Vegyjele B/Borium

Régies magyar neve: Borany

A nyomelemek köze tartozik. Olyan kémiai elem, amely "nyomnyi" mennyiségben fordul elő növényben, allatban, emberben. Két csoportjuk van, az alapvető vagy esszenciális es a nem alapvető nyomelemek. Ezek az élőlény számos élettani es biokémiai folyamataihoz nélkülözhetetlenek. Hiánya betegségeket hoz létre. A nyomelemeket hívják mikroelemeknek, az ásványi anyagokat pedig makroelemeknek is.


Ilyen nyomelem a Bor/Borax. Szerepet játszik bizonyos szteroid hormonok és egyéb tápanyagok /magnézium, kalcium, D-vitamin, foszfor stb./ anyagcseréjében.

Természetes forrása a zöldség, gyümölcs /mazsola, szilva, mandula/ hüvelyesek stb. A Bor/Borax felnőttekre vonatkozó felső szintje a tudomány mai allasa szerint 2-4 mg/nap.

Az Európai ember manapság a megadott Bor mennyiség felet sem éri el a táplálkozásában.

Németországban a Covid óta egyre több bőrgyógyász emeli fel a hangját, az új ismeretlen bőrbetegségek miatt. A gyorsan felirt szteroidok/antibiotikák hatástalanok velük szemben. Ezért sok orvos visszatért a századforduló idejen általánosan használt Bor/Borax készítményekhez, ami gyógyító hatást mutat. 

A Bor/Borax gyengén bázisos. Ha kozmetikába tesszük, megakadályozza, hogy megromoljon, ugyanakkor "bőrbarát"; mert azt nem szárítja ki, sőt bársonyossá teszi.

Régen nagyon sok gyógyászati termekben is Bor/Borax volt. Manapság a gyógyszeripar támadásai miatt eltűnt a gyógyászatból es a kozmetikából. Aki mégis Bor/Borax tartamú kozmetikát szeretne kipróbálni, saját magának kell elkészíteni.


BOR/BORAX folyékony szappan

Egy fel literes üvegbe 300 ml vizet öntünk es 4-5 kávéskanál Bor/Boraxot. Öt percig rázogatjuk. Egy része feloldódik a vízben, a nem feloldott rész leülepedik. Pumps üvegcsébe tesszük a vízben feloldott folyadékot. A feloldatlan részhez mindig új vizet adunk, míg teljesen feloldódik.


BOR/BORAX fürdő

Lággyá teszi a vizet. Teli kád vízhez adjunk 2 evőkanál BOR/BORAX-ot. 15 percig fürödjünk benne.


BOR/BORAX sampon

Egy liter vízhez 1 evőkanál BOR/BORAX-ot adunk. Összerázzuk. Alkalmanként 150-200 ml-t használunk. A samponnak el kell érnie a fejbőrt. Annak hibait es az esetleges hajhullást gyógyítja.


BOR/BORAX arc víz

Fel evőkanál BOR/BORAX-ot összekeverünk 1 kávéskanál kaliumkarbonattal K2CO3, 80 ml rózsavízzel es 80 ml kölni vízzel. Este az arcra felvisszük. Egész éjjel rajta hagyjuk. Reggel szarazon ledörzsöljük. Hetente egyszer-kétszer ismételjük.


Mintegy száz Borax ásvány ismert, mint pl. a Turmalin. Gyógyhatása közismert.

Sok sikert a kipróbáláshoz!