Felhívjuk szíves figyelmét, hogy oldalunk a felhasználói élmény javítása érdekében sütiket használ. Bővebb információért kattintson ide.

Életet lélegző

Írta: Csak a Nőknek Magazin 2018/04/10 0 hozzászólás Életmód,

A legtöbb ember csak akkor figyel oda a testére, amikor valami rendellenességet észlel, vagy kialakul a betegség. Az egészség megléte többnyire fel sem tűnik. Természetes állapotnak vesszük. Gyakran kicsit vissza is élünk vele, hiszen nem csupán a környezet megóvására kellene figyelmet fordítanunk, hanem a testünk egészségének a megőrzését is prioritásként kellene kezelnünk. A hiányállapotok létrejötte, az egészséges állapot megingása általában az a pillanat, amikor rájövünk, hogy mennyi mindent nem tettünk meg, hány dologra nem figyeltünk oda. Azonban soha sincs késő elkezdeni a tudatos, egészségvédő gondolkodást. Lépjünk tehát a tettek mezejére és a tudás birtokában éljünk egészségesen.

 

 


 

A légcső és a tüdő betegségei többirányúak lehetnek. Ennek megfelelően, az egészség megóvása is több oldalról támogatható. A mai kor embere sok esetben nagyon rossz minőségű levegőben él, holott a tiszta levegő esszenciális alkotórésze igen fontos az egészséges és hosszú élet érdekében.
 

Már az orrnál említettem a városok rossz levegőjét, a közlekedési eszközök gázainak negatív hatását, a gyárak és egyéb ipari létesítmények levegő szennyezését, a Chremtrail és nem utolsó sorban a dohányzás hatását a környezetre és az emberre. A kutatások kimutatták, hogy a világon a halálozási statisztikában az előkelő harmadik helyet tölti be a dohányzás okozta megbetegedések aránya. Érdemes tudni, hogy a passzív dohányosok közel olyan gyakorisággal kapnak garat-legcső-tüdő rákot, mint az aktív dohányosok!

 

 

 


A légcső és a tüdő egészsége érdekében igen hasznos a már említett inhalálás. Eredményes a szauna vagy a tengerek sós levegője. Ehhez nem kell a tengerpartra mennünk, ugyanilyen jó hatása van a Magyarországon is megtalálható Himalája, illetve Parajdi só barlangoknak. Egy óra ebben a só falú „barlangban, már az első alkalommal is érezhetően jó hatású. Kezdődő betegségnél, akut betegeknek és krónikus légcső és tüdőbetegeknek is kiváló. Az asztmatikus köhögést és a rohamokat is gyógyítja, gyermekeknek is ajánlott a homokozó helyetti „somokozó”, ahol játszva gyógyulnak. Ha a só barlangban töltött időt meditálással is kiegészíthetjük, relaxálhatunk, pihenhetünk, és a helyes légzéssel sokat tehetünk az egészségünkért. Ha Qi Gong gyakorlatokkal is összekötjük az ott töltött időt, akkor meg gyorsabbá válik a gyógyulásunk.

 

 A helyes légzést dr.Shyoja után állva, ülve, fekve is végezhetjük. A kezünket a hasunkra tesszük és mélyen belélegzünk az orron keresztül. A has előre domborodik. Azután tovább belélegzünk, mintha ez a levegő már nem is a tüdőbe, hanem szimbolikus értelemben véve, a hasüregbe menne. Ilyenkor a rekeszizom lesüllyed és a tüdő két lebenye is lesüllyed vele. Mivel a nap nagy részében csak felületesen lélegzünk, az új, friss levegő, a tüdő két lebenyének alsó részébe nem is jut el, ott a régi levegő pang. Lehet, hogy ez a pangó levegő már igen "régi" és egy napokkal ezelőtti nevetés, vagy megijedés kapcsán került a tüdőbe, amikor önkéntelenül mély lélegzetet vettünk. Legalább 85%-ban ez az elhasználódott, pangó levegő a tüdő megbetegedéseinek forrása. Ha a tüdő alsó részében pang a levegő, ott a kórokozók el tudnak szaporodni! Tehát ennél a légzésnél a tüdő alsó részébe is friss levegő kerül és itt ér véget a belégzés. Amikor már több levegőt nem tudunk bepréselni a tüdőnkbe, akkor összeszorítjuk az Anust. Ennek az a célja, hogy belélegzéskor sok jó energia keletkezik és dr.Shyoja szerint ez az Anuson keresztül kiszaladhat a testünkből. Ezért egy pillanatra az 
Anust összeszorítjuk és ezt az energiát, ami nem szalad így ki a testünkből, azt tudatosan gondolatban oda küldjük ahol valamit gyógyítani akarunk magunkon.

