
Bár már a tél közepén járunk, most érdemes igazán odafigyelni egészségünk
megőrzésére. A nappalok még rövidek és hidegek. A legtöbb ember nem
tartózkodik eleget a levegőn es inkább bekuckózva, otthon kalóriadús
étekkel vigasztalja magát. Ez a tel végére mar kilogrammokban is meglátszik.
A szervezetünk tartalékai kezdenek kimerülni. A mi éghajlatunkon nem
terem ilyenkor friss gyümölcs, sőt zöldség sem, ezért különös figyelmet
igényel, hogy megfelelően válogassunk a kínálatból. Részesítsük előnyben az
almát, körtét, melyek sokáig megőrzik vitamin es ásványi anyag tartalmukat.
Jöhetnek a deli gyümölcsök. Déli gyümölcsök közül nálunk is megterem a kivi, melynek rendkívül
magas a C vitamin tartalma. Érdemes tudni, hogy általában ezeket éretlen állapotban szedik le es így
a vitamin tartalma közel sem olyan, mint az érett társainak. Ha mégis nyári gyümölcsre vágynánk,
akkor a fagyasztottak közül válogassunk.
Zöldségekből nagyon sok télálló fajta létezik. Ilyenek a káposzta felek, sütőtok, burgonyák, ideértve
az édes változatokat is. A gyökérzöldségek, mint sárgarépa, fehér répa, paszternák,
zeller, retek, hagyma felek is sok pozitív élettani hatással bírnak
szervezetünkre.
Kerüljenek elő a kamrából az eltett savanyúságok. A fermentálás reneszánszát éli nem véletlenül.
Nagyon egyszerű eljárás, gondoljunk a kovászos uborkára. Kísérletezzünk bátran. Bizonyított tény,
hogy a fermentált zöldségek milyen szuper hatással vannak a bélflóránkra.
Így támogatják az immunrendszerünket. Amit nem tudunk elelemmel bevinni a szervezetünkbe az a
D vitamin. Mivel napfény hatására állítja elő a szervezetünk, igy ősztől tavaszig tablettában vagyunk
kénytelenek bevenni.
Ami nagyon fontos, hogy kerüljük a nassolást, a túl zsíros ételeket hiszen
nem vagyunk eszkimók, akiknek -30 fokban kellene az élelmünket le vadászni.
Találjunk értelmes aktív, társasági programokat. Lehet ez teli sport,
kirándulás, kulturális program. Aki teheti utazzon meleg éghajlatra. Semmi
nem pótolja a napsugarakat, a friss érett vitamin dús gyümölcsöket, a tenger
frissen fogott halait.
Jó egészséget kívánok!
Dobai Agi
egészségtanácsadó, diétás szakács
Szólj hozzá