Minden háztartásban előfordul, hogy a lefolyó itt-ott eldugul. Ilyenkor a legegyszerűbb és leghatásosabb, ha ecetet, mosószódát vagy szódabikarbónát használunk. Egyszerű, hatásos, olcsó és természetvédő anyagok ezek. A szóda az ecettel együtt, erős reakciót vált ki és meleg keletkezik. Ez a meleg és a keletkező alkalikus hatás vezet a lefolyók intenzív tisztításához.

Lefolyó dugulás tisztítása

minden-tiszta2-4

3-4 evőkanál szódabikarbónát vagy mosószódát öntsünk közvetlenül a lefolyóba. Utána egy fél bögre világos ecetet öntsünk bele. Buborékos fehér hab fog keletkezni. Hagyjuk így a lefolyóban 3-5 percig hatni, majd bő forró vizet öntsünk rá. Így tudjuk a bedugult szifonokat is tisztítani.

Ezüst tisztítása és fényesítése

minden-tiszta-2-7

 Egy nagyobb lapos edényt béleljünk ki alufóliával és öntsünk rá meleg vizet. Egy kávéskanál szódabikarbónát vagy mosószódát és egy kávéskanál sót adjunk hozzá. A tisztításra váró ezüst tárgyakat tegyük bele. Pár perc után vegyük ki őket és bő folyó vízben tisztítsuk át. Puha ruhával szárítsuk és fényesítsük.

Árcédulák, etikettek eltávolítása

 minden-tiszta2-1

 Az árcédulát nedvesítsük be hígítás nélküli ecettel. Egy műanyag kártyával kaparjuk le. Ha valami ragasztó anyag még marad rajta, akkor egy ecetbe mártott ronggyal még egyszer töröljük át. Ha műanyag flakonról szeretnénk az etikettet eltávolítani, akkor szódabikarbóna és olaj keverékét használjunk. 1-2 kávéskanál szódabikarbónát és ugyanennyi mennyiségű egyszerű olajat keverjünk össze és nedvesítsük be vele az etikettet, ezzel ½ (fél) óráig hagyjuk hatni, majd az etikettet eltávolíthatjuk. Ha még is ragasztó anyag maradna a felületen, akkor ujjunkkal és az előbbi masszával dörzsöljük le.

Mosópor előállítása

 minden-tiszta2-6

Készíthetjük úgy, hogy a fele mennyiségű készen vett mosószert és fele mennyiségű mosószódát használunk. Finom dolgok tisztításánál mosószóda helyett szódabikarbónát tegyünk a készen vett mosószerhez.

Folyékony Bio mosószer

minden-tsizta2-2

Hozzávalók

4-5 evőkanál mosószóda

40 g mosószappan

15-20 csepp illóolaj

2 liter víz

Elkészítés

A mosószappant reszeljük le és főzzünk fel 800 ml vizet. A mosószódát és a lereszelt szappant adjuk a felfőzött vízhez és fakanállal keverjük addig, amíg felolvadnak a vízben. Egy órán át hagyjuk állni. Majd újabb 800 ml vizet adjunk hozzá és még egyszer főzzük fel. Közben kevergessük. Ca. 5 órán keresztül állni hagyjuk, amíg a folyadék elkezd sűrűsödni. Aztán a megmaradt 400 ml vizet is adjuk hozzá és újra főzzük fel, közben kevergessük. Ha kihűlt adjuk hozzá az illóolajat. Előkészített és kitisztított flakonba töltjük és tároljuk.

Öblítő

minden-tiszta2-3

 A legősibb szer erre az ecet. Elég egy kevés mennyiség, ha ezt a mosógép öblítőjébe tesszük. Aki nem szereti az ecet illatát, az szódabikarbónával vagy citromsavval helyettesítheti. Ilyenkor tegyünk 3-5 kávéskanál citromsavat egy liter vízzel feltöltött flakonba. Mosáskor ebből 2-3 kupaknyi oldatot tegyünk a mosógép öblítőjébe.

Vér, bor, cola, hajszínezők és ketchup foltok eltávolítása

minden-tiszta2-5

Ha ezek véletlenül a ruhára kerültek, akkor azonnal normál színtelen ecetet öntsünk a felületre és mossuk át. Ha gépben mossuk, akkor még 100-200 ml ecetet is tehetünk a mosógépbe a ruhadarab mellé. A már ismert módon előállított mosószerrel átmossuk. Ne várjunk, amíg a szennyeződés megszárad a ruhadarabon, mert akkor csak a forró olló segíthet!

Izzadságszag  eltávolítása

 minden-tiszta2-8

 Az egyszerű megoldás a 90 Celsius fokon történő mosás lenne. Sok textíliánál ez azonban nem lehetséges. Erre ajánlom a következő áztatószert.

2-3 evőkanál mosószódát oldjunk fel 10 liter hideg vízben. Tegyük bele a tisztítandó ruhaneműket. Pár órán át vagy egy éjszakán át hagyjuk ázni, majd a fent említett Bio mosószerrel és öblítővel, a megfelelő hőfokon mossuk át a mosógépben. Színes mintájú ruhaneműknél csak 1/2 (fél) vagy 1 evőkanál mosószódát adjunk 10 liter vízhez.

Egy másik mód, ha 1 evőkanál szódabikarbónát 3 liter vízben feloldunk és a ruhaneműt 1 órán át áztatjuk benne. Utána a fenti módon már ismert mosószerrel és öblítővel tisztítjuk.

Próbálják ki!

Az I. rész itt olvasható!

Busch-Turcsányi Sipos Éva

Természettudományok docense

eva.turcsanyi.busch@gmail.com

eva-turcsanyi-busch.wixsite.com/budapest