 

 

 

 
"A szellem erősebb mint a matéria!" – ahogy azt már Albert Schweizer is tanította. Azután a kicsit nyitott szájon keresztül kilélegzünk. Ezt a légzéstechnikát jó levegőn, napi 3 x 5-6 alkalommal végezzük. Először komplikáltnak tűnik az Anussal dolgozni, de itt is érvényes, hogy "a gyakorlat teszi a mestert". Ez a légzéstechnika nemcsak a légcsövet tornáztatja, hanem a tüdőhólyagocskákra is jó hatással van.

 

 A has és a rekeszizom tornája

 

A két láb a vállunk szélességében van, előre hajlunk és a két tenyerünket a két combunk alsó részére, a térdkalács feletti részre tesszük. A testsúly nagy részét is ráhelyezzük. Ebben az állapotban 10 x a hasfalat előretoljuk, és közben belélegzünk, azután visszahúzzuk a hasfalat és kilélegzünk.

 

 

 

 

Kiegészítő terápia


Köhögéskor igen jó a méz és fahéj keveréke, vagy érdemes a méz és kakukkfű keverékét szopogatni. Kiváló gyógyhatású a cukorrépa szirup is, mivel igen sok életfontosságú ásványi anyag és másodlagos nyomelem van benne. Illóolajok alkalmazása is hatásos.

 

Eredményes hatású a priznic a mellre: meleg víz és ecet 4:1 keverékét egy lavórba/nagyobb tálba tesszük. Egy régi, kimosott pamut trikót szétvágunk, az ecetes vízbe áztatjuk, alaposan kicsavarjuk és a mellkasra tesszük. Egy száraz törölközővel betakarjuk a mellkast és rögzítjük. A beteg így megy az ágyba aludni, hajnal 3 és 5 óra között a procedúrát megismételjük! A szervek órájából látható, miért ez az időpont a javasolt.

 
Az orvosi receptre kapható gyógy kenderrel sikeresen küzdhetünk mindenfajta bakteriális, virális és gombás légúti betegség esetén. 


 

 

 

A tradicionális kínai gyógyászatban ismert "szervek órája" szerint hajnali 3 és 5 óra között van a tüdő munkájának időszakának a maximuma és 15 és 17 óra között a minimuma, tehát ebben az időben való tevékenységünk a légúti szervek gyógyításában sokkal sikeresebb, mint a nap más szakaszaiban. Ebben az időszakban igyunk a gyógyteánkat, vagy ekkor végezzük a fenti légző gyakorlatokat.

 

 

 


Kiváló módszer a gyógyulás érdekében napi 2-3 x egy-egy egész szegfűszeget a szájban tartani, csak mozgatni és nem rágni. Azután ha már megpuhult, akkor összerágjuk és lenyeljük. A benne lévő illó olajok gyógyítanak a száj nyálkahártyáján keresztül.Ánizs, gyömbér, fokhagyma, hagyma,rozmaring, kakukkfű,koriander, kubeben bors, cayenne bors gyógyítja a légutakat.

 

 

 

Nagyanyáink receptje

 

2-3 piros hosszú retekbe kis mélyedéseket fúrunk és például kókuszvirág cukrot teszünk minden mélyedésbe. Az így előkészített retek alá egy mélytányért tegyünk, mert a retekben folyadék képződik. Ebből, ha kétóránként 1 kávéskanálnyit elszopogatunk belőle, a köhögési roham lecsitul. Az üregeket újra és újra cukorral feltöltjük, akkor újabb gyógy szirupot nyerhetünk belőle.

 

 

 

Busch-Turcsányi Éva

a természettudományok docense

eva.turcsanyi.busch@gmail.com

eva-turcsanyi-busch.wixsite.com/budapest

Szólj hozzá!