta, 1950-ben került a Bükk-fennsíkra, Csipkéskútra és Szilvásváradra. Az Állami Ménesgazdaság fő feladat a génmegőrzés, ugyanakkor szívesen fogadják a vendégeket is, hogy megosszák ennek a különleges lófajtának az örökségét az érdeklődőkkel. A vendégek különböző kiállításokat tekinthetnek meg, találkozhatnak a pompázatos lovakkal, sőt a bátrabbak egyéni és csoportos lovaglásra, vagy éppen fogathajtó tanfolyamra is jelentkezhetnek. 


Szilvárváradon található még Magyarország egyetlen kerek református temploma, a Millenniumi kilátó, amihez egy másik fárasztó túra során juthatunk el, az Orbán ház, de van bobpálya, kalandpark, sőt vezetett túrákra és kerékpárutakra is jelentkezhetünk.


Tényleg igazi természeti kincsekre épülő turisztikai központ ez a kis város a Bükk lábánál, ahol bárki, bármely korosztály jól érezheti magát, valódi szórakozást és feltöltődést találhat!