Erythrit
Az Erythrit (Erythritol, E968) a természetben is előforduló "cukoralkohol".
Nevét megtagadva azonban se a cukorra, sem az alkoholra nem vezethető vissza. Bizonyos zöldségekben és gyümölcsökben is előfordul (pl.: gombákban, körtében stb.). Erythrit-et az emberi szervezet is elő tudja állítani kis mennyiségben.
Ipari előállítása a szőlőcukorból, újabban a kukoricából történik élesztőgombák segítségével, fermentációval.
Kalóriája majdnem nulla, nincs érdemleges cukor (kolenhydrát) tartalma. Ezért nem hat a vércukor és az inzulin szintre. Cukorbetegeknek is ajánlott, míg a háztartási cukor fogyasztás erősen megemeli és épp olyan gyorsan lecsökkenti mindkettőt. Ennek következménye viszont a "cukoréhség", ami erős cukor kívánalmat vált ki.
Az Erythrit-nél ez az effekt nem jön létre.
100 g Erythrit csak 20kcal.
A vizsgálatok során megállapították, hogy az elfogyasztott Erythrit 90%-a változatlanul lép ki a testből.
Korábbi klinikai megállapítások szerint az Erythrit jó hatású a fogakra. Fokozza a nyálképződést, ezzel gátolja a fogakra lerakodó plaque mennyiségét és megszünteti a rossz baktériumok szaporodását a szájüregben.
Az Erythrit-nek antioxidáns hatása is van, a testben lévő "szabad gyököket" semlegesíti.
A szabad gyökök erős, agresszív oxidációs kapcsolatok, az élő test sejtjeiben károkat okoznak.
Az Erythrit véd a szívbetegségektől, hirdették korábban, mert a magas vércukorszint kialakulását nem teszi lehetővé.
2023-ban Németországban közzétett új klinikai vizsgálatok és kísérletek szerint, ha naponta és sokat eszünk belőle, akkor épp az ellentéte igaz, vagyis fokozza a szívbetegségek kialakulását.
Ugyanez vonatkozik a többi cukor pótlóra (Xylit, szaharin, édeske stb.) is.
Tehát vagy keveset használjunk belőle, vagy részesítjük előnyben a kókuszvirág vagy nádcukrot, a steviát és a méhésztől vásárolt mézet.
A mai ismeretek szerint ezek "még" egészségesek.
KÓKUSZVIRÁG CUKROS CSOKOLÁDÉ FAGYLALT
Hozzávalók:
20 g kakaó
80 g kókuszvirág cukor
300 ml tejszín
2 tojás sárga
Elkészítés:
A tejszint a kakaóval közepes lángon, állandó keverés mellett felfőzzük egy lábosba. 15 percig hűlni hagyjuk.
A cukrot egy másik "nagyobb" lábosban a tojással összedolgozzuk. Egy harmadik lábosba tegyünk vizet és a cukor-tojásos lábost tegyük rá.
A víz forralásával így "víz fürdő" jön létre. A cukor-tojás láboshoz hozzáadjuk a tejszín-kakaó lábos tartalmát. 5 percig a víz fürdő felett jól összekavarjuk. A masszát nem szabad felfőzni, csak melegíteni. 30 percig hűlni hagyjuk, majd lefagyasztjuk.
Mindenféle alapanyagból elkészíthetjük ízlésünknek megfelelően. Nálam favorit a csoki-chili, a pisztácia-bors és a vanília-alma fagylalt.
Sok sikert!
Busch-Turcsányi Sipos Éva
Természettudományok docense
eva.turcsanyi.busch@gmail.com
eva-turcsanyi-busch.wixsite.com/budapest
Szólj hozzá