
Járvány idején különös felelősséggel tartozunk saját és családunk egészségéért.
A fertőtlenítés fontos megelőzése az esetleges fertőzésnek. Ezért most felfrissítjük ismereteinket, mik is azok a fertőtlenítő hatású növények.
Közismerten kiemelt hatású a citrom, borsmenta, levendula, szegfűszeg, fahéj olaj formában, továbbá a teafaolaj, eukaliptusz olaj, mandarin olaj. Azt már tudjuk és naponta többször gyakoroljuk is, hogy  az alapos szellőztetés elengedhetetlen. Utána ajánlott a levegő fertőtlenítése. Ekkor lépnek be a fent említett olajok, melyek keverve egymás hatását erősítik, mint például a levendula és a teafaolaj. Párologtatva juttathatjuk a levegőbe, vagy "Antibacteria" légfrissítők használatával, melyek gyógynövény és drogéria üzletekben megvásárolhatók. Ezek az antibakteriális légfrissítők kombinált olajokat tartalmaznak, mint például a fent említett levendula és teafaolaj kombináció, ezért koncentrált hatásúak.
Intenzitásuk miatt elég egy-két fújás a hosszantartó fertőtlenítéshez.
Nem csak levegőnket kell fertőtlenítenünk, hanem szervezetünket is. Ismerjük a citrom, lilahagyma, fokhagyma, gyömbér antibakteriális hatását.
Egy ajánlat: 6 db citromot meghámozunk úgy, hogy a fehér részétől nem válunk meg és turmixgépbe dobjuk. Nagy darab gyömbért vékonyan meghámozunk, feldaraboljuk és a citromhoz dobjuk. 1-2 kanál mézzel összeturmixoljuk és lezárható üvegbe töltjük. Fertőtlenítő antibakteriális hatását emelhetjük 8 gerezd fokhagyma hozzáadásával. Naponta, egy evőkanál fogyasztása javallott. A gyömbér teának is kiváló hatású, különösen frissen bögrénkbe reszelve, leforrázva, majd állás után fogyasztva. Fűszerként is kiváló levesekbe, salátákba. Pontosan úgy, mint a több ezer éve ismert kakukkfű. Híresen erős hatású gyógynövény. Teának, fürdővízbe használva, fűszerként ételeinkben fejti ki hatását.
Az orvosi zsályáról és a rozmaringról se feledkezzünk meg. Mindkettő teának és fűszernek is hatásos. A szegfűszeg, fahéj, levendula, borsmenta nem csak olaj, hanem fűszerként is fertőtlenítő hatású szervezetünkre.
Ajánlott sok citromot, fokhagymát, lilahagymát, reszelt tormát, reszelt nyers céklát naponta fogyasztani és bízni immunrendszerünkbe.
Beszéljünk még az erős paprikáról és a házi pálinkáról, melyekről azt beszélik a népi gyógyászatban, hogy dezinficiálnak. Az erős paprika valóban fertőtlenít, a baktériumokat is elintézi, a vírusokra viszont nincs nagy hatással. Â Főzésnél használjunk minél többet és nyersen is fogyasszuk, ha nem okoz gondot.
AÂ házi pálinka némi csalódást okoz, mivel károsítja a nyálkahártyát, így táptalaja lehet a fertőzésnek. Tehát csak átmeneti fertőtlenítő hatású, de ne keseredjünk el, mert amíg nyeljük, fertőtlenít!
Nemes Gábor
Biogazda
+36/70-701-7447
nemesokogazdasag.hu
Szólj hozzá