Amíg a zöld levelek nem penészesek, addig az öreg leveleket egyszerű úton frissíthetjük. Egy nagy edénybe jéghideg vizet öntsünk. Fél citrom levét adjunk hozzá. Tegyük bele a régi, fonnyadt leveleket és egy órára tegyük a hűtőbe. Utána a levelek olyanok lesznek, mintha épp most hozták volna a földekről.

Hüvelyesek, káposzta és burgonya

Gyorsabban puha lesz, ha a főzővízbe csipetnyi szódabikarbónát teszünk.

Zöldség és gyümölcs mosása

A pesticide (vegyszerek), a permetező szerek, a színtartó és kiszáradás gátló szerek, a viasz es más kémiai anyag ellen védekezve ajánlom a szódabikarbónás tisztítást, utána pedig bő sima vízben történő öblítést. Levelek tisztításakor, azonnal egymás után végezzük el a fenti műveleteket. Gumóknál és nagyobb gyümölcsöknél hagyjuk ca. 20 percig a szódabikarbónás vízben ázni. Csak ezután öblítsük át tiszta folyó vízzel.

minden-tiszta-7resz1

Ivóvíz javítása

Ha a csapvíz „íztelennek” tűnik, akkor egy csipet szódabikarbónát adjunk minden pohár vízhez.

Főtt tészta

A főtt tészták nem ragadnak össze, ha a forró vízbe kevés almaecetet teszünk.

Rántotta, sütemény és kenyér

A rántotta könnyebb lesz éppúgy, mint a sütemény és a kenyér, ha a nyers masszába egy csapott kanál szódabikarbónát teszünk.

Sütőpor helyett

A szódabikarbóna és a sütés előtt a nyers masszához adott almaecet vagy citromsav helyettesíti a sütőport. Én rendszerint 3-4 kávéskanál szódabikarbónához, a sütés előtt 1-2 evőkanál almaecetet vagy citromsavat adok.

minden-tiszta-7resz-3

Kávé és tea

Kávé és tea készítésénél a szükséges forró vízhez egy késhegynyi szódabikarbónát adjunk. A víz ezzel puha lesz és a kávé, tea íze is jobb lesz.

Pezsgőpor

A gyerekek kedvence. Egy kávéskanál szódabikarbónát, két kávéskanál citromlét, 200 ml sima vízbe keverjünk össze. Adjunk hozzá 1-2 kávéskanál steviát vagy kókuszvirágcukrot. Keverjük össze. A pezsgőitalt azonnal fogyasztjuk. Kiváló frissítő.

Szagok ellen

Ha a hűtő vagy a mosogatógép „szagos” lenne és nincs idő azonnal kitaszítani, akkor egy kis tányérra tegyünk szódabikarbónát és tegyük a hűtőbe vagy a mosogatógépbe lévő szennyes tányérokra szórjuk. Ugyanígy a szemetes vödör aljába is tehetünk kevés szódabikarbónát.

minden-tiszta-7resz-2

Hangya ellen

Citromsav, ecet kiváló riasztó szer. Az ecetet mosogatószerrel is keverhetjük. Ha ecetes vízzel tisztítjuk rendszeresen a padlót, akkor a hangyák nem jelennek meg újra.

A másik mód, ha szódabikarbónát fele-fele arányban porcukorral keverünk össze és a hangyák szokásos útját beszórjuk vele. Garantált, hogy a hangyák elmaradnak.

Sok sikert!

Az I. rész itt olvasható!

A II. rész itt olvasható!

A III. rész itt olvasható!

A IV. rész itt olvasható!

Az V. rész itt olvasható!

A VI. rész itt olvasható!

Busch-Turcsányi Sipos Éva

Természettudományok docense

[email protected]

eva-turcsanyi-busch.wixsite.com/budapest