Ebben az időszakban is vannak teendők, amiket ha megcsinálunk, sokkal átgondoltabban,

felkészültebben vághatunk neki a tavaszi kert-megújításnak.


Azt gondolnánk, hogy télen igazán nincs sok tennivaló a kertben, pedig valójában ez az időszak kiváló

alkalom arra, hogy rendszerezzünk, számot vessünk, foglalkozzunk a növényvédelemmel és előre

tervezzünk. Ilyenkor van lehetőség előre megalapozni a sikeres tavaszi munkákat is. A kerti

szerszámok karbantartásától kezdve, a hagymák ültetésén át, akár a korai metszésig bőven lehetnek

teendőink…


Vegyünk sorra néhányat:


Ha ökotudatos módon karácsonyra cserepes, dézsás, konténeres élő fát választottunk és azt csak

néhány nappal az ünnep előtt vittük be a lakásba, távol tartottuk a fűtőtesttől is, akkor annak remek

helye lehet majd a kertben is tavasszal kiültetve.


Ha van rá lehetőség gondoskodjunk továbbra is a gyökérzöldségek további megfelelő téli tárolásáról,

ahol az egyik alapvető cél az, hogy zöldségeinket, gyümölcseinket minél nagyobb tápértékben,

eredeti állapotban és lehetőleg minél kevesebb veszteséggel megőrizzük. Sokat spórolhatunk így,

mert télen ezek drágábban beszerezhetőek. Az ősszel-télen betakarított zöldség és gyümölcsök közül

alkalmasak lehetnek erre a sárgarépa, a káposzta, a burgonya, az alma és a körte, a sütőtök, a tök, a

bab, a hagyma és a fokhagyma, stb. A tárolásnak bármilyen módját is választjuk, a terményeket

alkalmanként alaposan vizsgáljuk át és szabaduljunk meg azoktól, amelyek nincsenek tökéletes

egészségi állapotban!


Ilyenkor van időn ezekre, így tisztítsuk meg a kerti szerszámokat. Élesítsük az metszőollókat, rögzítsük

a lötyögő ásófogantyúkat és alaposan tisztítsuk meg a kedvenc kerti kesztyűket is. Ne felejtsük el,

hogy az éles szerszámokkal jót teszünk a növényeinknek is, hiszen ha vágjuk, metsszük őket, nagyon

fontos, hogy a vágott felületen keresztül minél kevesebb eséllyel férkőzhessenek be kórokozók.


Bár a tél nem tipikusan a növénymetszés időszaka, mégis vannak olyan fajták, amiket ezekben a

hónapokban, téli álmuk közben megmetszhetünk. Azonban -5°C fok alatt soha ne álljunk neki, mert

ha fagy van, ridegebb a növények szövete és könnyebben törik, de ilyenkor roncsolódhat a fák

szövete is. A művelethez viseljünk tiszta kesztyűt és használjunk mindig éles, tiszta szerszámokat. Az

is fontos, hogy a metszés mindig megfelelő szögben, sima metsz-lappal történjen. Ebben az

időszakban lehet megmetszeni például a szőlőt, az őszi málnát, a fügét vagy a lilaakácot is. A legtöbb

gyümölcsfa esetében a tél második felében érdemes lehet oltóvesszőket is vágni.


Januárban itt az idő a tavaszi magok megrendelésére is! Ásni, talajt-előkészíteni ugyan még nagyon

korai, de a tervezéshez sosincs elég korán. Rendeljük meg most minden olyan zöldség, fűszernövény

magját, amit erre az évre tervezünk majd elültetni. Akár vetőmag-katalógusokból szemezgetünk, akár

kertészetekben, áruházakban nézünk körül, mindenképp hasznos, ha nem az utolsó pillanatra

halasztjuk a beszerzést.


Gondolkodjunk előre és kezdjük el a később kiültetendő zöldségek vetéseit is. Vessük el például a

retket, a salátát, a póréhagymát, borsót, természetesen egyelőre még beltérben, hogy tavasszal

kiültethessük a palántákat a kertbe. A tél vége felé, amikor már enyhül az idő, szabadföldön is

megkezdhetjük a különféle növények duggatását, magvetéseit is. Jó készülődést, tervezgetést és

terményekben gazdag új évet kívánunk!


Szabó József 

Green Mérnök Kft.