Már alig várjuk az első friss zöldségeket. Annyira ki vagyunk éhezve az új ízekre, hogy amint megjelenik az első friss karalábé, zeller, tök, azonnal kivirágzik a konyhatündér énünk.

 

 

karalábé

 

 

A friss karalábé leves isteni és könnyű étel. De lássuk, a karalábénak milyen egészségvédő tulajdonságai vannak? Rostban gazdag, kálium tartalma miatt is figyelemre méltó, valamint magas C-vitamin tartalmú, allergiásoknak kiemelten javasolt zöldségféle. Antibakteriális hatású, így megfázás esetén is ajánlott a fogyasztása. Méregtelenít és lúgosítja a szervezetet. Viszont gyomorpanaszok esetén érdemes kerülni, felfújódást okozhat.

 

 

tök

 

 

A tök a máj számára jótékony. Nyersen cukorbetegeknek különösen ajánlott a fogyasztása. Rostban gazdag és van még egy fontos tulajdonsága. Biológiailag tiszta vizet tartalmaz! Cink, szelén és E-vitamin is található benne.

 

 

zeller gumó

 

 

A zeller fantasztikus zöldség. Érdemes beiktatni az étrendbe. Antibakteriális hatású. Vizelethajtó, vérnyomás csökkentő, idegnyugtató tulajdonsága miatt is kedvelt. Afrodiziákumként is számon tartják. Vitaminban gazdag, kálcium, kálium, vas és foszfor is található benne.

 

 

Mindhárom zöldséget jó szívvel ajánljuk! A friss karalábé és zeller salátákba reszelve is nagyon finom. A tököt nem csak főzeléknek érdemes elkészíteni.  A zsenge rántott tök igazán lenyűgöző tavaszi ebéd. A karalábé töltve önállóan, vagy levesként is megállja a helyét. A csíkokra vágott sült zeller köretként is kedvelt, bátran kiválthatjuk vele a hagyományos sült krumplit.

 

 

sültkrumpli

 

 

A Nemes ÖkoGazdaság vegyszermentes zöldségei nem csak finomak, de egészségesek is. Érdemes csatlakozni a Csak a Nőknek Magazin bio-kosár akciójához!

 

/fel-rekesz-biozoldseg-felrekeszbiozoldseg

 

 

Nemes Gábor

biogazda

+36 70/701-7447