
Télen és kora tavasszal gyakran hallani, hogy az immunrendszerünket erősítsük fermentált élelmiszerekkel. De valójában mit is jelent ez a szó, és hogyan készülnek? Mindenkinek pozitív hatással van az egészségére?
A fermentálás története és jelentése
A fermentálás egy nagyon ősi eljárás. Zöldségeket, hús- és tejtermékeket, valamint alkoholos italokat lehet így előállítani. Gondoljunk például a sörre, borra és alkoholos párlatokra. Magyarországon elterjedtek az úgynevezett savanyított tejtermékek, mint az aludttej, joghurt, kefir, túró és tejföl. Mindenki ismeri a savanyúkáposztát, csalamádét és kovászos uborkát. A kovászos pékáruk és bizonyos szalámik is fermentációnak köszönhetőek. Még a jól ismert szójaszósz is így készül.
Hogyan zajlik a fermentáció?
Röviden: egy erjedéses folyamatról van szó, amikor a mikrobák az élelmiszer szénhidráttartalmát alakítják át. Így egy új élelmiszert hoz létre, illetve tartósítja azt. A mikroorganizmusok a gyomor savasságát túlélve a beleinkben a bélflóra alkotóivá válnak, ezáltal támogatják az immunrendszert, valamint sok más pozitív folyamathoz hozzájárulnak.
Egészségügyi előnyei
A fermentált élelmiszerek általában könnyebben emészthetőek, mivel lebontásuk már megkezdődött. A zöldségek vitamintartalmuk nagy részét megőrzik, így tápanyagokban gazdagabbak. A kovászos pékáruk emésztése könnyebb, mert a benne lévő glutén előemésztése már megkezdődött. A tejtermékek esetében a laktóz egy része lebomlik, így azok is fogyaszthatják, akik enyhébb laktózérzékenységben szenvednek.
Lehetséges hátrányok
A sok pozitív hatás mellett fontos megemlíteni, hogy a sózással vagy sóoldatos eljárással készült termékek magas sótartalmúak maradhatnak, ami nem kedvez a magas vérnyomásban vagy vesebetegségben szenvedőknek. Továbbá nagyobb mennyiségben fogyasztva puffadást, hasfájást okozhat. Hisztamin-intoleranciában, irritábilis bél szindrómában vagy fekélyes gyulladásokban szenvedőknek nem ajánlott.
A házi fermentálás reneszánsza
Manapság a házi fermentálás újra divatba jött. Aki teheti, próbálja ki! Nagyon egyszerűen készíthetünk aludttejet, joghurtot, savanyúságokat. Nyáron az ablakban vagy a balkonon is elfér egy üveg kovászos uborka, amelynek elkészítése csupán néhány napot vesz igénybe. A bátrabbak pedig megpróbálkozhatnak a kovászos kenyér sütésével is.
Erről majd a következő cikkemben írok. Jó egészséget kívánok!
Dobai Ági
Egészségtanácsadó
Szólj hozzá