Földhözragadt pénzügyek 9.

A befektetés szóról sokaknak a pénz jut eszébe, amit valamilyen pénzügyi intézményhez viszünk be, hogy ott jól fialjon. Most olyan nem-pénzügyi befektetéseket veszek sorra, amiknek ugyanúgy van ráfordítása, de hozadéka is. Sőt!

Az első a saját magunkba, magunkra áldozott befektetés. Ilyen pl. a fejünk, a tudásunk és itt nem feltétlenül az iskolarendszerben megszerezhető ismeretekről van szó, hanem a kiművelt emberfőről. Arról, amelyik olvasott és tájékozott, nyitott a világra, áldoz arra az idejéből, hogy átvegye az elődök időtálló tudását és bölcsességét, vagy pl. pályakezdőként munkát vállalva, nem csak a szükséges minimumot nyújtja, hanem ellesi a tudást az előtte járóktól (vesd össze inasévek).

Saját magunkba tett befektetés is az egészségünk megőrzése. Szeretném leszögezni, hogy ez mindenkinek elsősorban a saját feladata, neki kell arra ügyelnie, hogy pihenjen eleget, hogy kellő időt szánjon a regenerálódásra, oda kell figyelnie, mit (nem) eszik, mit (nem) iszik. A háziorvoshoz is kell bizony járni, évente egyszer, a szakrendelési beutalókért (pl. laborvizsgálat), és egy évente ismétlődő kedves kötelesség, felkeresni a fogorvost, a szemészt, a tüdőszűrőt, hölgyeknek a nőgyógyászt, a csontsűrűség-mérést. Tulajdonképpen mindent érdemes kihasználni, amit a társadalombiztosítás nyújt. Szűrővizsgálatba nem szoktunk belebetegedni.

nem-penzugyi-1

Befektetés az emberi kapcsolatokba. Az ember társas lény, még ha vannak remeték is. Középiskolás koromban három padsor volt az osztályteremben, minden padsornak kijelöltek egy felelőst, különböző feladatokkal (pl. be kellett zárni a folyosói öltözőszekrényeket, amikor reggel becsengettek és hazamenés előtt ki kellett nyitni). Azt viszont egyáltalán nem értettem, miért kellett minden nap a padsorban ülő tanulótársakkal legalább két percet beszélgetni, megkérdezni, hogy van, jól érzi-e magát. Később tudtam meg, hogy egy kutatás kimutatta, vannak olyan tanulók, akik visszahúzódó személyiségűek, nem a közösség motorjai, így fordulhat elő, hogy négy év alatt SENKI nem beszélget velük, nem tudtak róla semmit, aminek alapján esetleg be lehetett volna vonni valamibe. Már 14 évesen magányosak voltak. A magány pedig beszűkíti az embert (most nem arra gondolok, amikor a kétgyerekes anyuka arra kéri a nagymamát, hogy „csak két órára” vigye el játszani az unokákat).

nem-penzugyi-2

És ezzel el is érkeztünk a gyerekhez, életünk egyik „fontos és nagy jelentőségű befektetéséhez”. Az európai népeknél már nem születik sok gyerek, akik majd eltartják idős szüleiket, sőt vannak helyzetek, amikor az idős szülő tartja el az egy szem gyermekét. Mégis a gyerekekkel való foglalkozás, a rájuk fordított idő, a magatartás sémák mutatása, a segítés, bátorítás megtérül. Azaz pont annyit kapunk vissza, amennyit adtunk.

Földhöz ragadt pénzügyek 1.
Földhöz ragadt pénzügyek 2.
Földhöz ragadt pénzügyek 3.
Földhöz ragadt pénzügyek 4.
Földhöz ragadt pénzügyek 5.
Földhöz ragadt pénzügyek 6.
Földhöz ragadt pénzügyek 7.
Földhöz ragadt pénzügyek 8.

Dr. Marczi Erika
+36-30 / 280-7475
emarczi@hu.inter.net