Testápolók

A bőrünk  egy élő biológiai csoda. Minden, amit test- és bőrápolónak neveznek, de nem természetes anyagokból áll, az hosszútávon a bőr elvékonyodását, elszíneződését és idő előtti elöregedést, ráncosodást hoz létre. A saját készítményeink egészségesek, egyszerűek és pénztárca kímélők. Alátámasztják a bőrünk bioritmusát.

Egyszerre nagyobb mennyiséget is készíthetünk belőlük. Nálam havonta egyszer kerül sor az előállításukra. A tartósításra elég 1-2 csepp citromlé.

Sampon

mindentiszta3-5

Hozzávalók

1-3 kávékanál szódabikarbóna

200-400 ml meleg víz, max. 40 Celsius fokos

Elkészítés

A hozzávalókat keverjük össze és hagyjuk kihűlni.

A hajat nedvesítsük be, az elkészített samponból egy keveset tegyünk a tenyerünkre és a hajat, valamint a fejbőrt jól bedolgozzuk vele. Aztán tiszta folyó vízzel öblítsük le. Kísérletezzünk a festett hajaknál a szódabikarbóna mennyiséggel. Kezdjük mindig kis mennyiséggel, először ½  (fél) kávéskanálnyit tegyünk 400 ml meleg vízhez.

Így látni fogjuk, hogy reagál a festett haj. Aztán lassan emeljük a szódabikarbóna mennyiséget a következő hajmosáskor. Ugyanúgy próbáljuk meg a hajunkat csak mosószappannal megmosni.

Száraz sampon

mindenentiszta3

Hozzávalók

2 evőkanál kukorica vagy burgonya keményítő

1 kávéskanál kakaópor (sötét színű hajnál)

1 kávéskanál fahéj por (vörös színű hajnál)

1 kávéskanál szódabikarbóna

Elkészítés

A kakaópor csak sötét hajúaknál jó, a világos hajúaknál ezt elhagyjuk. A vörös hajúak a kakaó helyett fahéjat tesznek hozzá. Ha illatosítani szeretnénk, akkor 1-3 csepp illóolajat adunk hozzá.

Alkalmazása

A száraz hajat jól keféljük át, hogy ne legyenek gubancok (csomók) benne. A kád vagy a kézmosó fölé hajoljunk és a por keveréket körkörös mozdulattal az egész hajra osszuk szét és dolgozzuk bele. A másik megoldás egy vastagabb ecsettel vigyük fel a fejbőrre, ilyenkor csináljunk választékokat a hajban. Pár perc elteltével egy száraz törülközővel távolítsuk el a port a hajunkról.

Ecetes hajöblítő, zsíros hajra

mindentiszta3-1

Ez a hajmosást követő lépés. Csak természetes színű hajra használjuk!

Hozzávalók

1 liter hideg víz

1-2 kávéskanál almaecet vagy citromlé

2-5 csepp illóolaj (ez el is maradhat)

Elkészítés és alkalmazás

Az összetevőket keverjük össze és a hajmosás után a hajra öntsük és szárítsuk meg. Ha megtehetjük a napon lévő hajszárítás vagy a szoba levegőjében a legegészségesebb.

Hajszín világosítás

mindentiszta3-6

Csak természetes hajszín esetében

Erre citromlét használjunk. A hajra kenjünk és csavarjuk be a hajat törülközőbe és 30 perc után mossuk le. Ugyanígy nem csak az egész hajat, hanem egyes haj csíkokat is világosíthatunk. A napsugár hatására a haj világosítása még intenzívebb. Megpróbálhatjuk a haj világosítását erősre főzött kamilla teával is.

Korpás haj

mindentiszta3-3

Ilyenkor a haj öblítésre vízzel összekevert almaecetet használjunk. Ez oldja a korpát és az újra képződést is megakadályozza. Fokozza és helyreállítja a fejbőr egészségét. Csak természetes hajra használjuk. Festett hajnál csak cseppenként tegyünk az öblítő vízbe ecetet, mert a festett haj struktúráját roncsolhatja.

Fogkrém

mindentiszta3-4

Azt tudjuk, hogy a kész fogkrémekben mikro plasztik, fluorid és kémiai édesítőszerek vannak, melyek hosszútávon az egészséget veszélyezteti. Ez mind egy jó ok, hogy saját magunknak előállítsuk. A megoldás a szódabikarbóna. Én reggelente a DM-ben vásárolható Neobio fluorid mentes fogkrémet használom, este pedig a megnedvesített fogkefére szódabikarbónát teszek. Ez biztosítja a jó leheletet, megakadályozza a fogkő képződést és megállítja az ínysorvadást. Másik mód a fogakat tisztítani, mosószappannal történik. A megnedvesített fogkefénket többször „sikálva” áthúzzuk a megnedvesített mosószappan felületen és fogat mosunk.

Szájöblítő

mindentiszta3-2

Hozzávalók

500 ml langyos víz

2 kávéskanál szódabikarbóna

35 g stevia

10-15 csepp illóolaj pl. fodormenta, teafa stb.

Elkészítés

A hozzávalókat keverjük össze és a fogtisztítás után használjuk. Minden alkalmazás előtt rázzuk fel jól. A szájöblítőből vegyünk keveset a szájba és 3-10 másodpercig mozgassuk a szájüregben és köpjük ki.

Sok sikert!

Az I. részt itt olvashatod el!

A II. részt itt olvashatod el!

Busch-Turcsányi Sipos Éva

Természettudományok docense

[email protected]

eva-turcsanyi-busch.wixsite.com/budapest