A rákból felépülve én lelkileg is újjászülettem.

Második születésnapomat onnan számolom, amikor elolvastam ezt a gondolatot:

AZT ADOD A GYERMEKEIDNEK, AMI TE VAGY!

Azóta sok ilyen erős mondattal találkoztam és váltam tőlük jobb emberré, jobb társsá és jobb szülővé. Írásaimban ezeket mutatom be Neked, remélem Te is sokat nyersz velük.

Ma arról lesz szó, hogy a világ tanít minket. Minden történése, szelete, szereplője. Jóra és rosszra is. Mindkét témának szánok egy részt. A mostani cikkemben azt boncolgatom, milyen rosszra tanít minket a világ. De először is tudnod kell, hogy mi, emberek:

„Kaméleonok és majmok vagyunk!”

Valamennyien egymást esszük, ezáltal válunk olyanná, mint a környezetünk! Másolunk. Nem, nem csak a gyerekek másolnak le minket felnőtteket, hanem mindenki mindenkit! Olyanok leszünk, amivel vagy akivel sok időt töltünk. Menthetetlenül. Kivel, mivel töltünk sok időt? Leginkább a médiával és a közvetlen ismerőseinkkel. Vizsgáljuk meg, milyen veszélyeket rejthetnek ezek! A média. A sok tévénézés, a közösségi média görgetése káros hatással van a legtöbb emberre. Hogy miért van így, azt nem firtatnám, csak a jelenségre térek ki. Ott van például a híradó. Ha híradásokból beengeded az elmédbe a folyamatos zaklatást, akkor elkezdhetsz aggódni. Minden nap azt sugározzák Neked, hogy a világ borzalmas hely. Néha a gyerekekkel meg szoktunk nézni egy egyperceset, és megszámoljuk a „negatív hír” mennyire nyer a „pozitív” ellen. Sok egyre szokott.

„Ha meg mersz nézni egy híradót, menthetetlenül arra a szintre kerülsz, hogy a félelem és bizonytalanság határozzák meg a gondolataidat… így nem lehet boldog életet kialakítani!”

A tévéműsorok. Hányszor éreztem önmagam elbutulását is a saját bőrömön! Például megnéztem egy új sorozatot vagy talk-show-t, és nem hittem a szememnek, hogy lehet ilyen bugyuta dolgot kitalálni. Tényleg ezt nézik a 21. században az emberek? Aztán mivel nem volt más „értelmesebb” abban az idősávban, arra eszméltem, hogy minden nap ott lógok előtte. Nézem, bámulom. Döbbenetes. Ahelyett mondjuk, hogy a családommal játszanék, beszélgetnék, együtt lennék. Beszippant. A közösségi média. Ahogy a hírdónál, itt is az a szenzáció, ha valaki beszól a másiknak, valami kritikát meg lehet jegyezni a világról, stb. Annyira elfajzott ez a fórum, hogyha valaki egy pozitív tartalmú posztot rak ki, akkor is ízekre szedik a kommentelők. Nincs olyan kedves, cuki, aranyos poszt, ahol ne jelennének meg a trollok tucatjával. Nem csoda, hogy az emberek ezt a „nyelvet” tanulják meg. Ezzel a kritikus, másikat lenyomó kommunikációval fertőződünk meg. Mindenkiről megvan a véleményünk, mi tudjuk, mi az igazság, és mindig a másik a hibás. Emellett a közösségi média ferde tükröt is mutat felénk, amitől állandó elégedetlenségben élhetünk. Azt sugallja ugyanis, hogy másoknak milyen jó életük van. Bármelyik platformon görgetünk, azzal találkozunk, hogy a többi ember mennyire izmos, szép, formás. Vagy éppen mennyire gazdag, mert itt meg ott eszik, nyaral, lakik, stb. Kényelmetlenül érezzük magunkat a többiek „tökéletes” élete miatt.

Nem kell sok idő hozzá, hogy azonosuljunk azzal a képpel, hogy mi milyen szerencsétlenek vagyunk. Ennek a kettősségnek köszönhetően nem csoda, hogy ebben az ellenséges és egyben irigylésre méltó környezetben a világ ellen hangolódunk. A harag lesz a legelterjedtebb divatirányzat. Arra biztatlak, hogy minden nap lépj be a saját magad által létrehozott buborékba, amelyikben nem jut hely más emberek lényegtelen kommentjeinek, hirdetéseknek, az ostoba videóknak, az álhíreknek, de mindannak a sok kiberszemétnek sem, ami lehetetlenné tenné, hogy valóra váltsd a benned rejlő nagyszerű lehetőségeket! A közeli ismerősök.

„Aki negatív emberek közt él – menthetetlenül negatív lesz!”

A boldogtalan emberek életünk boldogtalanságának legfőbb okai. A negatív érzelmek kimutatása fertőző betegség. Ha a közelében tartózkodsz, akkor elkapod a sikertelenséggel és a kudarccal együtt. Egy kreatív ember úgy megy tönkre, hogy múltban élő emberek veszik körül. Sokkal nagyobb hatással van rád, hogy kikkel veszed körbe magad, mint azt valaha is el tudod képzelni.

„A hozzád legközelebb álló 5 ember átlaga vagy!”

Automatikusan felvesszük a körülöttünk lévők magatartását - ezért válogasd meg a társaságod!" Ha pozitív akarsz maradni, ahhoz pozitív emberekre van szükséged a környezetedben! Ha ismersz olyanokat, akiknek semmi se jó, mindenben a rosszat látják, másokat okolnak mindenért és áldozati szerepben tetszelegnek, azok megmérgezik az elmédet. Vedd körbe magad pozitív emberekkel – szelektálj! Összefoglalásképpen: mit tehetsz?

„Nem engedd meg, hogy mocskos lábbal végig gázoljanak az elméden…”

Se a környezetedben élő emberek, se a média által. Válogasd meg kikkel állsz szóba, mit nézel meg a tévében, ill. milyen tartalmakat fogyasztasz a neten! Nem csak magad miatt fontos. A gyermekeid is lemásolnak mindent. Ajándékozz nekik pozitív ismerősöket és kütyüzési szokásokat!

Szeress Te is felelősséggel!

Mester Attila
Mester Attila-Apjafia blog alapítója
www.mesterapia.hu