Árilis 7-e az Egészség Világnapja. (Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1948. április 7-én alakult meg az ENSZ keretein belül, és azóta a világ egyik vezető szervezete az egészségügyi kérdések kezelésében. Az egészségügyi világnap ezen eseményre emlékeztet minket.) Ennek okán a tormát érintő cikksorozatunk e havi részében e szupernövény egészségügyi hatásait szeretnénk kiemelni, bátorítva ezzel mindenkit annak rendszeres fogyasztására.

A torma (Armoracia rusticana) egy gyökérzöldség, melyet évszázadok óta használnak élelmiszerek ízesítésére és gyógyászati célokra is. A torma fűszerező tulajdonságai miatt első sorban kulináris szempontból népszerű. Az éles, pikáns ízével fokozza az ételek ízét és élvezetét. A tormát gyakran felhasználják szószokban, dresszingekben, salátákban és húsételekben is.

Hazánkban a torma jellemzően a húsvéti időszak visszatérő szereplője, mi azonban javasoljuk annak egész évben történő fogyasztását különböző formákban, hisz sokkal több lehetőség rejlik benne, mint azt gondolnánk; mindemellett a növény egy igazi vírus- és gombaölő „superfood”, emellett – természetesen cukormentes formában – diéták nagyszerű kiegészítője is lehet, mivel az emésztésre is kiváló hatással bír. Nem csak gyökere, de a levele is fogyasztható.

A torma gazdag tápanyagtartalommal rendelkezik, beleértve a C-vitamint, káliumot, kalciumot és magnéziumot. Az immunrendszer erősítésében játszott szerepe révén a torma hozzájárulhat a betegségek elleni védekezéshez. A C-vitamin antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek segítik a sejteket a szabadgyökök elleni védelemben. Emellett az antimikrobiális hatásoknak köszönhetően a torma hozzájárulhat a fertőzések elleni küzdelemhez.

A torma alkalmazása hagyományosan gyógyászati célokra is kiterjed. A légzőrendszer támogatásában játszott szerepe miatt régóta alkalmazzák az asztmával, köhögéssel vagy megfázással küzdő emberek számára. A torma erejét adó illóolajok gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek.

A torma emellett ismert vértisztító és méregtelenítő tulajdonságairól is. A benne található glükozinolátok olyan vegyületek, amelyek képesek segíteni a májnak a méreganyagok eltávolításában. Ezáltal a torma támogathatja a szervezet általános méregtelenítését és a májfunkciók optimalizálását.

A fűszerezés mellett a torma emésztést segítő hatásai is ismertek. Serkentheti az emésztőenzimek termelését, és támogathatja a gyomor-bélrendszer egészséges működését.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a tormát mértékkel kell fogyasztani, mivel túlzott mennyiségben irritálhatja a gyomrot és a beleket. Ezenkívül azoknak, akik bizonyos gyomor-bélproblémákkal vagy vesebetegségekkel küzdenek, érdemes konzultálniuk egészségügyi szakemberrel, mielőtt rendszeresen beiktatnák étrendjükbe a tormát.

A torma tehát több szempontból is igen hasznos. Legyen szó gyógyító vagy fűszerező tulajdonságairól, a torma hozzájárulhat az egészséges életmód fenntartásához és az ételkészítés izgalmasabbá tételéhez.

RECEPT: BÉNYEI ENIKŐ - TORMÁVAL TÖLTÖTT RÁNTOTT SZELET.

Torma recept

HOZZÁVALÓK:

 • NÉGY SZELET SERTÉS COMB, VAGY KARAJ
 • KÉT EVŐKANÁL ECETES TORMA
 • KÉT EVŐKANÁL TÚRÓ
 • KÉT EVŐKANÁL TEJFÖL
 • EGY CSIPET SÓ, BORS
 • FRISS PETREZSELYEMZÖLD / VAGY METÉLŐHAGYMA
 • KÉT EGÉSZ TOJÁS
 • LISZT
 • ZSEMLEMORZSA

ELKÉSZÍTÉS:

 • A HÚSOKAT KIKLOPFOLJUK, SÓZZUK, BORSOZZUK MINDKÉT OLDALÁT
 • A TORMÁT, TEJFÖLT, TÚRÓT ÖSSZEKEVERJÜK, ÉS ADUNK HOZZÁ FRISS PETREZSELYEMZÖLDET, VAGY METÉLŐHAGYMÁT
 • A TÖLTELÉKET ELOSZTJUK A HÚSSZELETEKRE ÉS FELTEKERJÜK
 • LISZTBE, TOJÁSBA, ZSEMLEMORZSÁBA FORGATJUK
 • MAJD FORRÓ OLAJBAN MINDKÉT OLDALÁT ARANYBARNÁRA SÜTJÜK