Drága Barátnőm, Nagy örömet szereztél leveleddel, melyben írtad, hogy mennyire ízlett a vacsora, amit itt jártatokkor főztem nektek. Kérdezted, mi a titka annak, hogy olyan finom lett a húsleves és a különleges zöldségpüré. Talán csak egy titkot tudnék említeni, amit még nagymamámtól tanultam a paszternákról (náluk pasztináknak nevezték) és a petrezselyemgyökérről, ezért ezt most megosztom veled. 


Sokan összekeverik a paszternákot és a petrezselyemgyökeret, hiszen első pillantásra nagyon hasonlónak tűnnek, azonban ízükben, felhasználásukban nagy különbség van közöttük. Nem mindegy ezért, hogy melyiket mire használjuk. A két zöldséget néhány jellemző alapján könnyen meg tudod különböztetni. A paszternák illata a sárgarépáéra hasonlít, míg a petrezselyemgyökér erőteljes petrezselyemillatot áraszt. A levelek eredési pontja is árulkodó: a paszternáké enyhén bemélyedő, míg a petrezselyemgyökéré jól láthatóan kiemelkedik. A petrezselyem levelét, mint te is tudod, nyugodtan felhasználhatod, de a paszternák levele nem ehető, sőt hallottam olyat is, aki kiütést kapott még az érintésétől is. Formájukban is különböznek, mivel a paszternák vastagabb fejrésszel rendelkezik, mint a petrezselyemgyökér vagy a sárgarépa. A legnagyobb különbség mégis az ízükben és állagukban rejtőzik. A paszternák édeskés, diós aromájú, és főzés után különösen puhává válik. Ez volt az a zöldség, amit a krumplival együtt pürésítettem a vacsorához köretként. Amikor még a gyerekek kicsik voltak, gyakran készítettem nekik is paszternákpürét, és mindig nagyon szerették. A húslevesbe viszont a sokkal erőteljesebb, fűszeresebb ízű petrezselyemgyökeret tettem, hiszen jobban megízesíti a levest, de nem fő szét benne.


Nem rég olvastam egy cikkben, hogy táplálkozási szempontból is van különbség a kettő között. A paszternák rostokban, C-vitaminban és káliumban gazdag, a petrezselyemgyökér viszont a kálium és a C-vitamin mellett jelentős mennyiségben tartalmaz kalciumot, béta-karotint és E-vitamint is. Magasabb illóolaj-tartalma miatt enyhén gyulladáscsökkentő és emésztést segítő hatású. Talán ezért is mondta nagymamám, hogy egy jó húsleves a betegek legjobb orvossága.

Ezzel zárom soraimat, ha legközelebb jössz, majd együtt főzünk, megosztjuk egymással a konyhai fortélyokat.


Legkedvesebb Barátnőd,

RASFF csapat