Karácsonyi nagytakarítás… a hűtőszekrényben is


Ünnepi díszek sorakoznak az ablakokban, a boltokban karácsonyi dallamokra keringőznek a bevásárlókocsik, a főtér irányából sült gesztenye illata szökik az orrunkba. Itt az advent. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Maradék nélkül programja arra szeretné ösztönözni az olvasót, hogy a karácsonyi felkészülés időszaka alatt ne csak az ünnepi menü összetételét tervezzük meg alaposan, de arra is szenteljünk figyelmet, hogy hová kerülnek az ételmaradékok, ha a gyomrunkban már szűkössé válik a hely.


A karácsonyi időszakban az átlagosnál is több élelmiszer végzi a szemetesben: nem csupán a sütés-főzéssel járó elkerülhetetlen élelmiszerhulladékok – például tojáshéj – miatt, hanem sokszor a megmaradt készételek is a kukába kerülnek. Az élelmiszerpazarlás-mentes ünneplés főszereplői a hűtőszekrény és a fagyasztórekesz. Karácsony előtt érdemes átnézni és kiüríteni mindkettőt, gondolva arra, hogy a karácsonyi fogásoknak legyen elég hely, hiszen a legtöbb élelmiszer esetében a hűtés és a fagyasztás a legjobb tartósítási mód.

A hűtőszekrényben gyakrabban cserélődnek az alapanyagok, viszont itt is érdemes katonás rendet tartani, hogy átlátható legyen és az ételmaradékok könnyen beférjenek. A hűtőszekrényt nem csak az ünnepek előtt érdemes átnézni. Jó gyakorlat heti szinten „hűtőperceket” tartani, amikor végignézzük a polcokat közeli lejárati idővel rendelkező termékeket keresve.

Tippek a „hűtőpercek” tartásához:

Ami először jár le, azt használjuk fel először.

Jelöljünk ki egy polcot, ahová azokat az élelmiszereket tesszük, amelyek hamarosan lejárnak, így mindig tudjuk mit kell sürgősen felhasználni.

Ami megromlott időközben, azt mihamarabb tegyük kukába, így megelőzhetjük, hogy a többi élelmiszerre átterjedjen a romlás.

Ellenőrizzük, hogy a hűtőszekrény hőmérséklettartománya a megfelelő, 0 és 5 °C közötti tartományban van-e?


Fontos, hogy ne élelmiszertemetőként tekintsünk a fagyasztórekeszre, időközönként nézzük át, mi az, amit már érdemes lenne felhasználni. Ez azért is lényeges, mert a legtöbb élelmiszer nem marad ugyanolyan minőségű az örökkévalóságig, mint a fagyasztás időpontjában volt. A fagyasztóban raktározott alapanyagokat az ünnepi menühöz is felhasználhatjuk egy kis kreativitással!

Tippek a fagyasztószekrény átláthatóságára:

A lefagyasztandó ételeket vagy alapanyagokat adagonként, feldarabolva csomagoljuk el, így elkerülhetjük, hogy a szükségesnél nagyobb mennyiséget kelljen kiolvasztani.

A csomagolásra írjuk rá, hogy mi található benne, és mikor fagyasztottuk le, így 2 hónappal később is pontosan tudni fogjuk, hogy mi rejtőzik az egyes edényekben.


A kiolvasztás legbiztonságosabb módja, ha a hűtőben, 0 és 5 °C fok között történik, ha sietünk akkor pedig a mikrohullámú sütő olvasztó programját használjuk. A már egyszer kiolvasztott ételeket ne fagyasszuk le újra!

A különböző ételmaradékok hűtőben és fagyasztóban való tárolhatóságára vonatkozó ajánlott időtartamok a táblázatban találhatók: