A Szupermenta energiaital terméktesztjének folytatásaként a szakemberek további vizsgálatokat végeztek, melyek középpontjában a koffein- és cukortartalmú italok álltak. A kísérlet arra irányult, hogy egy adagnyi ital elfogyasztásával mennyi koffeint vagy cukrot viszünk be a szervezetünkbe.


Koffeintartalom vizsgálata

A koffeintartalmú italok között energiaital, „dobozos” tejeskávé, kapszulás kávé, kávézóban vásárolt frissen lefőzött eszpresszó, earl grey tea és kóla szerepelt. A Nébih laboratóriumában a szakemberek megmérték 3-3 tea, kóla és friss eszpresszó koffeintartalmát. Az energiaitalok, a kapszulás kávék és a „dobozos” tejeskávék esetében pedig a korábbi Szupermenta tesztek mérési eredményeit vették alapul. 

Az alábbi grafikán látható, hogy milyen értékek között mozgott a különböző italok koffeintartalma:





Cukortartalom vizsgálata

A cukortartalom vizsgálatához energiaital, kóla és „dobozos” tejeskávé került az összehasonlító kísérletbe. Megvizsgálták a szakemberek, hogy a korábbi tesztekben szereplő csak cukorral készült energiaitalok és „dobozos” tejeskávék átlagosan mennyi cukrot tartalmaznak, valamint megmérték egy szintén csak cukrot tartalmazó, édesítőszermentes kóla cukortartalmát is. Az eredményeket 250 ml-re számolták át, ez jelentette az egy adagot. 

Az alábbi grafika szemlélteti az eredményeket:






Szupermenta-tipp

Az eredmények alapján érdemes átgondolni, hogy milyen gyakran és mennyit fogyasztunk ezekből a termékekből. Mind a koffein, mind a cukor esetében fontos tudnunk, hogy milyen mennyiség fér bele az étrendünkbe, életmódunkba, és ennek megfelelően fogyasztani az ilyen típusú italokat.


További információk és a részletes vizsgálati eredmények elérhetőek a szupermenta.hu-n: