A tojás természetes tápanyagtartalmának és magas biológiai értékének köszönhetően az egyik legegészségesebb, legkomplexebb élelmiszeralapanyagunk. Egy „L”-es, azaz nagy méretű tojás körülbelül 6 gramm teljes értékű fehérjét tartalmaz, amely mind a kilenc esszenciális aminosavat megfelelő arányban biztosítja az emberi szervezet számára. A tojásfehérje zsírtartalma elhanyagolható, könnyen emészthető, és hozzájárul az izomtömeg növeléséhez és fenntartásához. A sárgája emellett gazdag A-, D-, E- és K- zsírban oldódó -vitaminokban, antioxidánsokban (lutein, zeaxantin) és foszfolipidekben (például lecitin), amelyek kulcsszerepet játszanak az idegrendszer és a szem egészségének fenntartásában. Dr. Németh Csaba élelmiszer-mérnök, c. egyetemi tanár és munkatársai írásukban rámutatnak ennek a csodálatos élelmiszer-alapanyagnak a páratlan előnyös tulajdonságait.


Szem, csont, idegrendszer: minden támogat a tojás!


A lutein és a zeaxantin olyan antioxidáns vegyületek, amelyek segítenek a szem sejtjeinek védelmében, és csökkentik az időskori makuladegeneráció kialakulásának kockázatát. A tojás egyike azon kevés élelmiszereknek, amelyek természetes forrásai a D-vitaminnak – ez különösen fontos a csontanyagcsere és az immunrendszer működése szempontjából. Emellett a tojás jelentős mennyiségű kolint is tartalmaz, amely az agyműködéshez, a sejthártyák épségéhez, illetve a magzati agyfejlődéshez is nélkülözhetetlen.


A tojás vitamin- és ásványianyag-tartalma is figyelemre méltó: jelentős mennyiségben tartalmaz B2-, B12-vitamint, vasat, cinket, foszfort és szelént, így számos élettani folyamatot támogat, az anyagcserétől a vérképzésig. A korábbi feltételezésekkel ellentétben, miszerint a tojás emeli a vér koleszterinszintjét és fokozza a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, a modern kutatások ezt árnyaltabban látják. Több nagyszabású vizsgálat – köztük a Harvard, a PURE kísérletei és az amerikai táplálkozástudományi szervezetek elemzései – kimutatták, hogy ha például minden nap elfogyasztunk egy tojást, az nem emeli a szívbetegségek vagy az agyvérzés kockázatát egészséges felnőtteknél.


Emeli a jó koleszterin szintjét, segít a fogyásban


Egyes tanulmányok arra is rámutattak, hogy a tojás rendszeres fogyasztása hozzájárulhat a HDL („jó”) koleszterin emelkedéséhez, és javíthatja az általános lipidprofilt. Azonban egyéni különbségek léteznek: például cukorbetegek vagy magas LDL-koleszterinszinttel élők esetén érdemes óvatosabban, legfeljebb heti 4–5 darabot fogyasztani, és orvossal egyeztetni.




A tojás rendszeres fogyasztásának további előnye, hogy fokozza a teltségérzetet, így szerepe lehet a testsúlycsökkentés támogatásában is. Több tanulmány szerint a reggelire elfogyasztott tojás hosszabb ideig tartó jóllakottságot biztosít, és ezáltal csökkentheti a napi kalóriabevitelt. Ezért a tojás nemcsak sportolóknak, hanem fogyókúrázóknak és idősebbeknek is kiváló táplálék.


A szakirodalmi források alapján az egészséges felnőttek számára napi 1 tojás (azaz heti 7 darab) teljes biztonsággal fogyasztható. Aktív életmódot folytatók, idősebb felnőttek vagy vegetáriánus étrendet követők számára akár napi 2 tojás elfogyasztása is ajánlható. 


Összegzésképpen elmondható, hogy a tojás kiváló tápanyagforrás, amely – az összes élelmiszerre vonatkozó mértékletesség elvének betartása mellett – része az egészséges, kiegyensúlyozott étrendnek. A benne található értékes fehérjék, vitaminok, antioxidánsok és mikrotápanyagok révén számos testi funkciót támogat, a szem és agy védelmétől a csontok, izmok és immunrendszer működéséig. Tudományos konszenzus van abban, hogy napi 1 tojás egészséges emberek számára nemcsak biztonságos, hanem kifejezetten előnyös is. Ráadásul a tojásból készült változatos  étel alapanyagok sokkal sokszínűbbé teszik felhasználhatóságát, hiszen tojásfehérjéből ma már túró-, epres joghurt-, tejföl-alternatívák is készülnek egy magyar fejlesztésnek köszönhetően. A ToTu termékekről hallottál már?




Dr. Németh Csaba
 A Totu alapítója
 Címzetes egyetemi tanár
 Élelmiszermérnök

 https://capriovus.eu/
 +36 24 418 297
 capriovus@capriovus.hu