Sokszor komoly logisztikát igényel egy családi ebéd vagy vacsora tervezése, ha különböző diéták szerint kell étkezni több családtagnak.


Nálunk van, aki tejre érzékeny, van, aki gluténra, van, aki gluténra, tejre és mandulára, vannak vegetáriánusok, vegetáriánus és tejérzékeny, valamint olyan is, akinek a hús a mindene.


A húsos ételekkel nem szokott probléma lenni. A köreteknél érdemes olyat választani – ha nem akarunk többfélét készíteni –, amely megfelel minden követelménynek. A burgonya és a rizs mindenkinek belefér, de egyebekkel is próbálkozhatunk. Ez lehet polenta (kukoricadara), köles, hajdina, quinoa, bab vagy lencse.

Zöldsalátát mindig készítek, különböző dresszingekkel. Nálunk nagyon kedvelik a mézes-mustáros vinaigrette-et és a joghurtos-zöldfűszeres öntetet. A majonézalapú mártásokat is elkészíthetjük növényi krémmel.
A grillezett, egyben sült húsok és halak alapvetően glutén- és tejmentesek. Külön kínálhatunk hozzájuk mártásokat a diétáknak megfelelően.


A vegetáriánusok nagyon szeretik a zöldségfasírtokat és a zöldségcurryket. Szívesen készítek nekik padlizsános-csicseriborsós vagy jackfruitos változatot is. A falafel mindenki kedvence, és fogyaszthatja bárki.

Tésztás ételnél már nincs nehéz dolgunk, mert nagyon nagy a választék, és ugyanúgy készíthetjük, mint a hagyományosat. Nekem a csicseriborsóból készült a kedvencem, de nagyon finom a többi gabonahelyettesítőből készült is.


Desszertnek lehet gyümölcssaláta vagy kompót. A sorbet jó választás, mert nem tartalmaz tejterméket.

Mindig nagy sikere van a habos almás süteményemnek, melynek alapja gluténmentes keksz, rajta rengeteg reszelt alma, a tetején pedig édes tojásfehérjehab.
(Ez a recept megtalálható lesz a magazinban.)


Remélem, sikerült új ötleteket adnom.


Dobai Ági
egészségtanácsadó, diétás séf