Fenyő tűlevél

Minden évben, karácsony elteltével szomorúan látom a csak ca. 10 napig használt, még szép zöld lucfenyők (Picea abies) kidobását. Ezen is változtatni kéne.

Több tudatossággal elérhetnénk, hogy ezekre az ünnepekre ne kivágott fenyőt, hanem gyökereset (ami aztán kiültethető) vagy műfenyőt használjunk.

Amerika őslakói már évszázadok óta ismerték és használták az ízletes, tápláló, energiában gazdag, koffeinmentes fenyő tűlevél teát.

„EHETŐ HULLADÉK”

A-és C-Vitaminban gazdag. Mindennemű bőrbetegségre kiváló, a hajat táplálja. Vírus, baktérium és gombaölő tulajdonságú.  Féreghajtó és antioxidáns. Németország bizonyos klinikáin a rák ellenes gyógyászatban használják eredménnyel.

Oldja az izomgörcsöt, a fájdalmat csökkenti. Köszvény, csúz, rüh és ízületi problémákat gyógyít. Rendszeres használatával a test zsírrétege csökken (fogyaszt). A koncentrációt fokozza. Szív, vese és a mozgásapparátus betegségeit javítja. Vértisztító, vérnyomást csökkentő. Izzasztó, lázcsillapító. Asztma és légúti betegségek ellenszere. A köhögési ingert leállítja. Máj,-tüdő,- és idegbetegségeket gyógyít. Fekélyek és sebek gyógyításában is alkalmazzák. A tűlevelekből készített illóolaj sokfajta testi és lelki betegséget gyógyít. Ha vágott karácsonyfánk lenne, akkor használjuk fel a tűleveleit, vagy a "szegény" kidobott fákról gyűjtsünk össze egy zacskónyit. Egészségügyi sétánk alkalmával is mindig lesz lehetőség élő fenyőfáról egy-egy maréknyi tűlevelet hazahozni. Tárolása papír tasakban történik.

Fenyő tűlevél tea

Hozzávalók

1 pohár tűlevél apróra felvágva

1db rozmaring ág

1/2 vaníliarúd

Elkészítés

Egy lábosba 400 ml vizet felforralunk és a tűleveleket beletesszük. Hozzáadjuk a rozmaringot és a vaníliarúd kikapart belső részét. Öt percig tovább főzzük közepes lángon, fakanállal kavargatva. Szűrjük. Ízlés szerint mézzel (juhar szirup, Stevia vagy  kókuszvirág cukor) ízesítjük. Terhes és szoptató anyák részére nem ajánlott.


Fenyő tűlevél cukor

A megszárított tűlevél fontos alkotórésze minden későbbi ünnep illatos édességének. 

Hozzávalók

3 evőkanál szárított tűlevél apróra felvágva

150 g Bio cukor

2-3 Bio narancs szárított héja

Elkészítés

A hozzávalókat mixerbe tesszük, összetörjük. Jól zárható üvegbe tesszük. Édességek készítésénél felhasználjuk. Karamellizálva zöld bevonatot készíthetünk belőle. Egyszerű és nagyszerű ajándék is lehet, szépen becsomagolva. 

Fenyőtűlevél olaj

Hozzávalók

1-2 marék tűlevél apróra felvágva

250 ml olívaolaj

Elkészítés

Az alkotókat jól záródó üvegbe tesszük, naponta összerázzuk. 3 hét után szűrjük. Zárható üvegben tároljuk. Bőr- és ízületi problémákat kezeljük vele. Szobai párologtatóban, a vízhez 3-4 cseppet adva kellemes illatot biztosít. 


Busch-Turcsányi Sipos Éva
Természettudományok docense
eva.turcsanyi.busch@gmail.com
eva-turcsanyi-busch.wixsite.com/budapest