A pénzről lesz szó. Honnan jön és hová megy a mi kis napi életünkben. Bár először be kell, hogy kerüljön az e(lektronikus)- és nem-e(lektronikus), de bőr pénztárcánkba, nézzük először hová megy ki!
 
Nos sokfelé, ki emlékszik már rá? Főleg, amikor már sokadika van, azaz hónap vége, a bevétel megérkezése előtti napokat számoljuk. Vannak persze, akik fejből tudják, mikor, mit vettek, de ők vannak kevesebben. A helyzet kezelésére többféle megoldás létezik, a legegyszerűbb a felírás, beírás, számlák gyűjtése….. 
 
 
Háztartási napló, erre akartam kilyukadni. Egy „helyes kis kockás füzet”, a papírmentes T. Ifjúságnak egy táblázat valahol egy felhőben. OK, de milyen rovatokkal? Olyan csoportokat érdemes létrehozni, amik minket jellemeznek. Pl. élelmiszer, ruházat, fodrász-manikűr-körmös, autó fenntartása…. és a végén az egyéb. Ide szokott a legtöbb kiadás kerülni. A rovatok megtervezéséhez támpont lehet, ha 1-2 hónapig csak egymás után, naptári sorrendben írjuk az összegeket és fajtájukat. Utána megnézzük, miből van sok. Nem érdemes a horgászatnak külön oszlopot nyitni, ha évente egyszer megyünk pecázni.
 
Ha kitaláltuk a fejrovatokat, megrajzolhatjuk a hónapot, kb. így:

2019 febbruár

Nap Kaja Lakásrezsi Autó/közzlekedés Szórakozás
1        
2        
3        
4        

 

 

A táblázat bővíthető, lefelé, ahány nap van abban a hónapban, jobbra, amennyi kifér a füzetünkbe, monitorunkra…. A bátrabbak összeadhatják az oszlopokban lévő összegeket.
 
Pár hónap múlva, látni fogjuk, mire megy el bevételünk jelentős része és máris lehet gondolkozni, akarunk-e, tudunk-e rajta változtatni.
 
Egy háztartási naplónak egyéb haszna is lehet. Pl. minden hónaphoz beírjuk, kinek van névnapja, születésnapja, van-e valami fontos és rendszeresen ismétlődő ügy, amit észben kell tartani (pl. szeptember 15-ig a gépjárműadó második részletét). Egy év múlva, komplett kis katalógusunk lesz és jó eséllyel nem felejtjük el a nagymama névnapját.
 
A naplóba beírhatjuk a közmű-órák éves leolvasási dátumát és az órák állását is, a digitális nemzedék lefotózza és erre külön mappát nyit.
Sajnos a napló az idő gyorsulását, rohanását is mutatja. Már megint eltelt egy hónap és vonalazni kell! Na kész a táblázat, átírom az előző évről az ünnepeket, huh, az unokatesómnak neve napja lesz!
 
Dr. Marczi Erika
+36 30 280 7475