
Bizony akadnak olyanok, akik sajnos nem ehetnek akármit az ünnepek alatt, mert ételintoleranciával küzdenek. Most nekik szeretnék kedveskedni néhány finomsággal, melyek glutén- és laktózmentesek! De nem csak az ételintoleranciával küzdők süthetik meg ezeket a finomságokat, hanem azok is, akik egészséges életmódot élnek, figyelnek az étkezésre az ünnepek alatt is!
Kezdjük hát a gluténmentes sütirecept özönt!
A klasszikus karácsonyi süti, gluténmentesen
Kókuszkocka rizslisztből
Hozzávalók
5 db tojás
125 g cukor
80 g rizsliszt
Csoki massza
5 evőkanál kakaópor
7 evőkanál porcukor
120 g növényi margarin
4-5 evőkanál mandulatej
Díszítés
kókuszreszelék
Elkészítés
Piskóta
A tojásokat üssük egy tálba és verjük habosra a cukorral. Ezután forgassuk a felvert tojásokba a rizslisztet óvatosan. A sütőt melegítsük elő 200 fokra. A masszát egy sütőpapírral bélelt tepsibe 18x26 cm)Â öntsük és süssük 15 percig. Ha megsült, hagyjuk kihűlni és utána szedjük ki a tepsiből, majd húzzuk le róla a sütőpapírt és vágjuk kockára.
Csoki massza
Tegyünk minden hozzávalót egy lábosba és olvasszuk fel a vajat, közbe kevergessük. Ha kész és folyékony csoki lett, akkor vegyük le a tűzről és forgassuk bele a piskóta kockákat, majd hempergessük meg a kókuszreszelékben!
Igazi hagyományos Karácsonyi sütemény, csak most golyó formába öntve!
Zserbógolyó
Hozzávalók
100 g glutén- és tejmentes háztartási keksz
100 g darált dió
5 evőkanál sárgabaracklekvár
Csokibevonat
100 g glutén- és tejmentes étcsoki
1 evőkanál étolaj
Elkészítés
A kekszet morzsoljuk össze és adjuk hozzá a darált diót és a lekvárt, majd gyúrjuk össze és tegyük 10 percre a hűtőbe. Ezután formázzunk a masszából golyókat és ismét tegyük a hűtőbe a golyókat, amíg elkészítjük a csokimázt.
A csokit törjük kockára és adjuk hozzá az olajat, majd a mikróba olvasszuk fel.
A golyókat egyesével tűzzük egy-egy fogvájóra és mártsuk bele a csokimázba. A csokival bevont golyókat tegyük sütőpapírra és szórjuk meg darált dióval, majd hagyjuk pihenni, amíg rádermed a csokimáz.
És végül jöjjön egy sós glutén- és tejmentes finomság.
Sós rúd
Hozzávalók
100 g rizsliszt
35 g kukorica liszt
125 g növényi vagy laktózmentes margarin
125 g laktózmentes túró
1 tojás
1 teáskanál só
Tetejére
magvak és/vagy növényi vagy laktózmentes reszelt sajt
Elkészítés
A liszteket, a tojást és a túrót tegyük egy tálba, majd morzsoljuk össze. A tojást verjük fel villával és a felét adjuk a tésztához. Gyúrjuk össze a tésztát sima állagúra és tegyük a hűtőbe fél órára. Rizsliszttel megszórt felületen gyúrjuk át a tésztát és nyújtsuk ki kb. 0,5 cm vastagságúra, majd vágjuk fel rudakra. Tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe a rudakat és kenjük le a megmaradt tojással és szórjuk meg magvakkal és a laktózmentes vagy növényi sajttal.
200 fokos sütőben 20 perc alatt süssük meg!
Mert mentesen is lehet finomakat sütni!
A hozzávalókat itt tudod beszerezni! A minőség garantált!
Jó étvágyat!
Recept források: glutenmentesovezet.hu
Nyári Szimonetta
Szólj hozzá