Lekvár vagy dzsem?


Itt van újra a nyár és dúskálhatunk a frissen termett gyümölcsökben. Hogy ne csak a szezonban fogyaszthassuk ezeket a finomságokat, különféle tartósítási módszereket alkalmazhatunk. A legegyszerűbb a fagyasztás. Ezzel van a legkevesebb tennivalónk. Azt azonban tudni kell, hogy a gyümölcsöknek magas a víz tartalma, ezért a felengedést nem jól viselik. Mindez természetesen csak az állagára vonatkozik. A vitamin és ásványianyag tartalmukat megőrzik. Alkalmasak levesek, mártások, szószok készítésére. Fagyott állapotban parfé tortához, fagylalt készítéséhez a legjobb. Még télen is készíthetünk lekvárt vagy dzsemet a fagyasztott finomságokból. De mi is a különbség a lekvár és a dzsem között? Mind a kettő hőkezelési eljárással készül. Amiben más, hogy mennyi ideig főzzük. A dzsemet rövidebb ideig cukor vagy cukor helyettesítővel és zselésítő anyag hozzáadásával, míg lekvárokat hosszabban és kevesebb cukorral vagy akár cukor nélkül is készíthetjük. A víz elpárolgásának és a gyümölcs pektin tartalmának köszönhetően sűrűsödik be. Így nem szükséges zselésítő anyag hozzáadása. Édes ízét a koncentrálódott gyümölcsnek köszönheti. Hátránya, hogy a főzés során sokat veszít a vitamin tartalmából. Ha boltban vásárolunk, mindig nézzük meg a címkén, hogy mennyi a cukor és a gyümölcstartalom. Tartalmaz-e tartósítószert vagy bármilyen adalék anyagot? Ugyan ez a helyzet a befőző cukrokkal és a dzsemfixekkel is. Rengeteg tartósítószert tartalmaznak, ezért nem éppen egészséges megoldás. Káros szerek nélkül is tartóssá tudjuk tenni az üvegbe zárt finomságokat. Egy tévhitet is szeretnék eloszlatni, miszerint a cukor tartósít.  A romlást mikroorganizmusok okozzák. Ezért csak egészséges, átválogatott és érett gyümölcsöt használjunk. Alaposan tisztítsuk meg, hőkezelés után fertőtlenített, jól záródó üvegekbe töltsük. A dunsztolás során lassan csökken a hőmérséklet és elpusztulnak az esetleg életben maradott kórokozók is. 

A befőzés akár egy családi vagy barátnős program is lehet, de ajándéknak is kiváló. Nem bonyolult, ezért kezdő konyhatündéreknek is ajánlom.

Dobai Ági

egészségtanácsadó, diétás szakács