A rákból felépülve én lelkileg is újjászülettem.Második születésnapomat onnan számolom, amikor elolvastam ezt a gondolatot:

AZT ADOD A GYERMEKEIDNEK, AMI TE VAGY!

Azóta sok ilyen erős mondattal találkoztam és váltam tőlük jobb emberré, jobb társsá és jobb szülővé. Írásaimban ezeket mutatom be Neked, remélem Te is sokat nyersz velük.A mai írásom arról fog szólni, hogy a gyermekünk sírása kérdésében mekkora baklövéseket követhetünk el szülőként. Mekkora tévhitben élünk, ha kemény férfit akarunk faragni a fiacskánkból, mennyi negatív következményt okozunk e „nemes” cél által vezérelve.„Egy fiú nem sír! A legostobább kitételek egyike! Kutatások szerint a nők többek között azért élnek tovább, mert sírnak, vagyis fölengedik a felszínre az érzelmeiket, kiélik, átélik azokat, így le tudják vezetni a felgyűlő frusztrációt és feszültséget. A férfiak előbb halnak meg szívinfarktusban és rákban, mert ők „férfiasak”, vagyis mindent magukba fojtanak. Amikor tehát odavetjük egy síró kisfiúnak, hogy „anyámasszony katonája”, „kis pisis”, azzal tulajdonképpen azt mondtuk: „ne sírj, halj meg húsz évvel előbb!” Férfiak, sírjatok! Ez a legjobb tanács, amit adhatok." Vekerdy TamásHogy is kezdjük a „férfivé” nevelést, ha a gyerek sír, zokog, hisztizik? Milyen mondatokkal ostorozzuk?"Nem vagy Te már kisbaba, hagyd abba a sírást!”„Ne sírj, ez semmiség!”„Nem is fáj, ez csak egy kis horzsolás!”„Katonadolog!"„Ez gyerekes viselkedés, csak nem sírsz egy ilyen semmiség miatt?”„Ugyan már, láttam, kutya bajod!”Mit okozunk ezzel a hozzáállásunkkal hosszú távon?Egyrészt ez a tagadás káros irányba viszi a személyiségfejlődésében, mert azt sugallja a gyereknek, hogy valami baj van az érzéseivel. Ő fájdalmat érez a bensőjében és az őt óvó szülő szerint ez nem létezik. Nem fog megbízni a saját érzéseiben, összezavarodik...Végül azt fogja érezni, hogy ő maga nincs rendben.Ráadásul elfelejti sírással gyógyítani a bánatát, ha gyerekkorában ezeket mondták neki. Sőt, szégyellnivalónak látja majd a sírást: a legtöbb férfi úgy érzi, amikor könnyek peregnek végig az arcán, mintha bepisilne…Másrészt ez a sírást becsmérlő stratégia az érzelmi intelligenciáját is butítja, a jövendőbeli párkapcsolatai pedig alaposan megsínylik ezt. Amikor például egy anyuka így szól kétévesforma, zokogó kisfiához:

„A fiúk nem sírnak, a hiszti a lányoknak való.”

Szívem szerint megkérdezném tőle, vajon hány alkalommal borult már ki a férje érzelmi elzárkózásától, és hányszor háborodott fel, amikor egy férfi hisztinek nyilvánította az ő fájdalmát vagy szomorúságát. Pedig a sírás tiltásával ő is egy ilyen érzéketlen „tuskót” nevel a saját fiából.Harmadrészt, a legdurvább hatása ennek a fajta nevelésnek az életkor hossza, vagyis épp a rövidsége. Ugye közszájon forog, hogy a nők évekkel tovább élnek, mint a férfiak. A statisztikákból is szemmel láthatóan kitűnik. Az elfojtott érzelmek, a kiadatlan, felgyűlő feszültség ugyanis belül rombolja a férfiakat. Ahogy az idézetben Vekerdy Tanár Úr is felsorolja. Infarktust, rákot generál, ahogy a stressz ide-oda pattog bennük, mert képtelen kiutat találni.Most már tudjuk, mit ne mondjunk szülőként, hogyan ne viselkedjünk, ha bömböl a gyerek. Tudjuk azt is, mit okoz ez a reakciónk.De akkor mit kéne tennünk, hogy ne okozzunk kárt és mégse „Anyámasszony katonáját” neveljünk a fiunkból?Engedd, hogy a gyerek kisírja magát!Legyél ott mellette, karold át!A gyerek nem arra vágyik, hogy elbagatellizálják a sírását, hanem az szinte azonnal abbamarad, ha megbizonyosodik felőle, hogy a szülő érti és tudja, mennyire szenved vagy fél. Arra van a leginkább szüksége, hogy megértsék!Nem megoldásra vár, ne segíts! Vigasztald meg, empatikusan figyelj, ebből erőt fog tudni meríteni, hogy megnyugodjon.Ha a gyerek mindenért nyafog, sír, akkor figyelemre és megnyugtatásra vágyik. Ha megtagadjuk, akkor erősíteni fog a módszerein. Ekkor kell egy érzelmi elsősegélyt nyújtó szülő, mert épp erre van szüksége.Például egy apró könyökbeverés által előidézett hiszti oka – ami számodra röhejesnek tűnik, elfojtott, tárolt mély érzelmek feltörése lehet - legjobb, ha távozik egy nagy sírás által.Végül, mutass jó példát neki!Sírj Te is Apaként, ne tartsd vissza a könnyeid!A bizonyíték arra, hogy a férfi is sírhat az az, hogy van könnycsatornája! Miért teremtette volna a természet, ha nem lenne szükséges és hasznos valamire?Engedd meg magadnak, hogy kiéld az érzéseidet: sírj, szomorkodj, nevess hangosan - és a fejed helyett a szíveddel fogsz élni!A sírás az egyik legegészségesebb dolog, 10-20 évvel megnöveli az életed, és a családtagjaid életét!Egy természetes életelixír, amit nem szabad holmi férfiasság eszme miatt elvennünk gyermekünk öngyógyító házipatikájából…

Szeress Te is felelősséggel!

Mester Attila

www.mesterapia.hu