Hogyan alakítsuk át otthonunkat igazi karácsonyi csodává? 

Tippek a tökéletes ünnepi dekorációhoz.


Karácsony közeledtével szeretnénk, ha az ünnepi hangulatunk nem pusztán a gondolataink között kapna teret, de a környezetünkben, a ruhatárunkban, az otthonunkban is megjelenne. Ehhez manapság már minden lehetőség adott, hiszen november első napjaitól egészen december végig elárasztják a lakásdekorációs üzleteket a karácsonyi tematikájú apróságok, párnahuzatok, fényfüzérek és minden, mi szemnek szájnak ingere. 

Szóval választék az van, de azért ahhoz, hogy jó legyen az otthonunk összhatása, és lehetőség szerint anyagilag se jöjjünk ki mínuszosan a dekorálásból érdemes előre gondolkodni és tudatosan összeállítani egy koncepciót, ami alapján szelektálunk a végtelennek tűnő kínálatból. 

Ha nem szeretnénk sokat költeni, de vágyunk egy kis ünnepi melegségre, akkor érdemes beruháznunk pár ceruzaelemmel működtetett fényfüzérre, amit aztán a könyvespolc sorai között vezethetünk el, vagy felfűzhetjük őket a karnisra, esetleg egy sima koszorú alapra tekerve egyedi kopogtatót készíthetünk. 


Ha ennél tovább mennénk, akkor a fényáradatot kiterjeszthetjük az erkélyre, vagy a házunk homlokzatára, ehhez kültéri fényfüzérekre, és egy lelkes barkácsemberre van szükségünk, aki ezt biztos kézzel felteszi. 

Jópofa filléres dekoráció lehet egy ablakra kifeszített masni, amihez bármilyen régi textilt felhasználhatunk, az ajtónkat pedig egy örökzöld kopogtatóval tehetjük hívogatóvá, amihez nem kell más csak egy 300 forintos koszorúalap, egy rapasztópisztoly meg 2-3 fenyőág, vagy ha nem akarunk ilyesmivel bajlódni, akkor akasszunk ki egy szimpla ünnepi üdvözlőtáblát az ajtóba, vagy cseréljük karácsonyi témájúra a lábtörlő szőnyeget. 

A nappalit már egy-két kanapéra dobott díszpárnával is ünnepivé, hívogatóvá tehetjük. Érdemes külön megvenni a párnahuzatot, mert az általában mindig sokkal kedvezőbb árú, mintha a teljes párnát vennénk meg. Aztán otthon biztosan van egy-két olyan párna, aminek a tömését kivehetjük és áttehetjük az új ünnepi szerzeményeinkbe. 

Jó összebenyomást kelt még egy lazán kanapéra helyezett puha pokróc, ami napközben dekorál este pedig a filmezés közben melegít. 

Ha nagyban gondolkodunk, akkor az ünnepi textíliák a ház több pontján is megjelenhetnek. Lecserélhetjük erre az időszakra a függönyt, az ágyterítőt, akár a szőnyeget is. 

A klasszikus szezonális színek továbbra is népszerűek, így jól kombinálhatjuk a pirosat, a zöldet, az aranyat, vagy az ezüstöt, de ha merészek vagyunk és követjük a divatot, akkor idén magenta kiegészítőkből és díszekből tárazunk be ugyanis ez 2023 trend színe. 


Végezetül két fontos tanács!

Egyrészt ne feledkezzünk meg a kézzel készített dekorációkról sem! Persze sokkal könnyebb és gyorsabba a boltban összeválogatni az ünnepi dekort, de a gyerekekkel, vagy akár egymagunkban rekreációs céllal készített apróságok más színt és minőséget adnak az otthon kialakított karácsonyi csodavilágnak. 

Másrészt a dekoráció illatok és zene nélkül nem sokat ér! Érdemes beruházni egy párologtatóra és pár illatos olajra, s még most összeállítani egy olyan zenei válogatást, ami délutánonként, hétvégén és az ünnepi időszak alatt kellemes háttérzajként emeli az illatos és pompásan díszített otthonunk fényét!