Elkészítése fermentálással történik. https://csakanoknekmagazin.hu/magazin/fermentalas-a-tartositas-legtermeszetesebb-es-legegeszsegesebb-formaja 

Nagyon egészséges. Egész évben elkészíthetjük. Nem csak az uborkát lehet fermentálni - kovászolni. A konyhámban kovászolok majd mindent, amiben cukor van. pl: dinnyehéj, papaya, szilva, keménytojás, zöld paradicsom, fokhagyma, káposzta, stb.
A laktobacilli /probiotikum/ növekedése az erjesztett zöldségekben és gyümölcsökben elősegítik azok jobb emészthetőségét és a bennük lévő vitaminok, másodlagos nyomelemek mennyiségét és minőségét fokozza.  Az enzimek mennyisége is nő benne, amelyek antibiotikus, antivirális és rákellenes anyagokat tartalmaznak. A termelődő tejsav a bélflóra egészségének biztosítója. A "koviubi" erősíti az immunrendszert. Fogyókúrázok részére laktató. A nagy hőségben kiváló hűsítő. Beteg számára kifejezetten egészséges étel. Egész évben készíthetjük.
 
Hozzávalók:
10 db kisebb uborka
1 csokor friss kapor
4-5 gerezd fokhagyma
6-8 szem egész bors
1-2 szem egész mustármag / ez el is maradhat/
1-2 db száraz kovászos kenyér /ha glutenmentesen szeretnénk, akkor 4-5 karika nyers hámozott burgonya/
parajdi só /1 liter vízhez 1 evőkanál /
befőttesüveg
 
Elkészítés:
A vizet felfőzzük, ha langyos a sót hozzákeverjük.
Az uborkát megtisztítjuk, mindkét végét levágjuk. Bevágjuk őket kereszt alakban úgy, hogy az uborkák egyik vége egyben maradjon. A befőttesüveg aljára betesszük a kapor felét. Rátesszük az uborkát, a fokhagymát és a fűszereket. Langyos vagy már kihűlt sós vízzel felöntjük. A kenyér vagy a burgonya darabkákat a tetejére tesszük. Kis tányérral lefedjük. Melegre, de nem tűző napra tesszük. 3-4 nap alatt elkészül. Ha a folyadék csökken az uborkán, pótoljuk. A kész uborkát egy másik befőttesüvegbe rakjuk, a levét szűrve ráöntjük. Hűtőben tároljuk. Ne feledjük, beteg és egészséges ember számára kifejezetten jó hatású, nemcsak nyáron, hanem egész évben. A levét is fogyasszák el.

Én most keménytojást és dinnyehéját kovászolok /fermentálok/.