A vegán étkezés egyre több embert vonz, mert egészséges. Fontos néhány dologra odafigyelni, nehogy „hiánybetegségek” lépjenek fel.

Aki az állati termékeket mellőzi, annak néhány fontos vitaminra és ásványi anyagokra kell koncentrálni és tudni, hogy melyik növényben találhatja meg azokat.

B12-Vitamin

Cobalaminnak is hívják, a test a májban raktározza. Egy hiány akkor lép fel, ha ez a raktár már kiürült. Az első jele fáradság, letörtség, hangulat változás, látási zavarok, erős szívdobogás, vérzékenység, súlycsökkenés, impotencia vagy más szexuális visszahúzódás, bél- és hólyagprobléma is előfordulhat. Ez a vitamin a húsban és az állati belsőségekben, a tejben és tejtermékekben fordul elő nagy mennyiségben.

Növény eredetű forrása a gomba, alga, fermentált szójabab, savanyú káposzta, sárgarépa, sör, inaktiv élesztő stb.

Kalcium

A kalcium szükséglet a vegánul táplálkozók részére sokkal nagyobb lesz, mivel főleg növényeket fogyasztanak. Ezért több Oxal- és Phytinsavat vesznek fel. Ezek megnehezítik a kalcium felvételt. A kalcium fontos a csontok, de a szív, az izom és az idegek anyagcseréjéhez is. Egy kalcium hiány csontritkuláshoz vezethet és csonttöréshez. A vegánok számára fontos a kalciumban gazdag tofu, dió, különböző magvak, hüvelyesek, müzli, mandula ital, hagyma, brokkoli, bogyós gyümölcsök, természetes ivóvizek stb.

a-veganok-figyelmebe

Jód

A jód segítségével a pajzsmirigy speciális hormonokat állít elő. Egy hiány ebből a nyomelemből sokféleképpen nyilvánul meg, pl. fáradság,izom gyengeség, megfázás, koncentrációs zavar, súly növekedés, hajhullás, depresszió, székletrekedés, száraz bőr stb. Tudni kell, hogy pl. a brokkoli, kelkáposzta, édesburgonya, kukorica a pajzsmirigy hormon működését befolyásolja. Jód található a tengeri herkentyűkben, a tejtermékekben és a tojásban. A növényi élelmiszerek jód tartalma mindig függ a talaj jód tartalmától, ahol a növényt termesztik, pl: burgonya, brokkoli, spenót, borsó, bab, spárga, gomba, rizs, stb. A természetes ásványvizekben és a parajdi sóban is jód van.

Vas

A vas fontos a testünknek, a pirosvértestek képzésében, az izom működésében, a koncentrációban és egy egészséges immunrendszer működésében.

A legtöbb vas a teljes kiőrlésű gabonákban, a húsban és a halban van. Növényi forrásból származó vasat a test jobban tudja felvenni, ha vele egyidőben C-Vitaminban gazdag élelmiszereket is fogyasztunk. Vas van a szezámban, mákban, amaranthban, quinoaban, lenmagban, kölesben, pisztáciában, lencsében, csicseriborsóban stb. A vegán étkezést követő embereknek gondolniuk kell a megfelelő D-Vitamin, az Omega3 zsírsav és a fehérjék megfelelő bevitelére is.

Természetesen a fentiek mellett fontos a természetes sima víz fogyasztása is, átlagosan 1,5-2 liter/nap.

Étkezzünk mindig nyugodtan. Rágjuk meg az ételt jól és hosszasan.

Az emésztést már az étel meglátásával kezdődik, és a szájban folytatódik. Az emberi bélrendszer hossza és felépítése arra mutat, hogy elsősorban növényi étkezésre lett kialakítva, mert állati fehérje feldolgozásra született bélrendszer jóval rövidebb, mint az ember bélrendszere.

„Az vagy, amit megeszel!”

Busch-Turcsányi Sipos Éva
Természettudományok docense
[email protected]
eva-turcsanyi-busch.wixsite.com/budapest