A tonkabab, a tonkafa magja (Dipteryx odotora). Őshazája Dél-Amerika. Ma a tonka, már a tropikus Afrikában is megterem. A virágjaiból kialakulnak a tojás alakú gyümölcsök, belsejében a mandulára emlékeztető kemény maggal. Ez a tonkabab.
Az ott élő őslakosok már ősidők óta használták a tonkababot köhögés, émelygés, rosszullét és görcsök ellen. Ezen kívül nagy mágikus és más gyógyhatást is tulajdonítanak neki. Van ahol a magot amulettként viselik, gonosz szellemek hatástalanítására. Egy bab a pénztárcába, hitük szerint sikert és jólétet biztosít.
Venezuelában a tonkabab 1940-ig fizetőeszköz is volt.
A tonkababnak ráncos a felülete, ami nem nyújt szép látványt, de a belső értéke annál nagyobb. Az aromája édes, a vaníliára és a keserű mandulára emlékeztet. A magokat egy szerecsendió reszelővel aprítsuk fel, de készen, darálva is kapható a Bio üzletekben. Felhasználásakor nagyon kevés kell belőle.
Főleg, mint illatosító szert használják, a parfüm-, a cigaretta-, kozmetika- és az élelmiszeriparban. A belőle készített olaj és füstölők is híresek.
A tonkabab kumarint (coumarin) tartalmaz, mint a fahéj. Ez az anyag kiváló édességek ínycsiklandozóvá tételére. Sokat ne használjunk belőle.
Konyhai felhasználása Németországban nemrég lett felfedezve. Kiváló fűszer, különösen a karácsonyi sütéseknél. Mellette levesekbe, burgonyás ételekbe, főtt tésztáknál is fontos szerepe van.
Kapható krém, por, cukorral és csokoládéval kevert formában.
Alább néhány recept olvasható, a tonkabab felhasználásához.
Paradicsom-sárgarépa-tonka leves
Hozzávalók:
- 5 evőkanál olívaolaj
- 1 db vöröshagyma
- 2 db sárgarépa
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál juharszirup
- 1 marék cashew dió
- 3 db paradicsom
- 2 evőkanál paprika-pesto
- 2 evőkanál fűszerkeverék (friss bazsalikom, kakukkfű, rozmaring)
- csipetnyi parajdi só
- csipetnyi kubeben bors
- ÂĽ kávéskanál tonkabab por
Elkészítés
A zöldségeket tisztítsuk meg és vágjuk apróra. Az olívaolajat melegítsük fel, a sárgarépát és a hagymát tegyük bele és pirítsuk meg, majd adjuk hozzá a fokhagymát is, a juharszirupot, és a paradicsomot, majd a paprika-pestot. Kevergetés közben adjunk hozzá 400 ml jó vizet és 15 percig lassú tűzön főzzük, amíg a sárgarépa puha lesz.
Közben a fűszereket vágjuk apróra. A cashew diót törjük darabokra és zsír nélkül, teflon serpenyőbe kicsit pirítsuk meg. A kész levest botmixer segítségével homogenizáljuk. Legvégül sózzuk, borsozzuk. A tonkabab port adjuk hozzá és a friss fűszereket is.
Ha a levest sűrűnek találjuk, akkor felfőzött vizet adjunk még hozzá. Tálaláskor a pirított casew diót szórjuk a tetejére. Pirítóssal tálaljuk.
Zöldséges-tonka ostya
 Hozzávalók:
- Â 250 gr zöldség (szezon szerinti)
- 200 gr csicseriborsó- vagy cirókliszt
- 1 kávékanál szódabikarbóna
- 1 evőkanál almaecet
- csipetnyi parajdi só
- csipetnyi kubeben bors
- 3 evőkanál kókusz zsír/olaj
- 300 ml jó víz
- ÂĽ kávéskanál tonkabab por
- 200 gr friss túró vagy tejföl
- 6 db piros retek
Elkészítés:
A zöldségeket tisztítsuk meg és reszeljük le. A teflon serpenyőben, kevés zsíron dinszteljük meg őket. Sózzuk, borsozzuk és hagyjuk kihűlni.
A tésztához a lisztet, a szódabikarbónát, kevés sót, 2,5 kanál kókusz zsírt, a vizet és az ecetet keverjük simára. Adjuk hozzá a kihűlt zöldségeket és a tonkabab port. Jól dolgozzuk össze őket.
Az ostyasütőt zsírozzuk be és melegítsük fel. A masszából zöldséges ostyákat süssünk. Tálaláskor túrót kenjünk rá és friss retekkel díszítsük.
Több recept olvasható, a tonkabab felhasználásával a "Az ünnepeket várva" című cikkemben!
Jó étvágyat!
Busch-Turcsányi Sipos Éva
Természettudományok docense
eva.turcsanyi.busch@gmail.com
eva-turcsanyi-busch.wixsite.com/budapest
Szólj hozzá