

Bulgur sósan és édesen Gellérthegyi Györgyi tűzhelyéről!
a. Paradicsomos bulgur, avagy „török rizs”
Hozzávalók:
- lecsós alap (1 db vöröshagyma, 1 db paprika, 1 db paradicsom, só)
- 30 dkg bulgur
- 10 dkg padlizsán
- 10 dkg cukkini
- petrezselyem
- 0.5 l paradicsomlé
- fűszerek (só, bors, oregánó, édesítő)
Elkészítés:
- Lecsós alapot főzünk hagyományos módon (megpirított felkockázott hagymán feldarabolt paprika és paradicsom összefőzése)
- A lecsós alaphoz keverjük a feldarabolt padlizsánt és cukkinit, majd vágott petrezselyemmel megszórjuk, mikor a zöldségek megpuhultak, akkor felöntjük a paradicsomlével.
- A bulgurt is hozzáadjuk, fűszerezzük: só, bors, oregánó (óvatosan, mert erős ízű-illatú), kevés cukor (vagy tetszőleges édesítő, hogy a paradicsomlé savanyúságát tompítsa).
- Az összekeverés után kb. 10 percig főzzük még, majd fedő alatt állni hagyjuk, hogy összeérjen.
Néhány gondolat a bulgurról:
Nem ragad vagy tapad össze úgy, mint a rizs. Gazdag rostokban és vitaminokban, főleg B vitaminban és vasban. Alacsonyabb a glikémiás indexe, ezért diétázóknak is ajánlott. A kész bulgur nagyon kiadós: több mint háromszorosára is megdagadhat. Semleges ízű, ezért kedvünk szerint fűszerezhetjük sós ételekhez, vagy desszertekhez is.
b. Kókuszos kuszkusz gyümölcsös öntettel
Hozzávalók:
- 2 dl kuszkusz
- 4.5 dl kókusztej
- tetszőleges édesítőszer
- fahéj
- kókuszreszelék
Öntethez:
- céklalé (Dr. Steinberger)
- tetszőleges piros gyümölcsök (gránátalma, eper, málna)
- eper- vagy málnalekvár
- vanília pudingpor
Elkészítés:
- Kétszer annyi kókusztejet kezdünk főzni, mint a kuszkusz mennyisége, édesítjük, és fahéjjal, kókuszreszelékkel és vanília pudingporral ízesítjük.
- A forrásban lévő lébe öntjük a kimért kuszkuszt, majd finoman megkeverjük és lezárjuk, 10 percet pihentetjük. Utána villával átkeverjük, hogy pergős maradjon (kanállal összeragadhat).
- A gyümölcsöntethez a céklalét tetszőleges piros gyümölcsökkel (gránátalma, eper, málna) összefőzzük, kicsi lekvárral (eper vagy málna) megbolondíthatjuk.
- Egy púpozott evőkanál vanília pudingport kevés vízzel csomómentesre keverünk, és a forrásban lévő szószt ezzel besűrítjük.
Néhány gondolat a kuszkuszról:
A kuszkusz sok tápanyagot és vitamint tartalmaz (magnézium, kalcium, szelén, foszfor, folsav), amire a szervezetnek szüksége van. Búzaalapú étel, s nagy előnye, hogy nagyon sokféleképpen felhasználható, s jól illeszkedik más nemzetek ízeihez is.
Szólj hozzá