A csókálló rúzsok története


A rúzsok hosszú ideig a hagyományos, viaszalapú formulával készültek, amelyek könnyen elkenődtek, foltot hagytak és rendszeres felújítást igényeltek. A "csókálló" rúzsok megjelenése a 20. századi vegyészeti fejlődésnek köszönhető.


Az 1920-as évek: A francia vegyész, Paul Baudercroux 1927-ben megalkotta a "Rouge Baiser" nevű rúzst, amelyet az első csókálló rúzsnak tartanak. A termék annyira jól tartott, hogy állítólag betiltották, mert túl nehéz volt eltávolítani. Ez az első próbálkozás megmutatta, hogy van igény az ilyen termékekre.


Az 1940-es évek vége: Az amerikai vegyész, Hazel Bishop forradalmasította a rúzsipart. A második világháború alatt repülőgép-üzemanyagot fejlesztett, majd kozmetikai vegyészként dolgozva a konyhájában kísérletezett a "nem kenődő" rúzs megalkotásán. 1949-ben mutatta be a "No-Smear Lipstick" nevű termékét, ami óriási kereskedelmi siker lett. Ez a rúzs már a mai hosszan tartó ajakfestékek elődje volt, és a Revlonhoz hasonló cégeket is inspirálta, hogy saját, tartós formulákat fejlesszenek ki.


Kíváncsi lettem, hogy készülhetnek az AVON rúzsok, és megkérdeztem erről az AI-t.


Ezt a választ kaptam.


Bár az Avon nem teszi közzé részletesen a rúzsainak pontos, titkos gyártási receptjét és eljárását (ez minden kozmetikai cég féltve őrzött üzleti titka), a rúzsok gyártási folyamata általában a következő, nagy lépésekből áll, amelyeket az Avon is követ:


  • Alapanyagok összeolvasztása (A bázis):

A rúzsok alapját a viaszok (pl. méhviasz, kandelilla viasz, karnauba viasz), olajok (pl. ricinusolaj, avokádóolaj, szezámolaj, vitaminok) és lágyítóanyagok adják. Ezeket az anyagokat nagy keverőedényekben, ellenőrzött hőmérsékleten összeolvasztják, hogy homogén, folyékony masszát kapjanak.


  • Színezék és pigmentek hozzáadása:

Miután az alapbázis elkészült, hozzáadják a színezékeket és a pigmenteket. Ezek adják a rúzs végső árnyalatát és fedőképességét. Ezt a masszát intenzíven és hosszan keverik, hogy a szín teljesen egyenletesen eloszoljon a viaszos-olajos bázisban. Az Avon gyakran hangsúlyozza az új technológiákat, mint például az Ultra Colour HD technológia vagy a Hydra-Logic technológia, amelyek a színintenzitásért vagy a hidratálásért felelnek.


  • Öntés és hűtés:

A folyékony, színezett masszát egy speciális, rúzsformájú öntőformába (matrica) töltik.

Ezután a formát gyorsan lehűtik, ami a rúzst megszilárdítja a jól ismert henger alakúra. Ez a lépés döntő fontosságú a rúzs felületének simasága és szerkezeti tartóssága szempontjából.


  • Kivétel és csomagolás:

A megszilárdult rúzsokat óvatosan kiveszik az öntőformából. Ezután kerülnek be a védőtokokba és a végleges, tekerhető csomagolásba.


  • Minőség-ellenőrzés:

A gyártási folyamat során és a végén is szigorú minőség-ellenőrzési teszteket végeznek (színárnyalat, textúra, tartósság, stabilitás), hogy a termék megfeleljen az Avon szabványainak. Fontos megjegyezni, hogy az Avon:


100% állatkísérlet-mentes politikát folytat (ezt a PETA is elismerte 2019-ben). Egyre nagyobb hangsúlyt fektet a fenntarthatóságra és a csomagolási hulladék csökkentésére.


Az Avon egyik legnépszerűbb terméke az Ultra Lipstick rúzs, a globális adatok alapján percenként 20 darabot ad el. Vagyis minden 3 másodpercben 1 db-ot. Éjjel is, amikor alszunk! Hiszen akkor éppen máshol van nappal. 


Ez jelzi, hogy az Avon továbbra is a világ egyik legnagyobb kozmetikai szereplője az ajakápolás terén.


Befejezésül engedjétek meg, hogy megmutassam az és kedvencem. A rúzs, ami minden csillogóvá varázsol. Használhatod önmagában is, akkor kicsit vizes, csillogó hatást kölcsönöz az ajkaidnak, ám ha bármilyen rúzs fölé teszed, azt csillogóvá varázsolja! És ha ünnep közeledik, akkor jöjjön a csillogás! Az árnyalat neve: Hight Beam, ezen a számon rendelheted az AVON választékából: 64543



    

                        


                                                               Simon Gabriella

                                                                                                         Csak a nőknek klub szépségszakértője

 30/339-1684

                                                                                                                               simongabi023@gmail.com

https://csatlakozzhozzank.avon.com/avonkontakt