
Ebben az időszakban is vannak teendők, amiket ha megcsinálunk, sokkal átgondoltabban,
felkészültebben vághatunk neki a tavaszi kert-megújításnak.
Azt gondolnánk, hogy télen igazán nincs sok tennivaló a kertben, pedig valójában ez az időszak kiváló
alkalom arra, hogy rendszerezzünk, számot vessünk, foglalkozzunk a növényvédelemmel és előre
tervezzünk. Ilyenkor van lehetőség előre megalapozni a sikeres tavaszi munkákat is. A kerti
szerszámok karbantartásától kezdve, a hagymák ültetésén át, akár a korai metszésig bőven lehetnek
teendőink…
Vegyünk sorra néhányat:
Ha ökotudatos módon karácsonyra cserepes, dézsás, konténeres élő fát választottunk és azt csak
néhány nappal az ünnep előtt vittük be a lakásba, távol tartottuk a fűtőtesttől is, akkor annak remek
helye lehet majd a kertben is tavasszal kiültetve.
Ha van rá lehetőség gondoskodjunk továbbra is a gyökérzöldségek további megfelelő téli tárolásáról,
ahol az egyik alapvető cél az, hogy zöldségeinket, gyümölcseinket minél nagyobb tápértékben,
eredeti állapotban és lehetőleg minél kevesebb veszteséggel megőrizzük. Sokat spórolhatunk így,
mert télen ezek drágábban beszerezhetőek. Az ősszel-télen betakarított zöldség és gyümölcsök közül
alkalmasak lehetnek erre a sárgarépa, a káposzta, a burgonya, az alma és a körte, a sütőtök, a tök, a
bab, a hagyma és a fokhagyma, stb. A tárolásnak bármilyen módját is választjuk, a terményeket
alkalmanként alaposan vizsgáljuk át és szabaduljunk meg azoktól, amelyek nincsenek tökéletes
egészségi állapotban!
Ilyenkor van időn ezekre, így tisztítsuk meg a kerti szerszámokat. Élesítsük az metszőollókat, rögzítsük
a lötyögő ásófogantyúkat és alaposan tisztítsuk meg a kedvenc kerti kesztyűket is. Ne felejtsük el,
hogy az éles szerszámokkal jót teszünk a növényeinknek is, hiszen ha vágjuk, metsszük őket, nagyon
fontos, hogy a vágott felületen keresztül minél kevesebb eséllyel férkőzhessenek be kórokozók.
Bár a tél nem tipikusan a növénymetszés időszaka, mégis vannak olyan fajták, amiket ezekben a
hónapokban, téli álmuk közben megmetszhetünk. Azonban -5°C fok alatt soha ne álljunk neki, mert
ha fagy van, ridegebb a növények szövete és könnyebben törik, de ilyenkor roncsolódhat a fák
szövete is. A művelethez viseljünk tiszta kesztyűt és használjunk mindig éles, tiszta szerszámokat. Az
is fontos, hogy a metszés mindig megfelelő szögben, sima metsz-lappal történjen. Ebben az
időszakban lehet megmetszeni például a szőlőt, az őszi málnát, a fügét vagy a lilaakácot is. A legtöbb
gyümölcsfa esetében a tél második felében érdemes lehet oltóvesszőket is vágni.
Januárban itt az idő a tavaszi magok megrendelésére is! Ásni, talajt-előkészíteni ugyan még nagyon
korai, de a tervezéshez sosincs elég korán. Rendeljük meg most minden olyan zöldség, fűszernövény
magját, amit erre az évre tervezünk majd elültetni. Akár vetőmag-katalógusokból szemezgetünk, akár
kertészetekben, áruházakban nézünk körül, mindenképp hasznos, ha nem az utolsó pillanatra
halasztjuk a beszerzést.
Gondolkodjunk előre és kezdjük el a később kiültetendő zöldségek vetéseit is. Vessük el például a
retket, a salátát, a póréhagymát, borsót, természetesen egyelőre még beltérben, hogy tavasszal
kiültethessük a palántákat a kertbe. A tél vége felé, amikor már enyhül az idő, szabadföldön is
megkezdhetjük a különféle növények duggatását, magvetéseit is. Jó készülődést, tervezgetést és
terményekben gazdag új évet kívánunk!
Szabó József
Green Mérnök Kft.
Szólj hozzá