Bár már a tél közepén járunk, most érdemes igazán odafigyelni egészségünk

megőrzésére. A nappalok még rövidek és hidegek. A legtöbb ember nem

tartózkodik eleget a levegőn es inkább bekuckózva, otthon kalóriadús

étekkel vigasztalja magát. Ez a tel végére mar kilogrammokban is meglátszik.

A szervezetünk tartalékai kezdenek kimerülni. A mi éghajlatunkon nem

terem ilyenkor friss gyümölcs, sőt zöldség sem, ezért különös figyelmet

igényel, hogy megfelelően válogassunk a kínálatból. Részesítsük előnyben az

almát, körtét, melyek sokáig megőrzik vitamin es ásványi anyag tartalmukat.

Jöhetnek a deli gyümölcsök. Déli gyümölcsök közül nálunk is megterem a kivi, melynek rendkívül

magas a C vitamin tartalma. Érdemes tudni, hogy általában ezeket éretlen állapotban szedik le es így

a vitamin tartalma közel sem olyan, mint az érett társainak. Ha mégis nyári gyümölcsre vágynánk,

akkor a fagyasztottak közül válogassunk.


Zöldségekből nagyon sok télálló fajta létezik. Ilyenek a káposzta felek, sütőtok, burgonyák, ideértve

az édes változatokat is. A gyökérzöldségek, mint sárgarépa, fehér répa, paszternák,

zeller, retek, hagyma felek is sok pozitív élettani hatással bírnak

szervezetünkre.


Kerüljenek elő a kamrából az eltett savanyúságok. A fermentálás reneszánszát éli nem véletlenül.

Nagyon egyszerű eljárás, gondoljunk a kovászos uborkára. Kísérletezzünk bátran. Bizonyított tény,

hogy a fermentált zöldségek milyen szuper hatással vannak a bélflóránkra.

Így támogatják az immunrendszerünket. Amit nem tudunk elelemmel bevinni a szervezetünkbe az a

D vitamin. Mivel napfény hatására állítja elő a szervezetünk, igy ősztől tavaszig tablettában vagyunk

kénytelenek bevenni.


Ami nagyon fontos, hogy kerüljük a nassolást, a túl zsíros ételeket hiszen

nem vagyunk eszkimók, akiknek -30 fokban kellene az élelmünket le vadászni.

Találjunk értelmes aktív, társasági programokat. Lehet ez teli sport,

kirándulás, kulturális program. Aki teheti utazzon meleg éghajlatra. Semmi

nem pótolja a napsugarakat, a friss érett vitamin dús gyümölcsöket, a tenger

frissen fogott halait.


Jó egészséget kívánok!


Dobai Agi

egészségtanácsadó, diétás szakács