KOVÁCS EMŐKE ÍRÁSA

„Hol elmegyek tőled, hol megjövök hozzád, de mindig a tied leszek…”

Szerelem a Balatonnál

A Balatonnál a szerelemnek számos nyoma akad: gondoljunk a balatonudvari kőszívekre vagy a badacsonyi Rózsakőre, de eszünkbe juthat a fonyódi Kripta-villa megható története is. A tó híres – beteljesült vagy titkos – szerelmi viszonyoknak is helyet adott, neves írók, költők, történelmi alakok találták meg itt életük párját.

Krúdy Gyula és Várady Zsuzsa

A magyar Szinbád, azaz Krúdy Gyula (1878-1933) és Várady Zsuzsika története a fővárosban kezdődött. Krúdy beleszeretett Kelemen Reginába, azaz Rezsánba. Rezsán – mint Krúdy asszonyainak többsége – házas volt. Férje, Várady Gyula a Grand Hotel Royalt bérelte. Nyaranta a család Siófokra költözött, mert Várady Gyula fürdőbérlő is volt egyben. Krúdy is kedvelte a mondén Siófokot, az Ellinger-féle panzióban szállt meg. Azonban 1915-ben, a nagy mulatozások közepette egyszer csak feltűnt előtte egy fiatal (16 esztendős), szép, barna lány, Várady Zsuzsa. A gond csak az volt, hogy Zsuzsika Rezsán lánya… Három esztendeig titkos viszonyt folytattak, az író hamar eljegyezte a serdülő lányt. Igaz, közben Krúdynak el is kellett válnia Spiegler Bellától, azaz Satanellától. 1918-ban a Várady család ismét leutazott a Balatonra, a kisőrsi szőlőhegyre, ahol kibéreltek egy kastélyt. Az író is velük tartott, egy külön présházban alkotott. Kisőrsön kérte meg a nevelőapától, Várady Gyulától, a kis Zsuzsi kezét, nem adták neki. Ekkor elhatározták, hogy megszöknek, de a vasútállomáson az apa utolérte őket. Krúdy a Margit-szigeten, a Nagyszállóban élt, ahol születésnapján ismét titokban meglátogatta Várady Zsuzsika. A lányt újfent rajtakapták a szülők, de már nem hagyta el Krúdyt, szülei ezért kitagadták. Végül 1918-ban összeházasodtak és megszületett kislányuk, Zsuzsika.

szerelem-a-balatonnal-6resz

Kép: likebalaton.hu

A történet azonban nem happy enddel ért véget. Az alábbi levél – amely 1920-ban íródott – sok mindent elárul az író és Zsuzsa viszonyáról:

„Kedves Zsuzsikám,

én nagyon szeretlek téged. Ha éjszaka elmaradok, mindig lyukas a szívem, a könnyeimmel pedig alig bírok, mikor eszembe jutsz. Bocsáss meg nekem, ha nem jövök rendes időben haza. Jobban fáj az nekem, mint néked.”

Krúdy, az irodalmi ködlovag ugyanis alkalmatlan volt a férj, az apa szerepére, ezért viszonyuk hamar megromlott. Az író visszatért örök szerelmeihez: a borhoz, a kártyához, az éjszakai élethez, és legfőképp: az íráshoz.

Szerelem a Balatonnál- 1. rész

Szerelem a Balatonnál- 2. rész

Szerelem a Balatonnál- 3. rész

Szerelem a Balatonnál- 4. rész

Szerelem a Balatonnál- 5. rész

Dr. Kovács Emőke
Történész
Balaton kutató
www.facebook.com/drkovacsemoke