Beköszöntött az ősz, elérkezett Fecskehajtó Kisasszony napja, kezdődhet a dióverés. A dió, az ősz egyik legsokoldalúbb termése, hisz mivel is dobhatnánk fel a legkülönfélébb ételeket, az édességektől a salátákig, ami ízletes, ropogós, laktató és akár önálló csemegeként is megállja a helyét, ráadásul jót tesz az egészségünknek? 


Bár minden dióféle tele van fontos tápanyagokkal, a dió különösen jótékony hatással lehet egészségünkre. Már régóta tudjuk, hogy a diófogyasztás számos egészségügyi előnnyel jár, telítetlen zsírsav tartalma miatt kedvezően hat a koleszterinszintünkre, csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát és a memóriánkra is jó hatással van. Nemrégiben egy tanulmány a dió egy újabb jótékony hatását fedezte fel, amely annak polifenol tartalmával van összefüggésben: segíthet megelőzni a bélpolipok kialakulását is, ezáltal csökkenti a vastagbélrák kockázatát.


Az ellagitanninokról – a dióban található növényi eredetű polifenol vegyületekről – kimutatták, hogy a bélben lévő baktériumok átalakítják őket gyulladáscsökkentő molekulákká, úgynevezett urolitinekké. Ezek az urolitinek gátolhatják a daganatok kialakulását. Az említett amerikai kutatásban magas bélrák-kockázati csoportba tartozó 40-65 éveseket vizsgáltak. Ők a kísérlet elején nem fogyaszthattak diót vagy más olyan élelmiszert, amely nagy mennyiségben tartalmaz ellagitanninokat (pl. gránátalma, eper). A felmérés második szakaszában a résztvevők már naponta ettek diót, majd részletes vizsgálatnak vetették alá őket. A kutatók azt találták, hogy a résztvevők vérében megemelkedett egy olyan peptid koncentrációja, amelyről ismert, hogy csökkenti a vastagbélrák kockázatát. A megvizsgált bélpolipok szerkezete is jó irányba változott a dió fogyasztás hatására, kevesebb volt bennük az a fehérje, amely jellemzően a tumoros sejtszaporodással hozható összefüggésbe.


A kutatás tehát igazolta azokat a táplálkozási irányelveket, amelyek az olajos magvak, azon belül is főként a dió mindennapos fogyasztását ajánlják. Fogyasszunk tehát napi szinten egy kis maréknyi diót! Ezzel az ízletes csemegével nagymértékben hozzájárulhatunk egészségünk megőrzéséhez.




RASFF csoport