"Minden a fejben dől el"

"Gondolatunk teremtő ereje"

"Lépj ki az elméd börtönéből.”

Ismerjük ezeket a mondásokat. Soha nem látott bőségben él a világ egy része, míg sokan éheznek. A civilizáció és ez a bőség eltávolította az emberek többségét a természettől. Az éhezők követik a természet szavait, hisz ismerniük kell a természet által kínált éltető, vitalizáló anyagokat. Úgy gondolom, foglalkoznunk kell ezekkel az ismeretekkel.

"Amit nem látunk, az nem hiányzik"


Az ehető hulladékok mellett szeretném bemutatni az ehető gyomokat. Ezek pénz nélkül beszerezhető, szedhető, vitaminban gazdag egyszerű növények. A köznyelv gyomoknak nevezi őket, holott több életerővel és gyógyhatással rendelkeznek, mint sok más drága növény.

Tanács: csak azt a gyomot szedjünk, amit biztosan felismertünk. A legjobb szedési időpont, egy olyan nap, amikor nem esett az eső, valamint a késő délelőtti időpont. A leszedett gyomokat dolgozzuk fel gyorsan. Ne szedjünk ehető gyomnövényeket konvencionális mezőgazdaság, legelő, kutya sétáltató út, park, autó parkoló, autóspihenő,  vasút, stb. mellett.

Mezei tarsóka (Thlaspi arvene)


Gyűjtés

Virágát áprilistól, szeptemberig, levelét márciustól, novemberig.

Hatása

Antibakteriálisan ható, mustár glykozidok adják a kesernyés-csípős ízét, ami enyhén foghagyma ízű is. Gazdag C-Vitaminban és másodlagos nyomelemekben, ásványi anyagokban.

Felhasználás

Fiatal leveleit salátába, túróba, pesztóba tesszük. Kiváló étel, ha a gyomot apróra vágjuk, tojással összekeverjük és megsütjük. Virágának íze a brokkolira emlékeztet. Olajon megdinszteljük, pár csepp citromlét adunk hozzá és egy kávéskanál tamari szószt. Gyökerének íze hasonló mint a tormának.


Vizi saláta (Veronica beccabunga)

 

Gyűjtés

Egész évben. Nedves helyeken, patak mentén, sötét erdőkben, nyirkos helyeken. 

Hatása

Gazdag keserű anyagokban. A keserű íz, erősíti a szívet. Glykozidok, flavonoidok, sok C-Vitamin, másodlagos nyomelemek, ásványi anyagok  vannak benne.

Felhasználás

Salátához adjuk, vagy smoothit készítünk belőle. Fűszeres vaj (Ghee,  oleolux), vagy fűszeres  túró is készülhet vele. Vajaskenyérre szórva kitűnő étel. Pesztó alapanyaga. Sült burgonya vagy főtt rizs tetejét tálaláskor apróra vágott vízi salátával szórjuk meg.


Barbara gyom (Barbarea vulgaris)

 


Gyűjtés

Virágát áprilistól, májusig, levelét szeptembertől, áprilisig.

Hatása

Szent Barbarától kapta a nevét. Mustárhoz hasonló az íze. Mustár glykozidokban, C-Vitaminban, másodlagos nyomelemekben, ásványi anyagokban gazdag. Télidőben a legjobb vitamin és ásványianyag forrás.

Immunrendszert erősíti, az anyagcserét aktiválja. Virágának íze a brokkolira emlékeztet.

Felhasználás

Kiváló téli saláta. Levest is készíthetünk belőle. Fűszeres túró és vaj (Ghee ill. oleolux) pesztó, smoothie alapanyaga.


Hajas habgyom (Cardamine hirsuta)Gyűjtés

Virágát márciustól júniusig, levelét egész évben.

Hatása

Mustár glykozidokat, keserű és ásványi anyagokat, másodlagos nyomelemeket, valamint C-Vitamint tartalmaz.

Felhasználás

Íze enyhén csípős. Fűszeres túró és fűszeres vaj (Ghee ill. oleolux), pesztó, saláta készülhet  belőle. Vajjal, Gheevel illetve oleoluxal megkent kenyérre téve is kitűnő étel.


Sok bátorságot kívánok a kipróbáláshoz.


Busch-Turcsányi Sipos Éva
Természettudományok docense
eva.turcsanyi.busch@gmail.com
eva-turcsanyi-busch.wixsite.com/budapest