Szomjoltó

 

Legrosszabb: limonádé

 

A legtöbb, boltban vásárolható kész limonádé ugyanazzal az édesítő- és tartósítószerrel, valamint mesterséges színezékkel készül, mint más szénsavas üdítők. Egy pohár ilyen ital 6 teáskanál cukrot, vagyis 100 kalóriát jelent, tápanyag tartalom nélkül. Az ilyen ital valójában folyékony édesség, és határozottan nem üdítő hatású.

 

Legjobb: ízesített víz

 

A tiszta víznél nincs hatásosabb, az egészséges folyadékpótlás biztosítására. De ha unod a sima vizet, akkor válaszd az ízesített fajtákat. Csak figyelj oda arra, hogy a választott termék ne tartalmazzon mesterséges édesítőszert, amitől tönkre mennek a fogaid. (Elsősorban a gyerekek esetében!) Az összetevők között kizárólag víz, és természetes aromák legyenek.
Koktélok

 

Legrosszabb: divatos, jeges koktélok

 

Amikor koktélokról beszélünk, a mixerek az igazi bűnösök. Fél liter egy finom pina colada-ból akár 880 kalóriát is jelenthet, ami nyolcszor annyi, mint fél deci rumban van!

 

Legjobb: kalóriaszegény sör.
Egy nemrég megjelent tanulmányból az derül ki, hogy a sör, beleértve a kalóriaszegény fajtákat is, olyan természetes összetevőket tartalmaz, amelyek segítik a kalcium és más ásványi anyagok beépülését a csontokba. A sör alkoholtartalma segít a szívbetegségek és stroke megelőzésében, és egy üveg kalóriaszegény sörben csak 100 kalória van.
„Feldobó” italok

 

Legrosszabb: tejszínhabos kávéitalok

 

Amikor 2%-os tejjel készítik, egy jeges kávé akár 800 kalóriát és az artériákat elzáró telített zsírok ajánlott napi bevitelének egyharmadát is tartalmazhatja. És persze az ital édes ízének is megvan az oka: a nagy mennyiségű cukor, amitől az italunk inkább egy „cukor sokk”, mint koffein bomba.

 

Legjobb: hűtött zöld tea

 

A zöld tea kalóriamentes és rengeteg antioxidánst tartalmaz, amelyeknek sokféle egészséges hatása van, mint például: rák, szívbetegségek, csontritkulás, magas vérnyomás elleni védelem, és öregedést késleltető hatás. Egy tanulmány azt találta, hogy a zöld teát fogyasztók sejtjei biológiai értelemben fiatalabbak, mint azoké, akik nem fogyasztják. Ha nem különösebben szereted az ízét, fagyassz le egy 100%-os gyümölcslevet jégkocka készítőben, és ezzel hűtsd le a teát. Ahogy olvadnak a jégkockák, színt és ízt fognak adni az italodhoz.

 

Folyékony ebéd

 

Legrosszabb: egy hatalmas gyümölcsös turmix

 

Igen, a gyümölcs egészséges, de a gyümölcsös turmix túlzás. 1 liter ebből az italból, akár 700 kalóriát is tartalmazhat, emellett kevesebb, mint 2 gramm fehérjét, köszönhetően a cukortartalmának. Ez olyan, mintha megennénk egy egész ananászt, mangót, epret és áfonyát egy ültő helyünkben. Hogy ez miért rossz? Minden egyes plusz kalória, amit táplálékkal viszünk be, és nem égetünk el, elraktározódik a zsírsejtekben.

 

Legjobb: kefír

 

A sokkal kevesebb kalóriáért – kb. 120/2 dl – és egészségesebb szénhidrát-fehérje egyensúlyért válaszd a kefirt. A 10 gramm fehérje mellett, a kefir probiotikus baktériumokat is tartalmaz, 10 különböző törzset, szemben a joghurtban megtalálható 2-3-mal. Ezek a hasznos baktériumok segítik az emésztést, erősítik az immunrendszert és segítenek az optimális testsúly megőrzésében. Állatkísérletek már bizonyítják, hogy a kefir egy hatásos rákellenes élelmiszer.

 

Forrás: www.shape.com