Azt mondják, hogy a skyrt a vikingek 1000 évvel ezelőtt egy utazásuk után vitték Izlandba. Az bebizonyított tény, hogy az Izlandiak, több száz éve a tej tartósítását savanyított eljárással végzik. Ha kipróbáljuk ezt a skyrt, az íze hasonlít a natúr joghurt és a száraz túró keverékére. Az előállítása is hasonló a túróéhoz. Mégis egész pontosan nézve a skyrt a friss sajtokhoz sorolják. A sovány tejet felmelegítik és speciális tejsavbaktériumokkal vagy lábbal társítják. Ilyenkor a tejfehérje kiválik. Ez a vastag fehérjében gazdag masszát, aztán szűréssel elválasztják a tejvíztől, a savótól.

Mi ez a láb?

A chymosin enzim és pepszin keveréke. A sajtok előállításánál használatos. Minden emlősállat termel a gyomrában chymosint, ami a tejfehérjét (kasein) a gyomorban emészthetővé teszi. Embernél ez a chymotrypsin és a hasnyálmirigy állítja elő. Ezért egy „igazi” vegán étkezést követőnél, dilemmát okozhat a láb tabletta használata, mert a borjuk gyomrát használjak az előállítására.

A vikingek a skyrt juhtejből is előállították. Az a skyr, ami ma az élelmiszerüzletekben kapható, kizárólag tehéntejből készül.

A skyr kalóriaszegény fehérjebomba. Alig van benne zsír és cukor, de sok fehérjét és kalciumot tartalmaz.

100 gr skyrben 0,2 gr zsír és 11 gr fehérje van. Fehérje tartalma olyan nagy, mint a túrónak és háromszorosa, mint ami a joghurtban van. Kalcium tartalmát tekintve 40 %-al több, mint a túrónak. A kalcium a fogak, csontok, az izomzat részére nélkülözhetetlen. Egészséges. Fogyni vágyóknak is egy hasznos élelmiszer. Az íze krémes, mint a tejfölnek. A magas fehérje tartalma sokáig tartó jóllakottság érzést ad. Gyermekek, felnőttek részére (csontritkulás megelőzésére) fontos. Cukorbetegek részére ideális, mert nagyon kevés kohlenhydratot tartalmaz.

Németországban skyrt lehet venni, natúr és gyümölcsös formákban. Figyelem! A készen vehető gyümölcsös skyr sok cukrot tartalmaz. Ezért vegyenek inkább natúr skyrt és saját kezűleg adjanak hozzá gyümölcsöt, ha úgy szeretnék enni!

Izlandon általában a skyrt tejjel és cukorral keverik össze. Lehet a natúr skyrt másképpen is enni pl. sót, borsot, citromot, mustárt, kurkumát, mézet és más fűszereket is adhatunk hozzá. A fantáziánkra van bízva, hogyan fogyasszuk.

Skyr banánnal

 skyr-banannal1

Hozzávalók

2-3 db banán

500 gr skyr

1/2 bio citrom

1 db vanília rúd

2 evőkanál kókuszvirág cukor vagy stevia

Elkészítés

A banánokat hámozzuk meg és vágjuk apróra. A citrom héját reszeljük le, a vanília rúd belsejét kaparjuk ki. Keverjük össze. Adjuk hozzá a skyrt és botmixerrel dolgozzuk össze. Az így kapott massza kitűnő palacsintához vagy ostyához. De magában is egy fehérjében gazdag étel a nap különböző időszakában, sportolás előtt és után.

Skyr előállítás otthon

skyr1

Hozzávalók

2 liter friss tej (tartósított tej nem jó)

400 gr natúr savanykás tejszín

½ db láb tabletta (gyógyszertárból)

kevés meleg víz

Edények: egy nagyobb lábos a tej felfőzéséhez, egy kisebb lábos a tejszínhez, steril lenvászon vagy pelenka vászon, több jól záródó vastag nyakú üveg , egy nagyobb tölcsér.

A tej hamar megromolhat, ezért a steril munkaeszközök, a steril kéz, az edények forróvízzel történő átmosása mielőtt a skyr készítéshez hozzáfogunk, követelmény!

Elkészítés

A tejet főzzük fel, nem szabad leégnie. Hagyjuk 40 Celsius fokra kihűlni. A natúr tejszínt felverjük és lassan a langyos tejhez adjuk. Kevés meleg vízben oldjuk fel a ½ láb tablettát. Aztán a tej-hab keverékhez adjuk. Az edényt egy konyharuhával fedjük be és 24 órán át szobahőmérsékleten pihentetjük.

A 24 óra elteltével egy nagyobb tölcsért béleljünk ki a steril szűrővászonnal. A masszát lépésekben öntsük bele. Így tudjuk a savót a kész skyrtől elválasztani. A művelet lassú, míg a savó lecsöpög, az 1 óráig is eltarthat. A vásznon fennmaradt skyrt, tiszta jól záródó üvegedénybe tegyük. A hűtőben tárolva 4-5 napig eláll.

Az íze engem a tejfölre emlékeztet, ezért előszeretettel használom a skyrt tejföl helyett is.

Próbálják ki!

Busch-Turcsányi Sipos Éva

Természettudományok docense

eva.turcsanyi.busch@gmail.com

eva-turcsanyi-busch.wixsite.com/budapest