Kerti növényeink élete egész éveben!

Mindenki szeretne sok-sok káprázatos növényt az otthonában, legyen szó kerti- vagy dísznövényről. Azonban nem mindig kell a boltokba megvenni a kívánt mennyiséget, hiszen otthon mi magunk is szaporíthatjuk a növényeket! Vannak olyan trükkök, praktikák melyekkel akár a végtelenségig lehet szaporítani a növényeinket!

És hogy melyek ezek a trükkök?

A szaporítás a növény fajtájától függően többféle módon megtörténhet.

Ilyen a magról ültetés. Kellemes, de időigényes kihívás. Gondoskodást és türelmet igényel, a végeredmény pedig joggal tölti el büszkeséggel a gazdát.

Gyorsabb és hatékonyabb módot szeretnénk a növények szaporítására? Akkor próbáljuk ki a dugványozást, azonban erre nem minden szobanövény alkalmas!

Próbáljuk ki a szárdugványozást is. Ehhez első lépésként a növény óvatosan leválasztott hajtásvégét, oldalhajtását vagy másodlagos ágát egy vízzel megtöltött befőttes üvegbe kell tenni úgy, hogy csak a szár vagy a léggyökér ér a vízbe. Utóbbit a csüngő csokrosinda kis hajtásain figyelhetjük meg legjobban.

Meg kell tudni különböztetni a levélnyelet, a hajtást, a vesszőt, és az ágat. Genetikai értelemben ez a klónozás, de egyébként az ivartalan szaporítás kifejezést is használhatjuk. Fontos figyelnünk arra, hogy a dugvány egészséges növénytől származzon. Ha a dugvány egészséges növénytől származik, és a növekedéshez szükséges feltételeket biztosítjuk, könnyen juthatunk új növényhez.

novenyeink-szaporitasa

A dugványozásnak köszönhetően az erkély villámgyorsan buja zöld lesz, anyagi befektetést pedig szinte egyáltalán nem igényel. Csak egy-egy befőttes üveg, némi víz, föld és cserép szükséges hozzá. Ráadásul a gyökereztetett sarj garantáltan megőrzi az eredeti növény minden jó tulajdonságát.

A vízbe tett szárdugvány nagyon gyorsan, akár napok alatt meggyökeresedik, a folyamatot pár csepp tápoldattal segíthetjük. Miután a növényünk sarja szép gyökeret eresztett, már ültethetjük is egy önálló cserépbe, laza, a növény igényeinek megfelelő talajba. A gyökereztetést követően az ültetőközegnek nedvesnek kell lennie, de ezután már nem szabad áznia. Arra is figyeljünk, hogy az alsó leveleket távolítsuk el dugványozáskor, ezek lehetőleg ne kerüljenek a földbe.

A leggyakrabban szaporított balkonnövény a muskátli, a dugványozását tavasztól nyár közepéig ajánlott elvégezni. Ehhez 10-15 centiméteres hajtásokra van szükség, ezt akár közvetlenül laza szerkezetű, homokkal és perlittel kevert földbe is ültethetjük. Három-négy centiméter mélyre dugva, nedves földben is hamar kihajt.

novenyeink szaporitasa1

A szobanövények közül szerencsére több is alkalmas a dugványos szaporításra. A csokrosinda az oldalhajtásairól gyorsan nevelhető egy kis vízben, de felső hajtásvégéből vagy leveles száráról a begóniából és a díszcsalánból is szépen kifejlődik az önálló növény. A különböző futónövények is tökéletesen alkalmasak a szaporításra. A szobafutóka, a zebrapletyka, a bíborpletyka vagy a szobaborostyán hamar erőre kap a vízben, így ezekkel is érdemes próbálkozni. Az ültetéskor mindig figyelembe kell venni a növények igényeihez képest az erkély adottságait, a várható napsütéses órák számát, esetleg biztosítani az eső- és szélvédettséget számukra.

Szobanövények közül a pletyka vízben való gyökereztetése sokak által ismert. Ehhez nem kell más, mint a növényről levágott leveles szár, amit vízbe teszünk, és aránylag hamar gyökereket hoz. Több szobanövény szaporítható ezzel a módszerrel, pl. a fokföldi ibolya is.

novenyeink-szaporitasa2

De a növények szaporításának számos módja van. Ilyen pl. a gyökereztetés, a magvetés vagy a tőosztás. De erről majd következő cikkemben fogok bővebben írni. És azt is elmondom, hogy hogyan lehet levendulát szaporítani könnyedén!

Tarts Velem legközelebb is!

Eredményes kertészkedést kívánok!

Sipos József

Sipos Gazda, növényorvos

www.siposgazda.hu

info@siposgazda.hu

+36 20 519 2745