Járvány idején különös felelősséggel tartozunk saját és családunk egészségéért.

A fertőtlenítés fontos megelőzése az esetleges fertőzésnek. Ezért most felfrissítjük ismereteinket, mik is azok a fertőtlenítő hatású növények.

Közismerten kiemelt hatású a citrom, borsmenta, levendula, szegfűszeg, fahéj olaj formában, továbbá a teafaolaj, eukaliptusz olaj, mandarin olaj. Azt már tudjuk és naponta többször gyakoroljuk is, hogy  az alapos szellőztetés elengedhetetlen. Utána ajánlott a levegő fertőtlenítése. Ekkor lépnek be a fent említett olajok, melyek keverve egymás hatását erősítik, mint például a levendula és a teafaolaj. Párologtatva juttathatjuk a levegőbe, vagy "Antibacteria"  légfrissítők  használatával, melyek gyógynövény és drogéria üzletekben megvásárolhatók. Ezek az antibakteriális légfrissítők kombinált olajokat tartalmaznak, mint például a fent említett levendula és teafaolaj kombináció,  ezért koncentrált  hatásúak.

Intenzitásuk  miatt elég egy-két fújás a hosszantartó fertőtlenítéshez.

fertotlenito-novenyek2


Nem csak levegőnket kell fertőtlenítenünk, hanem szervezetünket is.  Ismerjük a citrom, lilahagyma, fokhagyma, gyömbér antibakteriális hatását.

Egy ajánlat:  6 db citromot meghámozunk úgy, hogy a fehér részétől nem válunk meg és turmixgépbe dobjuk. Nagy darab gyömbért vékonyan meghámozunk, feldaraboljuk és a citromhoz dobjuk. 1-2 kanál mézzel összeturmixoljuk és lezárható üvegbe töltjük. Fertőtlenítő antibakteriális hatását emelhetjük 8 gerezd fokhagyma hozzáadásával. Naponta, egy evőkanál fogyasztása javallott.  A gyömbér teának is kiváló hatású, különösen frissen bögrénkbe reszelve, leforrázva, majd állás után fogyasztva. Fűszerként is kiváló levesekbe, salátákba. Pontosan úgy, mint a több ezer éve ismert kakukkfű. Híresen erős hatású gyógynövény. Teának, fürdővízbe használva, fűszerként ételeinkben fejti ki hatását.

Az orvosi zsályáról és a rozmaringról se feledkezzünk meg. Mindkettő teának és fűszernek is hatásos. A szegfűszeg, fahéj, levendula, borsmenta nem csak olaj, hanem fűszerként is fertőtlenítő hatású szervezetünkre.

fertotlenito-gyogynovenyek1


Ajánlott sok citromot, fokhagymát, lilahagymát, reszelt tormát, reszelt nyers céklát naponta fogyasztani és bízni immunrendszerünkbe.

Beszéljünk még az erős paprikáról és a házi pálinkáról, melyekről azt beszélik a népi gyógyászatban, hogy dezinficiálnak. Az erős paprika valóban fertőtlenít, a baktériumokat is elintézi, a vírusokra viszont nincs nagy hatással.  Főzésnél használjunk minél többet és nyersen is fogyasszuk, ha nem okoz gondot.

A  házi pálinka némi csalódást okoz, mivel károsítja a nyálkahártyát, így táptalaja lehet a fertőzésnek. Tehát csak átmeneti fertőtlenítő hatású, de ne keseredjünk el, mert amíg nyeljük, fertőtlenít!

Nemes Gábor
Biogazda
+36/70-701-7447
nemesokogazdasag.hu