Sokak szekrényébe lapul néhány farmernadrág. Nem csoda, hiszen rendkívül divatos és remekül kombinálható más ruhadarabokkal is! Neked is a kedvenced?

Tudod, hogy eredetileg honnan származik a farmer?

A farmernadrág néven ismert ruhadarabot eredetileg egy favágó megrendelésére, Jacob Davis szabómester készített 1870-ben, aki Levi Strauss San Franciscó-i méteráru-kereskedőtől vásárolta meg az ehhez szükséges erős pamut szövetet. A ruhadarab rendkívül népszerű volt a munkások körében. Készítésükhöz fehér vitorlavászon-szövetet és kék színű erős vásznat használt, ezeket mindig Strausstól szerezte be. A sikeren felbuzdulva Davis San Franciscóba költözött, társult Strauss-szal és 1873-ban szabadalmaztatták a nadrág kialakítását, különös tekintettel a zsebek szegecses megerősítésére. A kereslet főleg a kék nadrágok iránt mutatkozott, így ez terjedt el „Levi’s” néven. A farmernadrág amerikai megjelenése előtt 22 évvel, Magyarországon már sorozatban gyártottak olyan nadrágot, amely a mai értelemben vett farmernadrághoz hasonló volt. 1848-ban olaszok dolgoztak a szegedi várban. Vitorlavásznat gyártottak, amit kékre festettek, és ebből varrtak erős nadrágot a katonáknak. A farmer egészen a 20. század végéig munkaruha volt. Nők és férfiak is viselték a gyárakban.

A farmer az 1950-es években vált divattá. Tinik és fiatal felnőttek viselték, hogy kifejezzék a megszokott öltözködéssel szembeni ellenállásukat. Hordták még a fajüldözés ellen, a szegények és gazdagok közötti ellentétként, majd a vietnámi háborúval való szembefordulás jelképé vált. Később a fiatalok körében hóditó rock zenei stílus szimbóluma lett. A hippik saját készítésű virágmintával, béke jelekkel díszítették. A farmer az 1960-as évek végéra vált elfogadottabbá, mint hétköznapi viselet. Az 1980-90-es években már a nagy divattervezők is felfedezték sokszínűségét.

farmer-igy-mosd2

Igazán különleges és praktikus ruhadarab! Napjainkban széleskörben elfogadottá vált, hiszen egy csinos blézerrel, magassarkúval akár üzleti tárgyalásokon is megállja a helyét!

Szabadidős tevékenység? Koncert? Otthoni viselet? Nem probléma, a farmer remek választás!

Azonban ezt a ruhadarabot nem mindegy, hogyan mosod!

Íme néhány gyakori hiba!

Nem mosod ki vásárlás után: ez higiéniai szempontból is elengedhetetlen, mivel sokan felpróbálják. Ha rögtön kimosod vásárlás után, a farmer strapabíróbb marad és könnyebben alkalmazkodik a vonalaidhoz!

Nem fordítod ki mosás előtt: fontos kifordítani mosás előtt, hiszen ezáltal nem veszít a színéből, nem kopik el hamar.

Kézzel mosod ki: megesik, hogy foltos lesz a farmer, de ilyenkor nem érdemes kézzel kimosni, dörzsölni a foltos helyen, mert az anyag könnyen kikopik és kifakul foltokban a dörzsölés helyén.

Magas hőfokon és fordulatszámon mosod: ez egy óriási hiba! Sose mossuk 40 foknál magasabb hőmérsékletű vízben, 600-nál több fordulatszámon! Különben összemegy, kifakul, károsodik, gyűrődik az anyag.

farme-igy-mosd1

Hogyan kell helyesen mosni a farmernadrágot?

A farmert sajátos tulajdonságai miatt ritkábban kell mosni, mint más ruhadarabokat! Akár 5-6 alkalommal is felvehetjük a farmert, anélkül, hogy kimosnánk. De ennek ellenére különleges bánásmódot érdemel!

Tisztítására és szagtalanítására számos módszer létezik, az ápolására a legjobb megoldást kell választani! Van, aki szerint kézzel kell mosni hideg vízben, de ezt a módszert a fentebb olvasható probléma miatt nem érdemes alkalmazni. Az igazi fanatikusok farmerben zuhanyoznak, majd zuhanyzás után kiteszik a levegőre száradni. És van olyan, ki bezacskózza, majd a fagyasztóba teszi kedvenc ruhadarabját! Ez egy kicsit bizarrnak tűnhet, de működik, hiszen a hideg elpusztítja a bacikat a ruhadarabon! A farmer sokáig megmarad eredeti állapotában.

A Farmer mosásának legjobb módja, ha természetes anyagokkal, mint pl: mosódió különböző formuláit használva mossuk ki, színét befelé fordítva tegyük a mosógép dobjába, lehetőleg több farmer ruhával együtt. Lehetőleg csak farmerekkel együtt mossuk, vagy hasonló  erősségű  és színű anyagokkal együtt.

A mosódióval való mosás egyik praktikus, egyszerű ,hatékony és antibakteriális módja, a Herbow Mosódiós Labdával való mosás.

Használata rendkívül egyszerű, csak dobd be a farmer mellé, indítsd el a mosógépen a kímélő  programot és kedvenc farmered nem csak tiszta lesz, hanem sokáig megőrzi eredeti „formáját”, színét, és rugalmasságát!

Az organikus mosódió szaponin tartalmánál fogva természetes módon tisztít, kíméli a farmer színét és anyagát, használata után kevésbé tapadnak meg rajta viselésekor a baktériumok.

Farmerkímélő tipp: Ha tej, kakaó, tinta, vér esetleg vörösbor foltos lett a farmered, ne késlekedj, áztass be egy Herbow Mosódiós Labdát, és dörzsöld meg vele. Segít a szennyeződések eltávolításában anélkül, hogy rögtön mosnod kellene a folt miatt. Próbáld ki! Hidd el, nekünk bejött és a farmered is meghálálja!

Rusznyák-Takács Tünde

Herbow International Zrt.

Alapító-tulajdonos

www.herbow.hu

info@herbow.hu