
A savanyú káposztát évszázadok óta fogyasztjuk, számos hagyományos ételünk alapjául szolgál, mint a toroskáposzta vagy a székelykáposzta, de gyakran fogyasztjuk savanyúságként is sültek mellé. A savanyúkáposzta egészségre gyakorolt jótékony hatásai régóta ismertek. A 18. században ugyanis felfedezték, hogy a savanyú káposzta gyógyítja a tengerészek körében sok áldozatot követelő titokzatos betegséget, a skorbutot. Ma már tudjuk, hogy a skorbut súlyos C-vitamin-hiány miatt kialakuló betegség. A savanyú káposzta azonban nemcsak a C-vitamin tartalma miatt értékes, hanem számos más összetevője is jótékonyan hat szervezetünkre. A tudományos ismeretek fejlődésével egyre inkább világossá vált, hogy a beleinkben található baktériumoknak kulcsszerepe van egészségünk megőrzésében. Éppen ezért váltak egyre népszerűbbé az egészségtudatosan táplálkozók körében a fermentált zöldségek, és fedezik fel újra a savanyú káposztát is, mint egészségünk egyik őrét. De vajon milyen hatással van ez az ősi „szuperélelmiszer” a szervezetünkre?
A savanyú káposzta valóságos „tápanyagbomba”, tele C- és K-vitaminnal, folsavval, kalciummal, káliummal és vassal. A legértékesebb összetevői azonban a rostok és a tejsavbaktériumok, amelyek támogatják a bélflóra egyensúlyát és erősíthetik az immunrendszert. Ezek a baktériumok természetes módon is megtalálhatók a káposzta levelein, de igazán csak a sós lében történő erjesztés során szaporodnak el. A savanyú káposzta a fogyókúrázók számára is hasznos lehet, hiszen alacsony kalóriatartalma mellett teltségérzetet ad és segíti az emésztést. Ha már a savanyúkáposzta hatásairól beszélünk, ne feledkezzünk meg a levéről sem. A savanyúkáposzta-lé ugyanazokat a tápanyagokat tartalmazza, mint a káposzta, ám rostok nélkül, fogyasztása kedvezően hat a bélrendszerre, serkenti az emésztést, így különösen hasznos lehet azok számára, akik székrekedéssel küzdenek.
Fogyasszunk hát rendszeresen savanyú káposztát, lehetőség szerint nyersen, hogy minél több tápanyag megmaradjon benne, és életben maradjanak a bélflóránkat támogató baktériumok is.
RASFF csoport

Szólj hozzá