Sokan kérdezitek tőlem, hogy mikor van a fő szezonja a tevékenységemnek chili termesztőként, a chili kreációk gyártójaként és chili készítmények forgalmazójaként. 

A válasz egyszerű: állandóan szezonom van! 

Tudom, a legtöbben nem ezt várnátok, mert valahogy úgy képzelitek el, hogy a chili és úgy általában a csípős ízek ősszel és télen kapnak fajsúlyosabb szerepet a gasztronómiában, meg esetleg nyáron a grillezésnél használják a bátrabbak ezeket a merész ízeket. 

Szerencsére viszont a helyzet ennél árnyaltabb. Igaz, hogy sokan tényleg téli ízként tartják számon a csípőset, de egyre többen felismerik, hogy a chilinek az év minden szakaszában helye és szerepe van a konyhában, így mérsékelt szezonalitás van, de a szezon az egész éves!

Ezt bizonyítandó hoztam nektek pár praktikus ötletet, tippet, hogy hogyan lehet becsempészni a megannyi jótékony – így többek között zsírégető – hatásáról ismert chilit a tavaszi étrendetekbe.

1. Használjátok a chilit a dresszingekhez! 

Ha itt a tavasz, akkor teljesen természetes módon előtérbe kerülnek a színpompás saláták, de ha már ilyen finomakat és egészségeseket eszünk, akkor nem árt odafigyelni arra sem, hogy ne fojtsuk meg ezt a sok természetes finomságot mindenféle nehéz majonézes öntettel. Elég a friss zöldségekre egy egyszerű olajos dresszing kicsi sóval, fokhagymával, chilivel, és máris kész az izgalmas ebéd, vagy vacsora köret. 

2. Pácoljunk!

Az alakbarát saláták kellemes kísérője a szárnyas, a hal, de még a sovány(abb) sertéshús is, vagy mondjuk egy kis nyúlhús, ha pedig ilyesmit nem fogyasztunk akkor ott a grillezett tofu, vagy a különböző süthető sajtok. 

Az, hogy ezek a soványabb húsok, és vegetáriánus alapanyagok egy íztelen cipőtalphoz hasonlítanak majd, vagy igazi ízélményt jelentenek csak rajtunk áll. Javaslom, hogy felejtsétek el a natúr szeletet, mert igenis van egészséges átment az olajban sült, meg bundás húsok és az ízetlen bocskortalp között. Számomra a tökéletes kompromisszumot a jól bepácolt, előre fűszerezett húsok jelentik, amit aztán serpenyőben, grill lapon, vagy éppen sütőben sütök készre. A pácban pedig természetesen mindig ott van a chili, mert egy kis csípős íz minden ételt feldob!

3. Krémezzünk, levesezzünk!

Ne álljon meg a fantáziátok a salátánál! Azt a millió friss, finom zöldséget, ami a szezonban terem fel lehet használni házi zöldségkrémekhez, ezeket egyébként akár tartósíthatjuk is, és mehet a spájzba a tavasz íze, illetve még meleg szívvel ajánlom a harsanó színű, merészen összepárosított krémleveseket. A legegyszerűbb, ha ezt egy jó kis turmix géppel készítitek el, olyannal természetesen, amin van krémleves funkció, így pár alapanyag és néhány perc várakozás kell csupán a tökéletes hétköznapi esti laktató leveshez. S természetesen mindenhez adjunk bátran egy csepp chilit, mert attól minden csak finomabb lehet, ezt biztosan állíthatom! 

Koletán Gergely
ChiliYard alapító tulajdonos
+36-30 / 291-7949
info@chiliyard.hu
www.chiliyard.hu