Ahogy beköszönt az ősz, a piacok standjain sorra megjelennek a narancsszínű, illatos sütőtökök. Sokunknak ez egyet jelent a selymes, fűszeres krémlevessel – de miért ne próbálnánk ki új sütőtökös recepteket? Hiszen a sütőtök egy igazán sokoldalú alapanyag, amely édesen és sósan, főételben vagy desszertben is megállja a helyét. A sütőtök új arcát keresve bátran kísérletezzünk: készíthetünk belőle rizottót, salátát, humuszt vagy akár desszertet is. 


A sütőtök nemcsak finom, de tápláló is: gazdag béta-karotinban, C-vitaminban és rostban, mégis könnyű, diétás alapanyag. Édeskés íze remekül harmonizál a karakteresebb fűszerekkel – kakukkfűvel, zsályával, csilivel, gyömbérrel –, és kiválóan illik sajthoz, diófélékhez, de akár húshoz is. 


Sütőtök őszi salátában – miért is ne?


A sült sütőtök krémes textúrája és karamellizált íze nagyszerűen ellenpontozza a sós sajtokat és a friss zöldeket. Egy ilyen saláta nemcsak szemet gyönyörködtető, de egy könnyű vacsorának is tökéletes – akár magában, akár sült csirkemell vagy hal mellé tálalva.

Sült sütőtökös-lencsés saláta joghurtos öntettel


Hozzávalók (4 adag):


  • ½ közepes sütőtök (kb. 600 g)
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 tk méz
  • só, frissen őrölt bors
  • 200 g főtt zöld vagy fekete lencse
  • 1 kisebb lilahagyma
  • 1 marék bébispenót
  • 100 g KMÉ-védjegyes trappista sajt
  • 1 marék pirított tökmag

Öntethez:

  • 4 ek KMÉ-védjegyes natúr joghurt
  • 1 ek almaecet
  • 1 tk mustár
  • 1 tk méz
  • só, bors

Elkészítés:


A sütőtököt meghámozzuk, kockákra vágjuk, tepsire tesszük, majd meglocsoljuk olívaolajjal és mézzel, sózzuk, borsozzuk.


200 °C-on 25–30 perc alatt puhára, aranyszínűre sütjük, majd hagyjuk langyosra hűlni.


A lilahagymát vékonyra szeleteljük, a sajtot kockázzuk.


Egy tálban összeforgatjuk a sült sütőtököt, a lencsét, a spenótot és a hagymát.


Az öntet hozzávalóit simára keverjük, és a salátára locsoljuk.


Tálaláskor megszórjuk a sajttal és a pirított tökmaggal.


A tudatos vásárlók számára érdemes figyelni a KMÉ – Kiváló Minőségű Élelmiszer – védjegyet, amely garantálja, hogy a termék hazai alapanyagból, ellenőrzött, megbízható forrásból származik. Ezzel nemcsak a minőséget választjuk, hanem a magyar termelőket is támogatjuk.