Bizony akadnak olyanok, akik sajnos nem ehetnek akármit az ünnepek alatt, mert ételintoleranciával küzdenek. Most nekik szeretnék kedveskedni néhány finomsággal, melyek glutén- és laktózmentesek! De nem csak az ételintoleranciával küzdők süthetik meg ezeket a finomságokat, hanem azok is, akik egészséges életmódot élnek, figyelnek az étkezésre az ünnepek alatt is!

Kezdjük hát a gluténmentes sütirecept özönt!

A klasszikus karácsonyi süti, gluténmentesen

Kókuszkocka rizslisztből


gluten-es-laktozmentes-suti1


Hozzávalók

5 db tojás

125 g cukor

80 g rizsliszt

Csoki massza

5 evőkanál kakaópor

7 evőkanál porcukor

120 g növényi margarin

4-5 evőkanál mandulatej

Díszítés

kókuszreszelék

Elkészítés

Piskóta

A tojásokat üssük egy tálba és verjük habosra a cukorral. Ezután forgassuk a felvert tojásokba a rizslisztet óvatosan. A sütőt melegítsük elő 200 fokra. A masszát egy sütőpapírral bélelt tepsibe 18x26 cm)  öntsük és süssük 15 percig. Ha megsült, hagyjuk kihűlni és utána szedjük ki a tepsiből, majd húzzuk le róla a sütőpapírt és vágjuk kockára.

Csoki massza

Tegyünk minden hozzávalót egy lábosba és olvasszuk fel a vajat, közbe kevergessük. Ha kész és folyékony csoki lett, akkor vegyük le a tűzről és forgassuk bele a piskóta kockákat, majd hempergessük meg a kókuszreszelékben!

Igazi hagyományos Karácsonyi sütemény, csak most golyó formába öntve!

Zserbógolyó


gluten-es-laktozmentes-suti2


Hozzávalók

100 g glutén- és tejmentes háztartási keksz

100 g darált dió

5 evőkanál sárgabaracklekvár

Csokibevonat

100 g glutén- és tejmentes étcsoki

1 evőkanál étolaj

Elkészítés

A kekszet morzsoljuk össze és adjuk hozzá a darált diót és a lekvárt, majd gyúrjuk össze és tegyük 10 percre a hűtőbe. Ezután formázzunk a masszából golyókat és ismét tegyük a hűtőbe a golyókat, amíg elkészítjük a csokimázt.

A csokit törjük kockára és adjuk hozzá az olajat, majd a mikróba olvasszuk fel.

A golyókat egyesével tűzzük egy-egy fogvájóra és mártsuk bele a csokimázba. A csokival bevont golyókat tegyük sütőpapírra és szórjuk meg darált dióval, majd hagyjuk pihenni, amíg rádermed a csokimáz.

És végül jöjjön egy sós glutén- és tejmentes finomság.

Sós rúd


gluten-es-laktozmentes-suti3


Hozzávalók

100 g rizsliszt

35 g kukorica liszt

125 g növényi vagy laktózmentes margarin

125 g laktózmentes túró

1 tojás

1 teáskanál só

Tetejére

magvak és/vagy növényi vagy laktózmentes reszelt sajt

Elkészítés

A liszteket, a tojást és a túrót tegyük egy tálba, majd morzsoljuk össze. A tojást verjük fel villával és a felét adjuk a tésztához. Gyúrjuk össze a tésztát sima állagúra és tegyük a hűtőbe fél órára. Rizsliszttel megszórt felületen gyúrjuk át a tésztát és nyújtsuk ki kb. 0,5 cm vastagságúra, majd vágjuk fel rudakra. Tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe a rudakat és kenjük le a megmaradt tojással és szórjuk meg magvakkal és a laktózmentes vagy növényi sajttal.

200 fokos sütőben 20 perc alatt süssük meg!

Mert mentesen is lehet finomakat sütni!

A hozzávalókat itt tudod beszerezni! A minőség garantált!

Jó étvágyat!

Recept források: glutenmentesovezet.hu

Nyári Szimonetta