A tonkabab, a tonkafa magja (Dipteryx odotora). Őshazája Dél-Amerika. Ma a tonka, már a tropikus Afrikában is megterem. A virágjaiból kialakulnak a tojás alakú gyümölcsök, belsejében a mandulára emlékeztető kemény maggal. Ez a tonkabab.

Az ott élő őslakosok már ősidők óta használták a tonkababot köhögés, émelygés, rosszullét és görcsök ellen. Ezen kívül nagy mágikus és más gyógyhatást is tulajdonítanak neki. Van ahol a magot amulettként viselik, gonosz szellemek hatástalanítására. Egy bab a pénztárcába, hitük szerint sikert és jólétet biztosít.

Venezuelában a tonkabab 1940-ig fizetőeszköz is volt.

A tonkababnak ráncos a felülete, ami nem nyújt szép látványt, de a belső értéke annál nagyobb. Az aromája édes, a vaníliára és a keserű mandulára emlékeztet. A magokat egy szerecsendió reszelővel aprítsuk fel, de készen, darálva is kapható a Bio üzletekben. Felhasználásakor nagyon kevés kell belőle.

Főleg, mint illatosító szert használják, a parfüm-, a cigaretta-, kozmetika- és az élelmiszeriparban. A belőle készített olaj és füstölők is híresek.

A tonkabab kumarint (coumarin) tartalmaz, mint a fahéj. Ez az anyag kiváló édességek ínycsiklandozóvá tételére. Sokat ne használjunk belőle.

Konyhai felhasználása Németországban nemrég lett felfedezve. Kiváló fűszer, különösen a karácsonyi sütéseknél. Mellette levesekbe, burgonyás ételekbe, főtt tésztáknál is fontos szerepe van.

Kapható krém, por, cukorral és csokoládéval kevert formában.

Alább néhány recept olvasható, a tonkabab felhasználásához.

Paradicsom-sárgarépa-tonka leves

tonkabab-1

Hozzávalók:

  • 5 evőkanál olívaolaj
  • 1 db vöröshagyma
  • 2 db sárgarépa
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál juharszirup
  • 1 marék cashew dió
  • 3 db paradicsom
  • 2 evőkanál paprika-pesto
  • 2 evőkanál fűszerkeverék (friss bazsalikom, kakukkfű, rozmaring)
  • csipetnyi parajdi só
  • csipetnyi kubeben bors
  • ¼ kávéskanál tonkabab por

Elkészítés

A zöldségeket tisztítsuk meg és vágjuk apróra. Az olívaolajat melegítsük fel, a sárgarépát és a hagymát tegyük bele és pirítsuk meg, majd adjuk hozzá a fokhagymát is, a juharszirupot, és a paradicsomot, majd a paprika-pestot. Kevergetés közben adjunk hozzá 400 ml jó vizet és 15 percig lassú tűzön főzzük, amíg a sárgarépa puha lesz.

Közben a fűszereket vágjuk apróra. A cashew diót törjük darabokra és zsír nélkül, teflon serpenyőbe kicsit pirítsuk meg. A kész levest botmixer segítségével homogenizáljuk. Legvégül sózzuk, borsozzuk. A tonkabab port adjuk hozzá és a friss fűszereket is.

Ha a levest sűrűnek találjuk, akkor felfőzött vizet adjunk még hozzá. Tálaláskor a pirított casew diót szórjuk a tetejére. Pirítóssal tálaljuk.

Zöldséges-tonka ostya

 Hozzávalók:

  •  250 gr zöldség (szezon szerinti)
  • 200 gr csicseriborsó- vagy cirókliszt
  • 1 kávékanál szódabikarbóna
  • 1 evőkanál almaecet
  • csipetnyi parajdi só
  • csipetnyi kubeben bors
  • 3 evőkanál kókusz zsír/olaj
  • 300 ml jó víz
  • ¼ kávéskanál tonkabab por
  • 200 gr friss túró vagy tejföl
  • 6 db piros retek

Elkészítés:

A zöldségeket tisztítsuk meg és reszeljük le. A teflon serpenyőben, kevés zsíron dinszteljük meg őket. Sózzuk, borsozzuk és hagyjuk kihűlni.

A tésztához a lisztet, a szódabikarbónát, kevés sót, 2,5 kanál kókusz zsírt, a vizet és az ecetet keverjük simára. Adjuk hozzá a kihűlt zöldségeket és a tonkabab port. Jól dolgozzuk össze őket.

Az ostyasütőt zsírozzuk be és melegítsük fel. A masszából zöldséges ostyákat süssünk. Tálaláskor túrót kenjünk rá és friss retekkel díszítsük.

Több recept olvasható, a tonkabab felhasználásával a „Az ünnepeket várva” című cikkemben!

Jó étvágyat!

Busch-Turcsányi Sipos Éva
Természettudományok docense
eva.turcsanyi.busch@gmail.com
eva-turcsanyi-busch.wixsite.com/budapest